VIDEO: „Tabăra de la Blaga”, trei zile de interacțiune, cunoaștere și bună dispoziție Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1539 Vizualizări

VIDEO: „Tabăra de la Blaga”, trei zile de interacțiune, cunoaștere și bună dispoziție

Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” din Reghin se pregătește pentru un nou și inedit proiect, prima ediție a ”Taberei Blaga”, demers inițiat de profesoara Cristina Drescan care se va desfășura în perioada 7-9 iulie 2021.

„La inițiativa colegei noastre, Cristina Drescan, ne-am propus în acest an să oferim elevilor posibilitatea de a participa la Taberele Blaga. Spre bucuria mea și a celorlalți colegi, această idee a găsit imediat adepți printre ceilalți colegi care au dorit să se implice. Încet, încet ideea a prins contur, propunerile de activități au fost din ce în ce mai multe și mai interesante zicem noi. S-a creat astfel un program pentru o primă ediție care să aibă loc în luna iulie, în perioada 7-9 iulie”, a precizat prof. Costel Ababei, directorul Liceului Tehnologic „Lucian Blaga”.

prof. Costel Ababei, directorul Liceului Tehnologic „Lucian Blaga”

Evadarea din cei patru pereți de acasă

După o perioadă în care pandemia a anulat orice fel de activitate cu și pentru elevi, în sensul cel mai larg al cuvântului, vine în sfârșit un program inedit întins pe durata a trei zile din care nu vor lipsi atelierele diversificate și activitățile interactive.

„Povestea acestui proiect este una cât se poate de simplă. Anul trecut a început pandemia care ne-a luat pe nepregătite și, exact ce nouă nu ne plăcea, să stăm în fața camerelor, să vorbim la niște spații moarte din punctul meu de vedere, s-a întâmplat ce s-a-ntâmplat pe termen lung. Pentru mine, educația nu se bazează pe conținut și atât. Educația adevărată este ceva mult mai complex. Ne-am dat seama că această comunitate, care ar trebui să existe în fiecare școală, a avut foarte mult de suferit. Exact acele skill-uri, competențe care sunt esențiale pentru o viață frumoasă și de succes, din păcate au lipsit. Am zis că până la urmă nu e mare lucru să sacrificăm niște zile din această vacanță, una destul de lungă, și să încercăm să aducem copiii la școală pentru comunicare, pentru socializare, pentru a ieși din cei patru pereți de acasă și din fața monitoarelor. Așa s-a ajuns în cele din urmă la Tabăra de la Blaga”, ne-a declarat prof. Cristina Drescan, inițiatorul Taberei Blaga.

Cristina Drescan: „Este foarte important să avem o comunitate”

Organizarea taberei are în spate implicarea atât a profesorilor cât și a elevilor voluntari, toții implicați în buna desfășurare a proiectului.

„Ce este foarte important, am insistat ca tabăra să fie una gratuită. În spatele organizării taberei stă foarte multă muncă și o implicare totală din partea noastră. Tabăra ține trei zile, însă munca din spate este una extrem de mare. Dacă e să ne gândim la voluntari, avem un grup de aproximativ 15 profesori plus elevii. În ce privește participanții, avem până în prezent un număr de peste 75 de elevi înscriși, număr care sperăm să crească având în vedere că înscrierile se fac până luni, 5 iulie inclusiv. Sunt sigură că această tabără va fi o reușită. Pentru noi este foarte important să avem o comunitate. Este destul de frustrant să vezi că în pauze elevii comunică doar între ei, în sensul în care fiecare clasă e cam izolată de restul școlii. Prin activități de genul „Tabăra de la Blaga” dorim să reușim să combinăm aceste grupulețe și atunci probabil că lucrurile se vor schimba în bine”, a precizat inițiatorul Taberei de la Blaga.

prof. Cristina Drescan, inițiatorul Taberei Blaga

Tabăra va debuta miercuri, 7 iulie, ora 9 cu lecțiile de limba germană și maghiară pentru începători, un atelier de făcut pâine găzduit de Muzeul de Etnografie „Anton Badea”, momente de dansuri populare, team building și nu în ultimul rând vizitarea unui atelier de viori din municipiul Reghin.

Îmbogățirea cunoștințelor prin activități interactive

„Programa taberei este foarte variată. Elevii pot să aleagă să își îmbunătățească cunoștințele lingvistice prin activități interactive, au prilejul de a participa la ateliere variate: de pâine, în colaborare cu Muzeul Etnografic  „Anton Badea”, de alimentație sănătoasă, lucru manual, în colaborare cu Asociația ForCamp. De asemenea, avem atelierul Green Charge-pedalează și îți încarci telefonul. Cei interesați de natură pot să se înscrie la drumeția-Via Transilvanica, la tura de biciclete la Pădurea Mociar sau să participe vineri, de la ora 9:00 la programul: Detectivi în natură, organizat în colaborare cu Asociația Milvus. Din programele noastre nu lipsesc dansurile populare și latino sau activitățile de team-building, care au rol de coeziune în rândul elevilor școlii” – Prof. Iringo Reichenberger

Prof. Iringo Reichenberger

Creșterea încrederii în sine

„Consider că voluntariatul într-un asemenea proiect care vine după pandemie reprezintă o creștere a încrederii în sine, atât pentru mine cât și pentru colegii mei. Totodată, ne ajută în încurajarea noastră și a profesorilor pentru autodezvoltare, voluntariat și tot felul de alte activități din cadrul taberei. Legat de acest proiect, cel mai tare m-a atras activitatea cu traseul de pe munte. Neieșind de atâta timp din casă, neavând o conexiune de atâta timp cu natura, e un lucru care ne va ajua să recreeăm legătură dintre noi, în același timp să creem o conexiune între noi și profesori” – Amira Najjar, elev voluntar

Amira Najjar, elev voluntar

Stimularea procesului de învățare

„Implicarea în astfel de proiecte este foarte importantă pentru un professor. Toată lumea știe să-și facă meseria, să predea materia, dar cred că abilitățile care le înveți alături de elevi ajută foarte mult în procesul de învățare al ambelor părți. Toate activitățile din cadrul taberei sunt foarte interesante și inedite pentru copii, În ceea ce mă privește, m-a încântat foarte mult partea cu drumeția pentru că în sfârșit avem șansa să ieșim, să fim într-un altfel de mediu, precum și activitățile care se desfășoară în cu totul alt mediu decât cel de a sta în bancă. În contextul actual în care foarte multe alte competențe sunt importante, cred că educația nonformală are un rol la fel de important, poate chiar mai important decât educația formală, și atunci acest tip de tabără vine în întâmpinarea nevoilor copiilor de a se dezvolta și altfel, în afara informațiilor primite la școală”- Prof. Andreea Dumitrache

Prof. Andreea Dumitrache

Entuziasmul organizatorilor

„Am primit acest proiect cu foarte multă încântare, unul extrem de binevenit pe care ni l-am dorit de foarte multă vreme. Pe perioada verii sunt copii care au ce să facă, dar mai sunt și unii care stau și sparg semințe, astfel încât această tabără a picat foarte bine. Ne-am implicat ca de obicei în tot ce facem, cu entuziasm. Sper ca acești copii să înțeleagă că timpul petrecut poate să fie de calitate și că pot crește la nivel personal” – Prof. Emilia Moldovan, consilier educativ

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE