Home / Politic / ”Analiză pertinentă” propusă de liderul PSD Mureș în cazul exploziei de la Azomureș

”Analiză pertinentă” propusă de liderul PSD Mureș în cazul exploziei de la Azomureș

Distribuie

Printre politicienii care au reacționat pe rețeaua de socializare Facebook se numără și președintele interimar al Partidului Social Democrat (PSD) Mureș, deputatul Dumitrița Gliga.

Redăm, în rândurile următoare, postarea intitulată ”Azomureș – un subiect de interes național. RAȚIUNEA este calea corectă de a analiza situația în urma exploziei de azi-noapte!”, semnată de deputatul Dumitrița Gliga.

”Cu profund regret constat că sutele de milioane de euro investite de proprietarul Azomureș în această platformă chimică aflată în marginea municipiului Târgu Mureș lasă loc de astfel de incidente neplăcute care pun în real pericol vieți omenești. Acesta este primul și cel mai important aspect al situației cu care suntem confruntați în aceste ore. Toate comisiile care se organizează la această oră și care vor face anchete atât la nivel instituțional, de stat, cât și intern, în Azomureș, ne vor prezenta situația de facto și ce anume s-a întâmplat. Trebuie să fim informați cât mai transparent asupra acestor pericole.

Până atunci, cred că trebuie să fim realiști și mai ales raționali.

Aș vrea să vă supun atenției câteva idei care cred că trebuie să devină publice și despre care cred că sunt de interes pentru noi toți:

1. Azomureș este o societate comercială cu importanță majoră și implicații la nivel de stat și de Uniunea Europeană, dar cu risc major pentru populație din punctul de vedere al funcționării. Acesta este primul filtru prin care trebuie să privim situația. Apropo, în județul Mureș mai sunt alte șapte unități cu risc major pentru populație – un subiect mai puțin discutat și cunoscut de opinia publică!

2. Al doilea filtru este cel al factorilor implicați. Nu pot să fiu de acord cu tot felul de teorii ale conspirației conform cărora am putea fi radiați, contaminați sau poluați fără ca nici măcar un specialist să ne ofere o explicație logică și argumentată. Aștept în continuare informații detaliate din partea autorităților statului, care să ne spună concret dacă sunt sau nu deversări/scăpări necontrolate de substanțe periculoase vieții sau sănătății populației. Am trecut prin zona Azomureș în această dimineață și în aer nu se simte nimic, bănuiesc că măcar în propriile simțuri ne putem încrede, dacă în nimeni altcineva nu avem încredere.

3. Voi solicita Companiei Azomureș să facă publice imagini de la fața locului – de la locul exploziei – așa cum se procedează peste tot în lume, însoțite de explicații grafice privind procedura care a condus la acest incident. Sunt multe întrebări pe acest subiect și lipsa răspunsurilor concrete va naște teorii greu de gestionat ulterior. Consider că o astfel de informare detaliată a opiniei publice este minimul de care avem nevoie pentru a înțelege corect situația.

4. Vreau să vă solicit tuturor celor care aveți cunoștințe aprofundate de chimie și/ sau din industria chimică să ne informați sau să mă informați privind consecințele exploziei, public sau în privat. Cunoașterea și înțelegerea corectă a situației mă pot ajuta să inițiez anumite demersuri în calitate de deputat pe acest subiect. Am studiat multe domenii de activitate, dar nu mă pot declara un expert în domeniul chimic.

Doresc să transmit persoanelor direct afectate de această explozie însănătoșire grabnică și putere de recuperare, iar celor afectați indirect – emoțional sau fizic – o analiză pertinentă a situației pentru a putea lua deciziile corecte, documentate și argumentate.”

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.