Home / Cultură / Târgurile de Rusalii în județul Mureș

Târgurile de Rusalii în județul Mureș

Distribuie

Înainte de pandemie, în multe părți mureșene aveau loc târguri de Rusalii: la Bahnea, Papiu Ilarian, Rușii Munți, Deda, Dumbrava. Înainte de Al Doilea Război Mondial, principala atracție la aceste târguri o reprezentau jocurile tinerilor.

Iată cum descria scriitorul Vasile Netea (1912-1989) aceste târguri de Rusalii din zona Mureșului Superior, în perioada interbelică, în memoriile sale:

”Târgurile Rusaliilor care aveau loc la Deda (ziua întâi), la Rușii Munți (ziua a doua), și pe platoul Podășelului, un loc cu vibrante amintiri istorice pașoptiste, lângă Dumbrava (ziua a treia). Toți negustorii de la Reghin alergau la aceste târguri pentru a-și desface mărfurile – acestea fiind cele mai faimoase târguri ale Văii Mureșului. Localnicii își vindeau lâna și cașurile, pănurile și țoalele, curelele cu mărgele, pieptarele cu ciucuri și atâtea alte produse ale artei țărănești”.

Trei zile se juca necontenit la Deda, Rușii Munți, la Podășel, petrecerile de aici fiind asemănătoare cu cele din Munții Apuseni, de la târgul Găina.

După amintirile notarului Petre A. Boțian de la Vătava, în 1914, înainte de începutul războiului, la jocul de la Podășel ar fi participat și Emil Rebreanu venit să cerceteze posibilitățile de trecere clandestină în România pe Valea Mureșului.

Un joc de Rusalii se organiza și la pod la Hodac – la podul de lemn dintre Hodac și Ibănești – dispărut astăzi, pe sub care trece Gurghiul – la care participau hodăceni și ibăștenii și care era considerat ca un adevărat eveniment al celor două sate”.

Vasile Netea, Memorii, ediție îngrijită, introducere și indici Dimitrie Poptămaș, Editura Nico, 2010, p.81, 84-85.

Foto: Târgul de Rusalii de la Dumbrava, 2013, fotografii realizate de Tatai Orsolya și Dorel Marc în cadrul proiectului cultural ”Târgurile tradiționale – locuri de schimburi comerciale și culturale”.

(Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.