Sondaj IRES privind protecția mediului înconjurător Stiri nationale
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 541 Vizualizări

Sondaj IRES privind protecția mediului înconjurător

Reprezentanții Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), companie românească de cercetare de piață, au realizat un sondaj de opinie privind tăierea pădurilor, protejarea resurselor naturale, protejarea mediului și a animalelor sălbatice.

Potrivit informațiilor oferite de către reprezentanții IRES, ,,56% dintre români se declară mai degrabă neinformați sau slab informați cu privire la activitatea organizațiilor de protejarea mediului, 52% dintre cei chestionați sunt de părere că activitatea acestora este puțin sau deloc eficientă, în timp ce 44% susțin că este eficientă și foarte eficientă, 64% dintre români recunosc că, în ultimii 5 ani nu s-au implicat în nicio acțiune de protejare a naturii și a mediului înconjurător, 13% dintre participanții la studiu au spus că, în ultimii 5 ani, au susținut financiar cauze legate de protejarea naturii și a mediului, 55% dintre români recunosc că nu au participat vreodată la acțiuni de ecologizare sau împădurire”.

Totodată, 8 din 10 români cred că legislația în vigoare cu privire la ocrotirea naturii este aplicată în mică și foarte mică măsură în România și două treimi (68%) evaluează drept proastă și foarte proastă activitatea din ultimii patru ani a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

,,Procentele sunt similare și atunci când respondenții evaluează activitatea ONG-urilor din domeniul protecției mediului înconjurător: 52% dintre cei chestionați sunt de părere că activitatea acestora este puțin sau deloc eficientă, în timp ce 44% susțin că este eficientă și foarte eficientă. De data aceasta, femeile, tinerii și intervievații cu educație ridicată sunt cei care evaluează în mod pozitiv activitatea ONG-urilor de mediu”, au precizat reprezentanții IRES.

,,Două treimi dintre participanții la studiu se poziționează în favoarea ideii conform căreia străinii nu ar trebui să aibă dreptul de a vâna în România. Jumătate dintre intervievați (51%) sunt mai degrabă de acord cu afirmația vehiculată în dezbaterile publice legate de cazul ursului ”Arthur” conform căreia ”dacă cel mai mare urs din România ar fi fost ucis de un român, scandalul nu era atât de mare”, au mai precizat reprezentanții IRES.

Românii, puțin implicați în acțiuni de protejare a mediului

Atunci când vine vorba despre acțiuni concrete legate de protejarea mediului, mai mult de jumătate dintre cei chestionați (55%) recunosc că nu au participat vreodată la acțiuni de ecologizare sau împădurire. Femeile, vârstnicii și persoanele cu educația scăzută, dar și cele din Sudul țării sunt categoriile mai puțin implicate în acest tip de acțiuni.

,,Trei sferturi dintre respondenți (74%) susțin că ar anunța cu siguranță autoritățile dacă s-ar afla într-o situație concretă în care ar observa sau ar auzi că au loc tăieri de copaci, iar alți 20% spun că cel mai probabil ar face la fel. Activitatea pădurarilor este considerată necesară și foarte necesară de 84% dintre participanții la studiu, iar 15% o consideră puțin sau deloc necesară”, au transmis reprezentanții IRES.

Detalii suplimentare se pot afla, transmițând mesaj la următoarea adresa de e-mail office@ires.ro sau apeland următorul număr de telefon 0722-612.842.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE