Efectul ”Școli curate” în Mureș: bugetul Educației, mai mare cu 9,3 milioane de euro! Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 400 Vizualizări

Efectul ”Școli curate” în Mureș: bugetul Educației, mai mare cu 9,3 milioane de euro!

Societatea Academică din România (SAR) a lansat, cu ocazia finalizării anului școlar, ”Raportul național Școli curate 2020-2021. Concluzii și recomandări”, realizat în urma proiectului ”Școli curate”, inițiativa privind creșterea gradului de bună guvernare în școli și licee a SAR. La nivelul județului Mureș, ambasadorii Miclea Partenie, Cosmina Mărginean, Armin Muga, Andreea Boeriu, coordonați de către Anda-Dilara-Nicole Mețac (foto) s-au implicat în vederea responsabilizării primăriilor pentru a aloca fonduri suplimentare pentru sectorul educațional.

Rezultate remarcabile

Potrivit unui comunicat de presă remis marți, 6 iulie, de către reprezentanții SAR, echipa locală din județul Mureș a analizat modul în care acționează autoritățile publice de la nivelul județului, comparând situația dinainte și după implementarea proiectului ”Școli curate”, principalele rezultate fiind: 69 de unități administrativ-teritoriale reprezentând 67,64% din totalul administrațiilor locale care nu au alocat fonduri pentru bursele elevilor în 2020 au acordat aceste fonduri în bugetul anului 2021, 47 de administrații locale (46,07% din totalul unităților administrative-teritoriale din județ) au crescut bugetul destinat investițiilor în 2021, comparativ cu alocarea pentru anul 2020, 32 de administrații locale (31,37% din totalul unităților administrative-teritoriale din județ), care în anul 2020 alocau 0 lei pentru investiții în școli, au bugetat în 2021 sume considerabile și cumulat, în anul 2020, fondurile alocate investițiilor în școli însumau 95.553.649 de lei pentru toate administrațiile locale din județul Mureș.

”În anul 2021, această sumă este cu 46,77% mai mare, ajungând la 140.249.691 de lei, echivalentul a peste 9,3 milioane de euro”, se arată în comunicat.

Cinci județe de intervenție


”Școli curate” a urmărit, în ultimele 18 luni, îmbunătățirea gradului de finanțare și bună guvernare a educației în cinci județe de intervenție: Bacău, Cluj, Mureș, Timiș și Vâlcea.

”În mod concret, prin ”Școli curate”, Societatea Academică din România și-a propus creșterea numărului de administrații locale care respectă dreptul elevilor la burse școlare, prevăzut de articolul 82 din Legea Educației Naționale, precum și creșterea sumei globale pe care unitățile administrativ-teritoriale din cele cinci județe o alocă pentru finanțarea investițiilor în școli și a cheltuielilor cu reparații capitale/ consolidări – obligație prevăzută de articolul 105, alineatul 2, din Legea Educației. Educația locală se află, conform legii, în gestiunea primarilor, iar investițiile în școli, creșterea calității educației și asigurarea burselor elevilor ar trebui să primeze în fața bordurilor, panseluțelor și petrecerilor de zilele comunei”, a mai transmis echipa SAR.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE