Buget multifuncțional la Acățari Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 139 Vizualizări

Buget multifuncțional la Acățari

Bugetul comunei Acățari pentru anul 2021 este unul echilibrat din punct de vedere al raportului dintre venituri și cheltuieli. Consiliul Local a votat suma de 10.642.000 de lei pentru venituri, aceeași fiind repartizată și la secțiunea de cheltuieli. Defalcat, pentru secțiunea de funcționare a fost votată suma de 8.464.000 de lei, iar pentru dezvoltare 2.178.000 de lei.

Într-un interviu acordat recent cotidianului Zi de Zi, primarul localității, Osvath Csaba, a afirmat că bugetul din 2021 este unul „bun”.

„Suntem o primărie cu multe proiecte, multe realizări și cu un buget destul de bun pentru acest an, anume 10.642.000 de lei. Consider că este o sumă destul de bună. Dar aș vrea să amintesc faptul că a fost și un excedent rămas din anul trecut pe care l-am gospodărit și nu l-am cheltuit pe nimicuri și degeaba. În lista de investiții avem mai multe proiecte. Cred că este anul cu cele mai multe planuri și proiecte”, a declarat Osvath Csaba.

Bani pentru școli și grădinițe

În bugetul local sunt cuprinse sume pentru mai multe lucrări de renovare a grădinițelor și școlilor. Astfel, clădirea școlii din Văleni va fi modernizată cu o sumă alocată de peste 200.000 lei.

„Noua clădire a grădiniței și școlii primare cu program prelungit în localitatea Acățari este în fază de recepție. La școala din Văleni este o clădire veche, funcțională, dar necesită modernizări, lucrări de reparații și am un proiect depus la AFM. Ca să fiu sincer, nu întotdeauna și în toate locurile sunt atâția elevi, pentru ca aceste clădiri, fie școală fie cu altă destinație, să fie folosite în întregime pentru copii. Dar obligația noastră este ca acele clădiri să fie puse la punct, reparate, indiferent dacă sunt zece copii sau niciunul. Clădirea nu poate să cadă, ea trebuie menținută și reparată. Poate că acea clădire a fost construită de înaintașii noștri și nu o putem lăsa în paragină. Acest proiect este de 218.900 de lei”, a amintit primarul.

Un dispensar modern

Osvath Csaba dorește să modernizeze dispensarul din comună astfel încât să poată deschide cabinete medicale de medicină internă sau fizioterapie.

„Pentru dispensarul uman, unde avem trei medici de familie, dar avem niște spații libere unde am dori să modernizăm, să facem reparații capitale și să deschidem câteva cabinete medicale, anume de medicină internă, fizioterapie și altele. Acolo avem cuprinse 365.000 de lei”, a punctat primarul.

Zone verzi și „multifuncționale”

Din interviul acordat se poate deduce că primarul este un om practic. Sunt cazuri în care pune accent pe „multifuncționalitatea” unei clădiri. Anume, o clădire să poată avea mai multe destinații.

Nici Căminele Culturale nu par să fie lăsate în voia sorții. Mai mult, Osvath Csaba dorește construirea din fonduri proprii a unui „Centru Multifuncțional” în Găiești. Primarul explică faptul că în acest caz, „este vorba despre un contract multianual, iar pentru anul acesta este cuprinsă o sumă de 800.000 de lei. „Multifuncțional” înseamnă că în aceeași clădire va funcționa Căminul Cultural, Școala și Grădinița. Am învățat că e mult mai bine folosită o clădire dacă se țin mai multe activități în ea. Dacă facem separat cămin, separat grădiniță, separat școală, cheltuielile cresc și poate nici nu sunt atât de folosite. Dacă deschid o ușă, să am acces la mai multe servicii sau spații. La ora actuală remodernizăm și Căminul Cultural Acățari, cu amfiteatru, remodernizăm școala veche.”

Osvath Csaba afirmă că la ora actuală în comună există puține spații verzi sau zone de recreere. Mai mult, lângă centrul de sport existent, care nu pare să ducă lipsă de nimic, se construiește o grădiniță și o școală.

„Vom face un parc de recreere pentru tineretul din comună. Un centru adevărat în Acățari nu prea este. Centrul comunei este așezat în intersecția de drumuri, deci sunt foarte puține locuri posibile pentru public, pentru copii. Avem o bază sportivă și de recreere cu toate dotările posibile: teren mic de sport cu gazon artificial, teren mare de sport, sală de sport mare cu 150 de locuri și alături de care se construiește la ora actuală grădiniță și școală. Sala mai are 75 de locuri de parcare. Trebuie să fim foarte atenți cum cheltuim banii și dacă în același loc, în aceeași zonă avem mai multe servicii sau spații, atunci putem să fim mai flexibili. Astfel am creat 75 de locuri de parcare. Când e un meci de fotbal sau sunt Zilele Acățariului, spațiul de parcare există. Dar avem și alte spații pentru parcare. La Zilele Acățariului nu ajung nici 500 de locuri. Avem cuprinse la drumuri și străzi 716.000 de lei pentru reparații și modernizări, iar pentru Zona verde, de sport, 412.000 de lei”, a specificat Osvath Csaba.

În plus de toate acestea, pentru continuarea lucrărilor de modernizare și de reparații pentru castelul de la Murgești au fost alocați 175.000 de lei.

Camere de supraveghere

În planul bugetar local din 2021 se află și montarea de camere de supraveghere în toată comuna pentru a asigura ordinea și siguranța comunității.

„Montăm sistem de supraveghere stradală în toată comuna, proiect cu o valoare de 140.000 de lei. Vor fi circa 30-35 de camere speciale. Nu aș vrea să spun pentru ce vor fi folosite. Doresc să fie cât mai multă ordine și ca oamenii să se simtă în siguranță. Avem mai multe servicii numai și numai pentru populație: Poliția Locală, SMURD, Evidența Populației, Asistență Comunitară, Medicală, multe care sunt destinate cetățenilor. Totodată, cu aceste camere stradale putem și supraveghea, dar putem asigura siguranța publică a cetățenilor”, a punctat primarul.

Parc auto înnoit din buget propriu

Administrația comunei Acățari face demersuri pentru a mări și înnoi parcul auto de care dispune. Astfel, s-a achiziționat un buldoexcavator și urmează să fie cumpărată și o mașină autoutilitară, dar și un autoturism pentru Poliția Locală.

„Am achiziționat deja un buldoexcavator, tip Caterpillar, cu 200.000 de lei. Am vorbit cu niște constructori care au mai multă experiență în acest domeniu și au recomandat să achiziționăm acest tip deoarece este „regele excavatoarelor”. Similar, suntem în curs de achiziție al unei mașini autoutilitare, în valoare de 150.000 de lei, care poate fi folosită la deplasarea și în delegații, dar poate fi folosită și într-o deplasare pe un șantier și nu rămâne împotmolită. În același timp, cu acesta pot fi cărate și diverse materiale și nu mai sunt necesare mai multe mașini pentru a rezolva problema. Dorim să mărim parcul auto. Pentru Poliția Locală dorim să cumpărăm un autoturism Duster, de circa 100.000 de lei”, a conchis Osvath Csaba.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE