Vernisaj de excepție: ”Mureșeni în tranșeele Marelui Război” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 138 Vizualizări

Vernisaj de excepție: ”Mureșeni în tranșeele Marelui Război”

Joi, 27 martie, a avut loc o conferință de presă susținută de reprezentanți ai Muzeului Județean Mureș care a avut ca scop informarea cu privire la evenimentele viitoare care se vor desfășura în cadrul instituției.

Printre altele, s-a devoalat faptul că în data de 11 iunie, în ajunul „Nopții Muzeelor”, va avea loc avanpremiera vernisajului expoziției „Mureșeni în tranșeele Marelui Război”, de la ora 17.00, la sediul din Piața Trandafirilor nr. 11 din Târgu Mureș.

„Vernisajul va avea loc în prezența presei și a unui număr mai restrâns de participanți, pe bază de invitație, dar expoziția va putea fi vizitată apoi de publicul larg începând cu evenimentul prilejuit de ”Noaptea Muzeelor”, conform programului instituției. Vernisajul va cuprinde scurte prezentări de către curatori a tematicii și metodologiei de cercetare precum și ale reprezentării expoziționale, atât în limba română cât și în  maghiară, acestea alternând cu ghidaje pe module tematice, în circuitul muzeal, derulate în ambele limbi. La final, în curtea interioară, începând cu ora 19.30 va avea loc un recital de muzică intitulat ”Zaraza… și încă 10 povești interbelice”. Interpreți:  Ana Maria Galea – voce, Alex Moldovan – vioară, Daniel Csikos -pian. Concertul va fi înregistrat și ulterior difuzat la TVR”, a amintit dr. Marc Dorel, cercetător științific al Secției de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș și coordonator al proiectului „Mureșeni în tranșeele Marelui Război”.

O muncă de patru ani

Organizarea acestui vernisaj a durat patru ani și a reprezentat o muncă titanică, dat fiind faptul că a fost un proiect interdisciplinar.

„Metodologia de abordare a proiectelor a fost una multidisciplinară, din perspectiva: istoriei, arheologiei și etnologiei, inedită sub multiple aspecte. Suntem în al patrulea an. Ne-am așteptat să dureze mult pentru că a fost un proiect foarte ambițios. Este un proiect multidisciplinar, abordându-se din perspectiva arheologiei, istoriei și etnologiei. La început, documentarea efectivă a fost efectuată în arhive, pe teren. A urmat procesarea informațiilor, selectarea lor pentru a putea fi folosite în cadrul expoziției. Am deschis o parte pe module, pe măsură ce s-a putut în funcție de finanțare. A fost un modul referitor la izbucnirea războiului. Apoi, un alt modul a fost cel legat de cercetarea arheologică, o perspectivă nouă metodologică folosindu-se fotografii aeriene pentru care am colaborat foarte bine cu Universitatea din Pécs (Ungaria – n.r.), făcându-se acele fotografii din avioane care zburau la joasă înălțime. Procesarea acestor fotografii, includerea lor în baza de date a durat pentru că s-a acumulat o bază de date imensă care va putea fi văzută selectiv în trei „InfoTouch”-uri tematice care sunt introduse în expoziții”, a explicat dr. Marc Dorel.

Viața în tranșee, redescoperită

Vernisajul își propune să surprindă cronologic participarea mureșenilor în Primul Război Mondial, atât în linia întâi, cât și în spatele frontului.

„Expoziția, fiind deosebit de complexă,  reprezintă rezultatul derulării unor proiecte de cercetare multianuale, dintre care amintim pe cele mai importante: ”Mureșeni în tranșeele Marelui Război” și ”Societatea mureșeană dincolo de tranșeele Marelui Război”, proiecte finanțate de Adimnistrația Fondului Cultural Național (AFCN) și cofinanțate de Consiliul Județean Mureș, precum și proiectul intitulat ”Războiul tranșeelor din perspectiva arheologiei aeriene”, cu finanțare prin programul interguvernamental  ”România 100” și prin cofinanțare de către Consiliul Județean Mureș.

Tematica expoziției surprinde cronologic implicarea mureșenilor și spațiului mureșean în marile evenimete prilejuite de izbucnirea și derularea Primului Război Mondial începând din 1914 și se se extinde  până în 1922, fiind astfel gândită de la început încât să marcheze, pe module și etape eșalonate, nu doar centenarul războiului ci și  apropierea centenarului încoronării suveranilor români”, a mai adăugat cercetătorul.

Accentul vernisajului nu va cădea pe conflictul armat în sine, ci pe viața de zi cu zi pe care mureșenii și ceilalți soldați o duceau în tranșee.

„Vom asista la acest vernisaj în care toate aceste module sunt integrate și putem să vedem toate aspectele legate de viața în tranșee, în spatele frontului. Accentul nu este pus pe conflicte, pe partea beligerantă. Am pus mai mult accent pe starea psihologică, pe trăirile intense pe care le-au avut cei implicați direct sau în spatele frontului. Prin interlocarea foarte multor imagini de arhivă, în mare parte inedite, surprindem toate aspectele începând cu traiul de zi cu zi în tranșee, cu aprovizionarea tranșeelor, viața sanitară în tranșee, viața socială. Apoi, în spatele frontului, probleme legate de rechiziții, de susținerea frontului de către cei de acasă, corespondența foarte bogată dintre cei de acasă și cei de pe front, încheind cu jertfele, cu toate aceste mărturii documentare care arată în arealul nostru mureșean care a fost participarea, care au fost victimele războiului”, a punctat dr. Marc Dorel.

Un eveniment „high-tech”

Cercetătorul a lansat invitația pentru descoperirea  încercărilor prin care au trecut mureșenii în Primul Război Mondial prin vizitarea expoziției. Mai mult, muzeograful a menționat faptul că vernisajul se va folosi și de metode tehnologice moderne, pentru a crea un spațiu interactiv.

„Pentru evenimentul propriu-zis legat de Noaptea Muzeelor, din 12 iunie, vizitarea expoziției de către public se va realiza pe toată durata intervalului orar 10.00 – 22.00, în condițiile respectării reglementărilor autoritățiilor privind protecția împotriva COVID-19, în spațiile instituțiilor de cultură, fiind programate și ghidaje tematice în limba română pentru orele 11.00, 15.00, 19.00, iar în limba maghiară pentru orele 13.00, 17.00, 20.00, momente punctuale de interacțiune a muzeografilor cu publicul interesat. Invităm așadar publicul vizitator să ne pășească pragul instituției, devenind martori ai unor momente de redescoperire și reconstituire istorică ale unor evenimente și mai cu seamă trăiri și percepții ale vieții cotidiene atât pe liniile frontului cât și în spatele frontului, precum și ale perioadei imediat următoare marii conflagrații – toate acestea fiind posibile prin utilizarea unor metode muzeologice și muzeotehnice moderne, de avangardă, interactive, cu impact emoțional deosebit datorită și modului de expunere imagistică și utilizării tehnologiei digitale în cadrul expoziției”, a conchis dr. Marc Dorel.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE