Home / Agricultura / Fermierii, somați să respecte condițiile de mediu

Fermierii, somați să respecte condițiile de mediu

Distribuie

Coordonatorul Oficiului Fitosanitar Mureș, ing. Marian Pogăcean, face un apel fermierilor pentru respectarea condițiilor de mediu, reespectiv utilizarea durabilă a pesticidelor. Printre acestea se numără atestarea profesională, obligativitatea instruirii fermierilor în ce privește tratamentele la plante, și nu în ultimul rând verificarea mașinilor de erbicidat.

„Începând cu acest an, și din 2023 cu siguranță, noul exercițiu financiar al Uniunii Europene înăsprește condițiile de mediu, legat de această utilizare durabilă a pesticidelor. După noua legislație, ca să utilizezi pesticide trebuie să ai o atestare profesională. Deocamdată există o restricție mai dură legată de studii, e nevoie minim de liceu cu Bacalaureat, dar garantez că în 2023 va fi nevoie de doar 10 clase. Nu știu dacă în acest an se cere, dar este posibil ca în eșantionul de control, una din obligații va fi această instruire pe care trebuie să o aibă fermierii”, a subliniat ing. Marian Pogăcean în cadrul unei întâlniri cu fermierii organizată în localitatea Vălenii de Mureș.

A doua problemă abordată de ing. Marian Pogăcean este legată de mașinile de erbicidat.

„S-a început verificarea acestora, respectiv ITP-urile la mașinile de tratat, indiferent că erbicidăm, tratăm sămânța sau aplicăm în pomicultură. S-ar putea ca începând cu acest an, de anul viitor cu siguranță, la fermele care intră în control să fie necesară și această adeverință, respectiv acest ITP la mașinile de erbicidat. Dacă nu ne înscriem din timp, atât la instruiri cât și la ITP-ul mașinilor de aplicat pesticide, în condițiile în care trebuiesc aceste adeverințe la APIA într-un timp scurt, ne este imposibil să le putem rezolva pe toate. De aceea rugămintea către fermieri este să apeleze la noi din timp. Sumele sunt modice, undeva la 100-120 de lei pentru o verificare și nu văd vreun impediment pentru fermieri pentru a nu-și rezolva și aceste aspecte”, a subliniat ing. Marian Pogăcean.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Zeci de oi, găsite fără suflare pe o pajiște din Sângeorgiu de Mureș

Distribuie Mai multe oi de la o stână din Sângeorgiu de Mureș au fost găsite …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.