Canalizarea și apa curentă, pe picior de start în Acățari Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 197 Vizualizări

Canalizarea și apa curentă, pe picior de start în Acățari

Comuna Acățari este printre cele mai recunoscute și dezvoltate comune din județul Mureș. În bugetul local, în valoare de peste 10 milioane de lei, au fost cuprinse sume pentru (re)modernizări, înfrumusețări și construcții noi. Există, în schimb, problema apei curente și a canalizării. Toate cele nouă sate sunt lipsite de o asemenea infrastructură.

Cu toate acestea, într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi, primarul localității, Osvath Csaba, a declarat că sunt foarte mari șansele ca în acest an să se primească finanțare pentru începerea lucrărilor la sistemul de canalizare, cu fonduri primite de la Ministerul Dezvoltării. Totalul investiției s-ar ridica la aproape 40 de milioane de lei.

„Canalizarea încă nu există în comună, dar după informațiile mele și ce am primit din alte surse cred că anul acesta reușim să obținem finanțare. Proiectul a fost depus mai demult la Ministerul Dezvoltării, acum așteptăm finanțare. Proiectul este complet, inclusiv cu autorizație de construire. Asta înseamnă că în momentul în care este alocată suma, putem imediat începe licitația. Proiectul este în valoare de 37.987.000 lei”, a punctat primarul.

Investiție pentru comunitate

Cu toate că nu există apă curentă, administrația locală a investit în forarea de puțuri acum câțiva ani, pentru a introduce apă potabilă în toate satele.

„Nu există nici apă curentă. În schimb, am forat câteva puțuri în fiecare sat ca să avem siguranța apei, ca locuitorii să nu rămână fără apă. Am instalat pompe și cele necesare, dar ideal ar fi să avem apă potabilă introdusă în fiecare sat. Asta s-a întâmplat acum 3-4 ani. Sumele investite diferă în funcție de foraj. Dacă s-a găsit apă la 30 de metri a fost un preț, la 40 de metri, altul. Dar nu a fost o sumă exorbitantă. Un puț a fost circa 1.500 – 2.000 de euro, gata de dat în folosință. Toate acestea au fost plătite din bugetul local”, a afirmat Osvath Csaba.

În ceea ce privește infrastructura care să ofere posibilitatea apei curente în fiecare casă, comuna Acățari este cuprinsă în MasterPlanul Județului Mureș, care nu permite investiții din bugetul local din acest punct de vedere. O dată exactă la care se vor termina lucrările în comună la rețeaua de apă curentă nu a putut fi oferită de către primar, dar care afirmă că accesul va fi posibil „în scurt timp”, cu toate că poate fi vorba și de câțiva ani.

„După cum se știe, avem un parteneriat cu Aquaserv și suntem cuprinși în MasterPlan, care nu ne lasă să ieșim și să facem proiecte independente. Acum se știe că Aquaservul a și luat câteva proiecte de la Uniunea Europeană și noi suntem legați de acel proiect. Conducta magistrală este pusă pe toată Valea Nirajului. Asta înseamnă că în scurt timp, dar exact nu se știe, va fi posibilă și apa curentă. Sursa de apă se dorește a fi trasă din râul Niraj. După cum apreciez eu, nu consider că acest râu va face față tuturor necesităților, nu doar pentru noi, ci și pentru primăriile din vecinătate. Dar sperăm să fie bine”, a conchis Osvath Csaba.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE