Mihaela Natea (PMP), interpelare despre PNRR și Fondul Pentru o Tranziție Justă Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 570 Vizualizări

Mihaela Natea (PMP), interpelare despre PNRR și Fondul Pentru o Tranziție Justă

Conf. univ. dr. Mihaela Natea, consilier județean din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP), a avut joi, 24 iunie, la finalul ședinței ordinare a Consiliului Județean Mureș, o interpelare către conducerea instituției pe tema Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Fondului Pentru o Tranziție Justă.

Redăm, în rândurile de mai jos, interpelarea lecturată de conf. univ. dr. Mihaela Natea, la elaborarea căreia a contribuit și jrs. Valentin Constantin Bretfelean, de asemenea consilier județean din partea PMP Mureș.

”România are o șansă unică de a beneficia de fonduri substanțiale de la UE! Dacă politicienii au capacitatea de a respecta interesul național, iar birocrația administrativă, capacitatea de a scrie și implementa corect proiectele, atunci prin accesarea fondurilor puse la dispoziție, România va cunoaște o perioadă de dezvoltare. Vorbim în principal de PNRR, care poate aduce 29 miliarde de euro, iar prin mecanismele de finanțare prevăzute în bugetul multianual al UE, sunt preconizate încă aproximativ 50 de miliarde de euro. Vorbim, în linii mari, de aproximativ 80 de miliarde de euro, disponibile Românei și disponibile și județului Mureș. Asta doar dacă executivul își va face treaba!

Din exercițiul bugetar anterior, 2014-2020, România nu a accesat nici jumătate din fonduri. De ce? În primul rând pentru că nu există suficiente proiecte ajunse la maturitatea necesară atragerii fondurilor. O parte din proiecte aflate în stadiu avansat se vor regăsi și în PNRR. O parte sunt deja programate la finanțare.

Dar dacă nu ai proiecte, ce să finanțezi? Județul Mureș se află într-o situație delicată: este nominalizat în Raportul de Țară în rândul celor 6 județe cu probleme de poluare. Luna trecută a fost aprobat de UE bugetul Fondului Pentru o Tranziție Justă. României îi revin aproximativ 2 miliarde de euro. Dacă împărțim suma la 6 este clar că aceasta nu este suficientă. Din acest motiv era vital ca acel fond să fie corelat cu finanțările oferite prin PNRR, astfel încât impactul să fie maxim pentru județ. Tot vital era ca proiectele mari de investiții, care ajută județul, să fie în fază avansată, astfel încât pentru ele să se poată solicita finanțare. Dincolo de vorbe vedem că la nivel de județ avem 25 de kilometri de autostradă (proiect național) – în genul de nicăieri spre nicăieri și un muzeu.

Întrebăm retoric: vor scoate aceste investiții județul din criză generată de pandemie? De Fondul pentru o Tranziție Justă se știe de mai bine de un an. Totodată, se cunoaște faptul că pentru accesarea fondurilor este nevoie de un plan teritorial de tranziție justă. Unde e acesta? Stimate domnule președinte, solicităm organizarea unei consultări în acest sens ca să aflăm și noi, consilierii județeni, care este strategia teritorială pentru o tranziție justă. Vă solicităm să faceți publică strategia de corelare a celor două surse de finanțare (PNRR și Fondul pentru o Tranziție Justă). Și, totodată, vă solicităm mai multă transparență față de cetățeni, care au dreptul să știe ce înseamnă tranziția spre neutralitatea climatică, cum îi va afecta și cum vor fi utilizate fondurile pentru a reduce presiunea la care locuitorii județului vor fi supuși.

Atragem atenția asupra faptului că este nevoie de proiecte ca să beneficiem de finanțare europeană. Atragem atenția asupra faptului că aceste proiecte trebuie făcute bine ca să nu ne trezim iar în situația de avea găuri negre care vor parazita bugetul județului (vezi renovarea Palatului Culturii). Atragem atenția asupra faptului că este nevoie de o strategie coerentă realistă și realizabilă, iar dacă aceasta lipsește, nu o să știm ce să investim și unde. În final atragem atenția asupra faptului că șansele pierdute nu se mai întorc niciodată iar decontarea se face din păcate pe spinarea cetățenilor județului și nu a politicienilor! Putem alege să transformăm întreg județul într-un muzeu sau să acționăm concret pentru dezvoltarea lui.”

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE