Sondaj IRES privind vânatul animalelor sălbatice Stiri nationale
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 228 Vizualizări

Sondaj IRES privind vânatul animalelor sălbatice

În contextul generat de vânarea, în luna martie, a unui urs brun în localitatea Ojdula, județul Covasna, într-o arie naturală protejată, reprezentanții Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), companie românească de cercetare de piață, au realizat un sondaj care a urmărit mai multe dimensiuni ale narațiunilor expuse în spațiul public ca urmare a cazului ursului brun împușcat în România de un membru al monarhiei din Liechtenstein.

Potrivit informațiilor oferite de către reprezentanții IRES, ,,1 din 5 români susțin că au în cercul de apropiați (familie, prieteni, cunoștințe) persoane care vânează, 8 din 10 români recunosc că sunt slab sau deloc informați cu privire la modul în care este practicată vânătoarea animalelor sălbatice, în prezent, în România, 47% cred că vânătoarea este necesară și foarte necesară, o treime dintre români sunt de părere că este puțin necesară, iar 18% cred că nu este deloc necesară, 1 din 5 români spune că a fost în situația în care a avut pagube în gospodărie  din cauza animalelor sălbatice, 7% dintre români consumă carne de vânat, iar 12% ar fi dispusă să o consume și 58% dintre participanții la sondaj ar fi de acord cu interzicerea vânătorii în România, dar 37% cred că nu ar trebui interzisă”.

Larga majoritate a românilor nu au vânat, nu vânează  și nici nu ar fi dispuși să vâneze animale sălbatice.

,,Portretul vânătorului este unul dominat de asocieri negative. Unei persoane care vânează i se asociază atribute precum: ”asasin”, ”criminal”, ”cruzime”, ”sadism”, ”braconaj”, ”infracțiune”, acestea fiind în concordanță cu opinia majoritară conform căreia vânătoarea este o practică crudă/sângeroasă, iar cei care ucid animale sălbatice sunt oameni răi. 4% asociază vânătoarea cu hobby-ul, 2% cu necesitatea, 1% cu pasiunea, 1% cu atenția, 1% cu curajul/sângele rece, iar 1% cu sportul”, au precizat reprezentanții IRES.

Opiniile legate de necesitatea vânătorii pentru societatea actuală sunt împărțite: 47% cred că vânătoarea este necesară și foarte necesară, o treime dintre români sunt de părere că este puțin necesară, iar 18% cred că nu este deloc necesară.

Experiența cu animalele sălbatice

Experiența directă cu animalele sălbatice a fost analizată în cazul participanților la sondaj care obișnuiesc să se plimbe în natură. Astfel, trei sferturi (76%) dintre aceștia au spus că, pe durata plimbărilor, au întâlnit animale sălbatice, pentru aproape 1 din 5 experiența a fost frecventă, iar peste 30% susțin că au întâlnit urși, 3% frecvent, iar în timp ce 29% au avut rar această experiență.

,,Unul din 5 români spune că a fost în situația în care a avut pagube în gospodărie  din cauza animalelor sălbatice. 13% dintre participanții la studiu au avut animale din gospodărie atacate de animale sălbatice, iar 4% dintre respondenți declară că au fost atacate de un animal săbatic, 1% chiar de urși”, au transmis reprezentanții IRES.

Pro sau contra interzicerii vânătorii?

După cazul generat de vânarea în România a unui urs brun de către un membru al monarhiei din Liechtenstein, un deputat PNL a anunțat că va propune ca vânătoarea să fie interzisă în România.

,,Dacă 58% dintre participanții la sondaj susțin această idee, 37% se declară împotrivă, considerând că nu ar trebui interzisă vânătoarea. Favorabili interzicerii sunt mai ales femeile și tinerii, în timp ce bărbații și persoanele cu educație ridicată cred contrariul”, au precizat reprezentanții IRES.

Detalii suplimentare se pot afla, transmițând mesaj la următoarea adresa de e-mail office@ires.ro sau apeland următorul număr de telefon 0722-612.842.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE