Obiecte de artă de 349.515 lei cumpărate de Primăria Târgu Mureș. Explicația lui Soós Zoltán Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 5070 Vizualizări

Obiecte de artă de 349.515 lei cumpărate de Primăria Târgu Mureș. Explicația lui Soós Zoltán

Conducerea Primăriei municipiului Târgu Mureș, prin primarul Soós Zoltán, a semnat, în data de 16 iunie 2021, un contract cu SC A10 By Artmark SRL în vederea furnizării unor obiecte de patrimoniu.

Potrivit documentului, care a fost făcut public pe pagina web a Primăriei municipiului Târgu Mureș, autoritățile locale din ”Orașul Trandafirilor” au achiziționat, cu suma totală de 21.500 de euro (circa 115.713 de lei, cu tot cu comision) următoarele obiecte de patrimoniu: ”Peisaj din Brănești” (tablou în ulei pe pânză, autor Ion Țuculescu, preț de 16.000 de euro), ”În grădină” (tablou în ulei pe pânză, autor Ipolit Strâmbu, preț de 2.750 de euro) și ”Caiace pe lac (Parcul Central din Cluj)” (tablou în ulei pe pânză, autor Teodor Hârșia, preț de 2.750 de euro).

Anterior acestei achiziții, respectiv în data de 8 iunie 2021, Primăria municipiului Târgu Mureș, reprezentată tot de primarul Soós Zoltán, a încheiat un contract în valoare totală de 233.802 de lei, inclusiv TVA, cu SC Galleria Quadro SRL.

Conform documentului, care a fost, de asemenea, publicat pe site-ul Primăriei municipiului Târgu Mureș, achiziția vizează următoarele obiecte de patrimoniu: ”Sora mea, Margit” (tablou în ulei de pânză), ”Cătun iarna” (tablou în ulei de pânză), ”Machetă din ipsos pentru Monumentul Holocaustului Târgu Mureș” și ”Portretul lui Nagy Imre 1951” (sculptură contemporană românească).

De la ”mici, bere și ceva formații”, la ”o galerie de artă”

Interesul autorităților locale din Târgu Mureș pentru achiziționarea unor obiecte de artă în condițiile în care Primăria municipiului Târgu Mureș nu gestionează nicio instituție de cultură a fost discutată în cea mai recentă ședință de Consiliu Local, care s-a desfășurat marți, 22 iunie.

Întrucât pe ordinea de zi a ședinței se afla și un proiect de hotărâre de rectificare a bugetului Primăriei municipiului Târgu Mureș, care prevedea și respectivele achiziții de artă, primarul Soós Zoltán a intervenit și a explicat care sunt considerentele achiziției a cărei notă de plată este de 349.515 de lei.

”Ceea ce aș dori să menționez, în 2016 s-a finalizat proiectul din fonduri europene de renovare a Cetății care de cinci ani stă gol. Dacă considerați că o investiție de 7-8 milioane de euro este bine să stea goală și să nu avem nimic de arătat putem să mergem pe această variantă, deci asta este varianta simplă, băgăm capul în nisip, nu facem nimic, de ce să fie, de ce să vină turiștii la Târgu Mureș. Da, este o altă variantă în care luăm o inițiativă, realizăm frumos o galerie de artă la anul facem o expoziție de arheologie pentru că sunt destule artefacte la Muzeu. Din 2015 am tot încercat să facem o colaborare cu Primăria Târgu Mureș, să umplem această Cetate cu obiecte de patrimoniu, cu expoziții, ca să atragă turiștii”, a precizat edilul șef.

Primarul municipiului Târgu Mureș a adăugat că ”este o rușine mare pentru Primăria Târgu Mureș că nu avem nicio instituție culturală” și a arătat că este timpul ca noua administrație locală să demonstreze că fenomenul cultural înseamnă mai mult decât ”mici, bere și ceva formații pe o scenă.”

”Eu sper să nu continuăm tradiția vechii administrații unde cultura a însemnat mici, bere și ceva formații pe o scenă. Deci eu v-aș ruga să ne gândim și la acest aspect, totuși acest oraș are niște tradiții în domeniul culturii și în afară de lucrările pe care le-ați enumerat o să fie, evident, și alți pictori, alți artiști locali sau din alte orașe și să priviți din această prismă aceste achiziții, noi dorim să avem activități în acest oraș, să avem galerii de artă, să avem instituție culturală”, a subliniat Soós Zoltán.

Soluție gratuită propusă de Radu Bălaș

Argumentele primarului au fost combătute de consilierul local Radu Bălaș (POL) care a spus că rolul unei Primării nu este de a desfășura activități specifice unei case de licitații de artă.

”Sunt de acord că orașul trebuie să se dezvolte cultural. Singurul lucru pe care nu îl susțin este că nu cred că Primăria chiar ar trebui să achiziționeze picturi. Poate, și lansez o ipoteză, știu că Muzeul Județean unde domnul Soós a fost un bun administrator și conducător are o grămadă de pictutri car enu sunt expuse pentru că nu este loc. Probabil, eu așa știu, sper să nu greșesc, probabil ar putea fi o variantă gratuită în sensul în care Muzeul județean sau Consiliul Județean în calitate de proprietar al Muzeului, să cedeze în comodat orice s-ar putea expune. În comodat, gratuit, Municipiului Târgu Mureș. Sper că ar putea exista și o asemenea variantă care să nu greveze bugetul Municipiului pentru achiziția de picturi”, a afirmat Radu Bălaș.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE