Biblioteca Județeană Mureș, parteneră la Noaptea Muzeelor 2021 Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 335 Vizualizări

Biblioteca Județeană Mureș, parteneră la Noaptea Muzeelor 2021

Activități organizate de Biblioteca Județeană Mureș, în calitate de partener al Muzeului Județean Mureș

”Cartea este fundamentul cunoașterii!”, ne place să spunem mereu și credem acest fapt dovedit de-a lungul veacurilor. Muzeul? Muzeul este cartea deschisă a culturii și civilizației! Nimeni și nimic nu poate rupe strânsa legătură și întrepătrundere a celor două temple. Simbolul orașului Tîrgu Mureș, Palatul Culturii, adăpostește și îngrijește aceste profunde figuri ale identității umane. Acestea sunt doar cele mai importante motive pentru care, Biblioteca Județeană Mureș nu poate lipsi de la festivitățile anuale închinate celebrării fratelui său păstrător de comori.

Așadar, vă așteptăm și noi sâmbătă, 12 iunie, la ”Biblioteca în aer liber” să sărbătorim împreună importanța aportului de calitate pe care muzeul îl aduce în dezvoltarea fiecăruia dintre noi!

Curtea principală a Bibliotecii de pe Strada George Enescu nr. 2 este deschisă pentru toți locuitorii județului (și nu numai) care se vor putea bucura de activități pentru toate vârstele și toate poftele.

Citim, desenăm pe asfalt, ascultăm poezii și muzică, iar citim, căutăm informații în cărți, participăm la concursuri, vizităm, aflăm, admirăm, iar citim, povestim, vizionăm, felicităm, ne pozăm, iar citim! 

”Povești… pe asfalt” 

@ Curtea Bibliotecii, deschis pentru vizitatori în intervalul orar 10:00-18:00.

Lectură cu voce tare din cărți de povești (sesiuni din oră în oră, în limba română și maghiară, alternativ), în urma cărora publicul ascultător – copii cu vârsta cuprinsă între 2-14 ani – va desena pe asfalt povestea sau unul din personajele preferate;

–       Desenele pe asfalt vor fi realizate pe suprafața străzii George Enescu care va fi închisă circulației automobilelor. Biblioteca va pune la dispoziția participanților creta colorată. În caz de vreme nefavorabilă, activitatea se va muta la Biblioteca Copiilor, iar asfaltul va fi înlocuit cu hârtie și creioane colorate.

–       Orele cu soț (10,12,14,16,18) sunt dedicate poveștilor în limba română, iar cele fără soț (11, 13, 15, 17) celor în limba maghiară.

–       Pentru respectarea normelor de protecție sanitară, la fiecare sesiune de lectură vor putea participa maxim 10 copii, care vor fi așezați astfel încât să fie păstrată distanța de siguranță. Însoțitorii vor fi rugați să se îngrijească de respectarea distanței sociale. Totodată, având în vedere natura activităților, spațiul devenind astfel aglomerat, adulții vor fi rugați să poarte masca de protecție. Biblioteca va pune la dispoziția participanților substanțe dezinfectante pentru mâini.

Lansarea volumului de poezii ”Lumina din umbră” – autor Angela Fanea Macarie, bibliotecar

@ Sala Mică a Palatului Culturii, de la ora 11:00

Volumul reprezintă un jurnal liric cuprinzând evenimente reale din viața unui om – vârstele femeii – continuând astfel evoluția poetică a autoarei.

Recital de muzică clasică susținut de Daria Ruxandra Macarie la pian alături de dr. Avéd Éva și Kecskés – Avéd Erika la viola: muzică de cameră.

–      Cartea va fi prezentată de dr. Constantin Nicușan, dr. Valeria Cioată și editorul Radu Iatcu, directorul editurii Hertzog.

–       Fiind un eveniment organizat în interior, toți participanții vor purta mască de protecție, iar accesul se va face în limita locurilor disponibile. Biblioteca va pune la dispoziția participanților substanțe dezinfectante pentru mâini.

”Serenada poetică”

@ Curtea Bibliotecii, intervalul orar 12:30-13:30.

În parteneriat cu Liga Scriitorilor Români. Filiala Mureș. Poeți mureșeni vor lectura cu voce tare poezii dedicate Poetului Național Mihai Eminescu scrise de ei înșiși, precum și alte versuri proprii. Lectura va fi realizată pe fundal muzical, asigurat de elevi de la Liceul Vocațional de Artă.

–       Vor participa: Mircea Dorin Istrate, Dorian Marcoci, Viorica Feierdan, Gina Moldovan, Doina Pană, Liliana Moldovan, Gabriela Costescu, Deni Popa, Voichița Toma, Viorica Șutu, Elena Cristea, Felicia Albu, Iosif Albu.

–       Momente muzicale: chitară clasică: Vida Örs, Kovàcs Zoltàn, Bíborka Hanga, Prof. Orosz David; vioară: Adelina Bucur, Theodora Fodor, Prof. Zenovia Rusu; violă: Muste Thomas Luca

–       Accesul se va realiza astfel încât să poată fi păstrată distanța de siguranță.

–       În caz de vreme nefavorabilă, activitatea se va muta în holul bibliotecii.

”Biblioteca din curte” Concurs de cultură generală privind orașul Tîrgu Mureș //  Raftul din curte // Expoziții de carte

@ Curtea Bibliotecii, deschis pentru vizitatori în intervalul orar 10:00-18:00.

Organizarea unui concurs de cultură generală pentru copii, având la bază o bibliografie selectivă, pusă la dispoziție de Biblioteca Județeană. Participanții vor putea răsfoi cărțile din standul amenajat în acest sens, iar la final vor completa un chestionar (disponibil în limba română și maghiară) format din câteva întrebări legate de istoria orașului nostru. Premiile vor consta în cărți.

–       Participanții vor fi rugați să își igienizeze mâinile și să poarte mască în timpul consultării publicațiilor puse la dispoziție pentru completarea chestionarelor. Răspunsurile vor fi verificate pe loc, iar fiecare participant îți va alege premiul: blind book ( toate cărțile vor fi împachetate la fel fără să poată fi văzut titlul sau autorul) + o broșură turistică a județului Mureș (disponibilă în mai multe limbi de circulație europeană).

”Muzee mureșene” // ”Muzee în cărți” // ”Reviste muzeale” // În vitrinele din curtea Bibliotecii vor fi expuse cărți pe tematica zilei – cărți de specialitate muzeistică, anuare editate de muzee, albume și cataloage de colecții și expoziții.

–       Consultarea/răsfoirea publicațiilor din vitrine nu va fi posibilă, însă acestea sunt la dispoziția tuturor cititorilor ulterior (de luni până vineri), pe baza permisului de bibliotecă.

Doritorii se pot înscrie la Bibliotecă și vor primi pe loc un card nou (permis de bibliotecă).

”Amintiri de la Noaptea Muzeelor 2021” // Fotocorner

@ Curtea Bibliotecii, deschis pentru vizitatori în intervalul orar 10:00-18:00.

Amenajat în curtea Bibliotecii, având drept fundal tematica zilei, fotocornerul va permite celor interesați să facă fotografii inedite. Totodată va fi disponibilă și o ramă foto portabilă, decorată în ton cu specificul zilei.

–       Igienizeză-ți mâinile, scoate telefonul, ”intră în ramă” și zâmbește fără mască J

Vizită la Biblioteca „Teleki-Bolyai”

@ Biblioteca Teleki, deschis pentru vizitatori în intervalul orar 10:00-22:00.

Sala mare: expoziția permanentă de carte veche.
În cadrul expoziției permanente este expusă cea mai veche tipăritură din Transilvania din 1525, prima traducere integrală a Bibliei (1590), atlasul lui Janssonius cu hărți colorate de mână din secolul XVII, cărțile lui Newton, Galilei și Körösi Csoma Sándor, o copie oficială a Declarație de independență a Statelor Unite ale Americii și cele mai importante volume științifice ale ultimelor 500 de ani. Astfel, expoziția permanentă oferă o selecție din cele mai importante volume ale Bibliotecii lui Sámuel Teleki, deschisă publicului din 1802.

Muzeul Bolyai: dedicat celor doi matematicieni Farkas și János Bolyai, expoziție permanentă
Muzeul Bolyai oferă o imagine generală asupra vieții și activității eruditului și matematicianului  Farkas Bolyai (profesor de matematică și fizică, muzician, autor a mai multor lucrări de specialitate din diferite domenii, proiectant de sobe) prezentând totodată obiecte personale ale acestuia. Tot în muzeul Bolyai se poate urmări viața marelui matematician János Bolyai, fiul lui Farkas, care prin descoperirea geometriei neeuclidiene a transformat radical matematica.

CinemaTeka Teleki: scurtmetraje pe logia de la etaj.

Anuarul „Dolgozatok az Erdélyi Múzeum Érem- és Régiségtárából„, volumul XIV.

@ Curtea Interioară, Ora 16:00

Ediție specială despre arhitectura orașului Târgu Mureș.  Redactor: Orbán János.

Autori: Orbán János, Oniga Erika, Szathmári Edina, Földi Imelga, Vécsei Hunor

Lansare de carte // Dialog. Prezintă: Sebestyén Mihály în prezența autorilor

–       Intrare gratuită, dar cu înregistrare prealabilă la numărul de telefon 0265-261857. Accesul  în sălile de expoziții se face în grupuri de câte 12 persoane la 00, 20 și 40 minute.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE