Home / Business / Cauza exploziei de la Azomureș

Cauza exploziei de la Azomureș

Echipa de investigare a Azomureș, împreună cu autoritățile IGSU București, ISU Mureș, Garda de Mediu Mureș, APM Mureș, IPJ Mureș și ITM Mureș, confirmă că evenimentul de astăzi a fost generat de cedarea unei porțiunii de sub sudura unei conducte.

”Conducta la care a apărut avaria face parte dintr-un sistem de conducte autorizat ISCIR pentru funcționare în data de 30 iulie 2013, având ultima verificare tehnică în utilizare în data de 16 ianuarie 2019, și scadența următoarei inspecții tehnice în utilizare fiind în data de 6 ianuarie 2022. Sudura a fost verificată cu raze X în anul 2020, iar rezultatul a fost conform. Motivul cedării conductei va fi următoarea etapă a investigației și necesită o analiză realizată de către experți independenți. Rezultatele finale sunt așteptate în următoarele săptămâni”, a transmis Biroul de presă al Azomureș.

Redăm, în rândurile de mai jos, continuarea comunicatului de presă:

”Ca și până acum, vom continua să cooperăm complet transparent cu autoritățile care au atribuții în acest domeniu. Rezultatele finale ale investigațiilor vor fi prezentate public imediat ce vor fi finalizate.

Menționăm că evenimentul nu a avut impact asupra factorilor de mediu. Azomureș își reafirmă angajamentul ferm de a respecta toate standardele de siguranță și de mediu ale Uniunii Europene.

Înțelegem pe deplin preocuparea comunității locale în legătură cu acest eveniment și vrem să-i asigurăm pe toți cei interesați că vom continua să implementăm măsuri care pot să limiteze oricând escaladarea unui incident la oricare dintre instalațiile de pe platformă. 

Prioritatea companiei rămâne siguranța angajaților și a comunității locale, iar felul în care a fost gestionat acest incident tehnic demonstrează eficacitatea măsurilor de oprire în caz de urgență. Materialul informativ pentru situații de urgență, distribuit cetățenilor din vecinătatea Azomureș, a avut rolul de a oferi informații asupra măsurilor care trebuie luate de către aceștia în timpul unei situații de urgență. 

În activitatea noastră, unul dintre principiile de bază ale siguranței proceselor ține de reducerea probabilității și consecințelor unui accident. Astfel, Azomureș a realizat studii HAZOP (Hazard and Operability) pentru a identifica scenarii posibile de accidente și implementează în mod continuu măsuri de siguranță pentru prevenirea accidentelor. Instalațiile sunt verificate frecvent utilizând proceduri specifice identificării posibilelor riscuri. Probele de presiune au loc în timpul reviziilor generale și asigură depistarea posibilelor neconformități, înainte ca acestea să se producă. Toate procedurile, incluzându-le pe cele de oprire de urgență, au fost verificate și revizuite în timpul anului 2019, iar personalul a fost instruit. Toate procedurile au fost efectiv aplicate în timpul producerii evenimentului de astăzi, astfel încât instalația a fost oprită în condiții de siguranță. 

În perioada modernizării instalațiilor Azomureș, au fost montate sisteme de interblocare în siguranță, care acționează independent de factorul uman. Acestea au funcționat corespunzător în timpul evenimentului. 

În etapa următoare, toate componentele instalației unde a avut loc evenimentul vor fi supuse unei inspecții amănunțite și unui program de testări, care va dura câteva săptămâni. Pagubele din instalație sunt mai mici decât cele estimate inițial, iar costul exact al incidentului va fi stabilit ulterior.”

(Redacția)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Poczo Zoltan și Bajko Balázs, campioni mondiali la Cairo

În cadrul Campionatului Mondial de Kickboxing WKF 2021, desfășurat zilele trecute în Egipt, doi sportivi …