Mobilitate urbană la Luduș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 260 Vizualizări

Mobilitate urbană la Luduș

În ședința Consiliului Local Luduș din 25 mai 2021, Legislativul local a aprobat un proiect de hotărâre inițiat de primarul orașului, Cristian Moldovan, cu privire la aprobarea notei conceptuale și a temei de proiectare pentru obiectivul de investiții „Asigurarea mobilității urbane în orașul Luduș, județul Mureș”. Obiectivul de investiții este cuprins în lista aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 59 din 14 aprilie 2021, atunci când Legislativul local a aprobat bugetul orașului pe anul 2021.

În Raportul de specialitate la proiectul de hotărâre, Anca Năsăudean, șefa Serviciului „Investiții, Achiziții, Domeniul Public” (IADP) din cadrul Primăriei orașului Luduș, precizează că „prima etapă în elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru realizarea obiectivelor de investiții o constituie elaborarea și aprobarea notei conceptuale și a temei de proiectare”.

Nota conceptuală

Având în vedere realitățile socio-economice din ultimele decenii, asigurarea mobilității urbane în orașul Luduș devine o necesitate majoră. De ce? Anca Năsăudean enumeră câteva deficiențe ale situației actuale: „Poluarea atmosferică, poluarea sonoră, consumul de energie, impactul negativ asupra sănătății, deteriorarea spațiilor comune, costuri, pierderea de competitivitate, excludere socială, etc, și concluzionează că „Planul de mobilitate urbană durabilă al orașului este realizat pentru a construi o viziune de dezvoltare, care să îi asigure calitatea de oraș model din punct de vedere al durabilității. Acesta reprezintă un plan de lucru care urmărește schimbări ale comportamentului de deplasare al cetățenilor prin corectarea abaterilor, astfel încât aceștia să își recapete teritoriul urban dedicat în momentul actual în mare parte autovehiculelor”.

Prin realizarea acestui proiect de investiții se urmărește îndeplinirea unor obiective fundamentale pentru comunitatea locală: accesibilitate, eficiență economică, siguranța în transport, protejarea mediului, calitatea vieții.

Tema de proiectare

În aceeași ședință a Consiliului Local, consilierii au aprobat și Tema de proiectare pentru obiectivul de investiții „Asigurarea mobilității urbane în orașul Luduș, județul Mureș” întocmită de Anca Năsăudean și aprobată de primarul Cristian Moldovan. După prezentarea informațiilor privind regimul juridic, economic, documentația cadastrală a terenului, este precizată suprafața de circa 67.500 de metri pătrați, relațiile cu zonele învecinate, sursele de poluare, particularitățile de relief, condiționări constructive, reglementări urbanistice, existența unor monumente istorice este precizat că prin realizarea acestui proiect, circa 15.000 de utilizatori vor beneficia de intervenții privind modernizarea materialului rulant (autobuze ecologice); dezvoltarea infrastructurii urbane curate; dezvoltarea infrastructurii pentru pietoni; crearea de terminale de transport public; investiții pentru îmbunătățirea calității aerului și reducerea zgomotului.

Pentru asigurarea mobilității urbane în oraș, Executivul Primăriei orașului și Consiliul Local au făcut primul pas, acela al aprobării proiectului. Urmează documentațiile tehnico-economice conform Hotărârii Guvernului nr. 907/2016, privind etapele de elaborare și conținutul cadru al documentațiilor aferente proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE