Home / Social / Noutăți despre drepturile la transport ale persoanelor cu handicap

Noutăți despre drepturile la transport ale persoanelor cu handicap

Distribuie

Începând cu anul 2021, urmare a modificarii Legii 448 din 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, acestea pot sa opteze, la cerere, pentru bilete gratuite pentru transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul.

”Optiunea se face printr-o cerere depusa la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Mures, completata de persoana cu handicap sau de reprezentantul legal al acesteia. În situaţia în care persoana cu handicap optează pentru bilete de transport interurban, aceasta nu poate solicita si decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul. Decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat in proprietatea persoanelor cu handicap, familiei, asistentului personal, însoţitorului sau furnizorului de servicii sociale se face astfel: pentru persoanele cu handicap grav: in limita a 24 calatorii, maxim 1.500 de lei anual; pentru persoanele cu handicap accentuat: in limita a 12 calatorii, maxim 750 de lei anual”, a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș.

Potrivit aceleiași surse, suma aprobata spre decontare va fi stabilită pe baza tarifelor practicate de SNTFC pentru călătoria cu trenul interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, raportat la numărul de kilometri parcursi.

Persoanele cu handicap care au optat pentru decontarea carburantului  vor depune la sediul DGASPC Mures, in maxim 60 de zile de la efectuarea calatoriei, urmatoarele documente: cererea de decontare – formular tipizat, bonuri fiscale de carburant, emise si stampilate de societăţile de distribuţie a produselor petroliere (bonurile vor fi emise inaintea sau cel tarziu in ziua efectuarii calatoriei, in perioada de valabilitate a certificatului de incadrare in grad de handicap), copie dupa documentele de identitate, certificat de încadrare în grad de handicap, extras de cont cu codul IBAN al contului deschis pe numele persoanei cu handicap/ reprezentantului legal – daca este cazul, actul prin care este desemnat reprezentantul legal – daca este cazul”, se arată în comunicat.

Cererile, tarifele si informații suplimentare se pot obține pe pagina de internet a DGASPC Mureș, www.dgaspcmures.ro/informatii.html si la numerele de telefon 0265-215.512-interior 40, de luni pana vineri (in zilele lucratoare), intre orele 9.00 – 12.00.

(Redacția)                                                          


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Incendiu într-o clădire de pe strada Pandurilor din Târgu Mureș

Distribuie Pompierii Detașamentului Târgu Mureș au fost solicitați să intervină luni, 25 septembrie, în jurul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.