Home / Administratie / Direcția de Statistică Mureș, scoasă în stradă de Muzeul Fotografiei?!

Direcția de Statistică Mureș, scoasă în stradă de Muzeul Fotografiei?!

Distribuie

Fosta casă Domokos din Piața Bolyai nr. 18 din Târgu Mureș, imobil în care funcționează Direcția Județeană de Statistică Mureș și ”The Office Club” – ”Clubul Presei” (la subsol), va găzdui ”Muzeul Fotografiei și tehnicii foto, Târgu Mureș”. Investiția este inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), document de 1.203 de pagini întocmit de Guvernul României, și este estimată la valoarea de 9.745.391 de euro, plus TVA.

”Sper că în prag de recensământ național să nu rămânem fără sediu”

Contactat de cotidianul Zi de Zi, directorul Direcției Județene de Statistică Mureș, Ioan Matei, a precizat că instituția pe care o conduce funcționează în respectiva clădire de mai mulți ani, iar o eventuală mutare este deocamdată imposibilă, din lipsa unei alternative imobiliare.

”Am cerut bani pentru achiziționarea unui sediu nou pentru instituție, dar până acum nu am primit un răspuns. Sper că în prag de recensământ național (care va avea loc în perioada februarie – iulie 2022 – n.r.) să nu rămânem fără sediu. Suntem mulți oameni care lucrăm aici, avem o infrastructură necesară funcționării, nu ne putem muta de pe o zi pe alta”, a precizat Ioan Matei.

În aceeași clădire, care este administrată de SC Locativ SA, societate aflată sub tutela Consiliului Local Târgu Mureș, funcționează și cunoscutul ”The Office Club” – ”Clubul Presei”, un local îndrăgit și frecventat de mulți târgumureșeni de toate vârstele.

”Încă nu am primit nicio informație legată de acest aspect. Noi am făcut investiții majore în ultima perioadă, chiar ne-am prelungit la începutul lunii iunie contractul cu Locativ, cu șase luni. Noi dorim să redeschidem în perioada următoare clubul”, a declarat Andrei Petrinca, proprietar.

Detalii despre proiect

Conform autorilor documentului, viitorul muzeu ”va fi primul muzeu dedicat industriei și patrimoniului în domeniu, cu accent pe digitalizarea patrimoniului fotografic existent, laboratoare, spații de prezentare, centru de cercetare, etc.”

”Orașul de pe malul Mureșului are un istoric bogat în domeniul fotografiei. Începând din a parte a secolului XIX au funcționat peste 120 ateliere foto, a căror material este parțial prezervat în colecțiile Muzeului Județean Mureș, inclusiv dotările din fostul studio Kantor. Această colecție s-ar putea întregi cu colecția firmei Azomureș, care din anii 1960 a produs materiale fotosensibile, până în anul 2010. Așadar Târgu Mureș poate deveni un important centru național în ceea ce privește istoria fotografiei din România”, se menționează în Planul întocmit de Guvernul României.

Autorii PNRR au identificat și locația viitorului muzeu, respectiv un imobil situat în Piața Bolyai din Târgu Mureș.

”În acest scop Primăria orașului Târgu Mureș ar oferi o clădire monument, fosta casă Domokos din Piața Bolyai, construit în stil Art Nouveau pentru a găzdui noua instituție. Impozanta casă supraetajată, situată pe colțul străzilor Márton Áron și Bolyai din Târgu Mureș (strada Bolyai nr. 18) poate fi considerată una dintre cele mai marcante construcții private în stil Secession din Târgu Mureș, realizate în perioada primarului Bernády György”, se menționează în document.

Suprafață construită de 914 metri pătrați

Imobilul respectiv are subsol, parter și un etaj și este format din trei corpuri de clădire.

”Suprafața terenului este de 1.331 de metri pătrați, din care 1.185 de metri pătrați ai Statului Român și 146 de metri pătrați proprietate privată. Suprafața construită este de 914,2 metri pătrați, pe două nivele, la care se adaugă pivnița. Spațiul de pe colțul clădirii la nivelul parterului în suprafață de circa 60 de metri pătrați este proprietate privată”, se arată în descrierea proiectului.

Atelier foto, magazin de suveniruri, expoziție și cafenea

În același document, se furnizează și detalii despre modul în care va fi reamenajată clădirea.

”Reabilitarea clădirii prevede crearea unui centru de vizitare la nivelul parterului pe o suprafață de circa 370 de metri pătrați. Spațiul va fi conceput pentru activități interactive cu materiale fotosensibile, respectiv se va amenaja un atelier foto în stilul anilor 1910. Centrul de vizitare va cuprinde un magazin de suveniruri și o cafenea. Etajul 1 va găzdui partea științifică a prezentării artei fotografiei pe o suprafață de circa 250 de metri pătrați. Restul încăperilor va fi destinat pentru un depozit modern de stocare a clișeelor și a materialelor de fotografiere pe o suprafață de circa 150 de metri pătrați. Podul va fi mansardat și transformat pentru birouri. Aici va fi creat spațiul de cercetare pentru muzeografi și specialiști”, se menționează în PNRR.

Cum vor fi cheltuiți banii

Proiectul are o valoare totală de 9.745.391 de euro, plus TVA, sumă defalcată după cum urmează: 1.625.000 de euro pentru consolidare structură, coronament, drenaj fundații, 1.490.000 de euro pentru infrasturctură, încălzire centrală, sisteme de antiefracție, rețea electrică, iluminat, aer condiționat, 1.350.000 de euro pentru dotări mobilier birouri, expoziții, 975.000 de euro pentru restaurare fațade, interior, ancadramente, 975.000 de euro pentru dotări echipamente specifice, activități interactive, 948.391 de euro pentru echipamente de digitalizare, servere, calculatoare, bază de date națională, 792.000 de euro pentru mansardare, 775.000 de euro pentru consolidare, supraetajare garaje, 526.000 de euro pentru mobilare depozit special, aer condiționat și 289.000 de euro pentru amenajare curte.

Alex TOTH

Ionel ALBU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.