VIDEO-FOTO: Expoziție despre 75 de ani de artă teatrală Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 291 Vizualizări

VIDEO-FOTO: Expoziție despre 75 de ani de artă teatrală

Luni, 28 iunie, în cadrul Cetății Medievale din Târgu Mureș a avul loc vernisajul Expoziției Istorice a Universității de Arte  (UAT) din Târgu Mureș, care i-a avut ca și coordonatori pe lector univeristar doctor Angela Precup și lector universitar doctor Kinga Boros. Evenimentul a avut loc în cadrul unui ciclu de evenimente organizate timp de o săptămână pentru a marca 75 de ani de activitate pentru UAT Târgu Mureș.

O săptămână de sărbătoare

Expoziția a început cu discursul liber susținut de lector universitar doctor Angela Precup.

”Astăzi începe săptămâna aniversară a Universității de Arte din Târgu Mureș, și cum am putea începe mai frumos o săptămână de sărbătoare în care celebrăm 75 de ani de existență a acestei Universități, decât prin a organiza o expoziție istorică, care să aducă în fața publicului tot ceea ce a însemnat Universitatea de Arte din Târgu Mureș de la înființare și cum a evoluat de-a lungul celor 75 de ani, până astăzi”, a afirmat lector universitar doctor Angela Precup.

Scopul acestei expoziții a fost de a ne introduce și pe noi, privitorii, în lumea artei, în lumea celor care s-au format și care și-au lăsat amprenta în înalta societate, imediat după ieșirea de pe băncile Universității, astfel, s-a creat un rezumat vizual, dând un sentiment de atmosferă.

Mai multe detalii cu privire la acest eveniment au fost subliniate de către rectorul UAT Târgu Mureș, Sorin Ion Crișan.

”Este o universitate bilingvă, în care limba română și limba maghiară sunt prețuite la valorile lor esențiale. Este vorba de 75 de ani în care cei care au fost la noi și cei care vor veni, au încercat și vor încerca să promoveze profesionalismul. Datele în sine vorbesc mult despre tot ceea ce înseamnă această Universitate, dar mai mult decât atât, vorbesc realizările studenților noștri de-a lungul atâtor ani”, a precizat rectorul Sorin Ion Crișan.

În continuare, a luat cuvântul și lector universitar doctor Kinga Boros, care a spus câteva cuvinte și în limba maghiară. În completarea sa, Kovacs Levente, fost profesor al acestei Universități, a dorit să adauge câteva cuvinte cu privire la un moment mai puțin plăcut din toți acești 75 de ani: ”În anii precedenți revoluției din 89, mai exact în anii 1985-1990,  au putut fi admise doar trei persoane la fiecare generație. Chiar și în situația aceasta, conducerea Universității din acea perioadă a dorit să păstreze profilul de teatru.”

Exponate inedite

Expoziția cuprinde notițele unor studenți de la această universitate, din anii 70, de la cursurile de machiaj și istoria teatrului. Într-o altă parte a expoziției, era expusă și revista “Vatra” (1971-prezent), publicație care a consacrat Mureșul în peisajul publicisticii naționale. Lumea teatrului mureșean a considerat-o o marcă a culturii locale și naționale și a dedicat constant articole și cronici activității Teatrului de Stat din Târgu Mureș și Institutului de Teatru „Szentgyorgy Istvan” Târgu Mureș.

Au mai fost expuse și documente cu privire la primul spectacol al Institutului de Teatru „Szentgyorgy Istvan” după ce s-a transferat la Târgu Mureș. Absolventul Arpad Zsoldos, la sfârșitul anului universitar, a depus o cerere comisiei de repartizare. Potrivit sistemului de la acele vremuri, absolvenții nu puteau decide la care teatru ar dori să își încerce norocul, drept urmare, ei erau repartizați. Poveste alui Zsoldos a început atunci când și-a exprimat dorința de a fi repartizat la Timișoara, acolo unde erau și colegii lui, și nu la Sfântu Gheorghe, acolo unde el considera că nu se va putea dezvolta ca și artist. Însă, după câțiva ani petrecuți la Cluj-Napoca, cariera sa a continuat la Sfântu Gheorghe, unde a lucrat până la sfârșitul vieții sale, în 2001. A interpretat, printre altele, rolul principal din „Banul Bank”, „Wesselenyi” și „Scripcarul pe acoperiș”.

În continuarea expoziției, se regăsesc costumele din celebrul spectacol „Romeo și Julieta”, care a fost prezentat de absolvenții târgumureșeni prima oară în 1964, iar ultima dată în 2002.

Gongul care marca începutul spectacolului nu lipsea nici el. Acesta datează din perioada activității instituției la Cluj (1946-1954). A fost adus la Târgu Mureș, unde a continuat să anunțe decenii la rând începerea spectacolului. Este confecționat din cupru, cu detalii decorative de mare finețe și este folosit simbolic, la festivitatea de absolvire.

Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE