Home / Politic / ”Riscurile majore de securitate la care sunt expuși şoferii profesionişti români pe teritoriul Republicii Franceze”

”Riscurile majore de securitate la care sunt expuși şoferii profesionişti români pe teritoriul Republicii Franceze”

Distribuie

Interpelare către Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe.

”Domnule ministru,

Sunteţi, desigur, la curent cu faptul că, în urmă cu aproape o lună, într-o parcare de pe autostrada A28 din Franţa, între oraşele Abbeville şi Amiens, un şofer de camion român, pe nume Mihai Spătaru, a fost ucis cu o sabie, sub ochii soţiei sale, de hoţii pe care-i surprinsese în timp ce încercau să fure mărfuri din semiremorca autotrenului.

De asemenea, sunt încredinţată că sunteţi la curent şi cu faptul că la doar două săptămâni de la tragedia descrisă, în ziua de 6 iunie, un alt şofer de camion român, pe nume Vasile Marian, a fost victima unui atac cu arme albe, tot într-o parcare de pe o autostradă din Franţa, dar a avut prezenţa de spirit să se salveze şi să-şi salveze şi un alt coleg, şofer pe un autotren înmatriculat în Belarus.

Aceste două întâmplări sunt doar cele mai cunoscute, mai mediatizate, însă, pe forumurile şi grupurile lor, şoferii români de camioane spun că, din păcate, pe teritoriul Republicii Franceze, astfel de atacuri armate asupra șoferilor est-europeni în general și asupra românilor în special, se produc în mod constant, în ultimul timp, cu precădere în zona Pas de Calais.

Sunt informată despre faptul că Ambasada României la Paris a cerut autorităţilor franceze explicaţii despre cele întâmplate, în ambele cazuri, despre lentoarea cu care a acţionat, pare-se, Jandarmeria Franceză. Am citit că dumneavoastră, personal, v-aţi exprimat „îngrijorarea” şi că urmăriţi situaţia securităţii şoferilor români în Franţa şi în întreaga comunitate europeană.

Domnule ministru,

Permiteţi-mi să fiu de părere că îngrijorarea dumneavoastră şi a personalului Ambasadei României la

Paris nu sunt suficiente. Cei aproximativ 100.000 de şoferi români care lucrează în spaţiul comunitar

încep să evite cursele spre Franţa, sau chiar simpla tranzitare a ţării, pentru că nu se simt în siguranţă pe teritoriul acestui stat. Şi, mai grav, nu simt deloc că ţara lor îi apără şi îi protejează în vreun fel, ceea ce mi se pare deopotrivă trist şi inacceptabil.

În această situaţie, față de cele prezentate, vă întreb, domnule ministru:

– Ce demersuri concrete aţi iniţiat sau aveţi de gând să iniţiaţi, în cooperare cu alte instituții ale statului român și cu partenerii noştri francezi, pentru a stopa valul de agresiuni la care sunt supuşi şoferii români pe teritoriul Republicii Franceze?

– Ce măsuri ați implementat, la nivelul misiunii noastre diplomatice în Republica Franceză, pentru a oferi un surplus de siguranță șoferilor profesioniști români, care operează pe aceste rute?

– Ce demersuri ați inițiat, în calitate de ministru de resort, pentru ca vinovaţii de comiterea celor două atacuri armate asupra compatrioţilor noştri, descrise aici, să fie identificaţi şi traşi la răspundere?

Solicit răspuns scris.”

Dumitrița GLIGA,

Deputat PSD de Mureș


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Claudiu Maior (PSD), venit de 540 lei/lună, doar din indemnizația de consilier local, în ultimii doi ani declarați

Distribuie Fostul viceprimar Claudiu Maior, în prezent consilier local în Consiliul Local Târgu Mureș, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.