Home / Invatamant / VIDEO: „Tabăra de la Blaga”, cunoaștere, coordonare și bună dispoziție

VIDEO: „Tabăra de la Blaga”, cunoaștere, coordonare și bună dispoziție

Distribuie

Prima zi din cadrul „Taberei Blaga”, proiect inițiat de profesoara Cristina Drescan din cadrul Liceului Tehnologic „Lucian Blaga” din Reghin a programat miercuri, 7 iulie, la Muzeul Etnografic „Anton Badea” un inedit atelier de pâine, invitat special fiind meșterul popular Maria Bucin Crișan.

„Ideea acestui atelier de pâine a pornit de la faptul că din ce în ce mai puțini ne mai amintim de tradiții, de ce era înainte. Cred că ar trebui măcar să vedem din când în când aceste obiceiuri. Să vedem ce era înainte pentru a ști încotro ne îndreptăm, să știm cât de fericiți putem fi să beneficiem de ce au făcut alții. Astfel de ateliere îi ajută pe elevi, își dau seama că de la bobul de grâu la făină e un drum, de la făină la pâinea care o consumă, sau alt produs de patiserie, e un alt drum lung. Făcându-și pupezele lor, elevii și-au dat seama că, inclusiv pentru forma produsului care îl mănâmci trebuie să depui un efort. Noi, respectiv Liceul „Lucian Blaga”, ne-am îngrijit de toate cele necesare acestui atelier la care se adaugă sprijinul venit din partea partenerilor noștri care s-au declarat extrem de deschiși. Fără Muzeul Etnografic de unde cuptor de făcut păine în curtea liceului”, a declarat Emilia Moldovan, consilier educativ în cadrul Liceului Tehnologic „Lucian Blaga”, coordonatorul Atelierului de pâine.

Drumul pâinii”, cu Maria Bucin Crișan

Nu este pentru prima data când Maria Bucin Crișan, meșter popular din satul Sânmihaiul de Pădure explică celor mai tineri cum se făcea odinioară pâinea. La cei 80 de ani ai săi, Maria Bucin Crișan are mereu răbdare cu tinerii, frământă, coace, bagă în cuptor cu aceeași plăcere și bucurie.

„Am încercat să le prezint celor mai tineri drumul pâinii, începând de la bobul de grâu, semănat, continuând apoi cu facerea făinii, frământatul și terminând cu băgatul în cuptor. Primul pas e semănatul, apoi seceratul, dusul grâului la moară. De aici se ajunge la făină din care se face pâinea care în final ajunge pe masa omului. Pâinea era foarte importantă pe vremea când eram mică pentru că era puțin grâu. Nu ajungeam să mâncăm pâine decat la sărbătorile mari. În prezent, mulți nu mai prețuiesc pâinea pentru că nu știu cum se face, nu cum eram noi. Știam să prețuim fiecare bucățică de pâine, știam cu câtă trudă am obținut-o. Copiii au frământat alături de mine, care a vrut să învețe a avut ocazia să o facă, să afle cum s-a obținut bucățica de pâine care să o pui pe masă. Pe vremuri, când se făcea pâine în cuptor, bine ne mai părea când se făceau pupeze, ori acum lumea nu mai e prea încântată de ele. Se uită la ele și pace bună”, a spus Maria Bucin Crișan.

Activități educative

Programul primei zile din cadrul Taberei Blaga a mai cuprins lecții de limba germană și maghiară destinate începătorilor, un atelier dedicat dansurilor populare maghiare cu elevi voluntari coordonat de prof. Szekely Rozalia, vizita la un atelier de viori condus de Paul și Ioan Virgil Bândilă și nu în ultimul rând o activitate de tip team-building coordonată de prof. Cristina Drescan.

„Din punctul meu de vedere team-buildingul este una din cele mai importante activități. A fost preluată și în cadrul firmelor și marilor companii. Nu poate funcționa nimic bine dacă nu suntem o comunitate, dacă nu ne cunoaștem, dacă nu ne înțelegem. Important este să învățăm să cooperăm, să creeăm o atmosferă plăcută la locul de muncă sau, în cazul nostru, la școală. Când se joacă, fiindcă pentru elevi este un joc până la urmă, ei uită că au o problemă, atât de mult se implică iar râsul îi ajută foarte mult în a crea această atmosferă plăcută. Plecând de la această stare, elevii învață și foarte multe strategii, cum să gestioneze conflicte, cum să colaboreze mai bine cu alții, cum să lași de la tine, cum să devi un lider, cum să cauți pe cineva pe care te poți baza în anumite situații”, a precizat prof. Cristina Drescan.

Coordonare, comunicare, distracție

Un accent deosebit în cadrul activităților din cadrul team-buildingul coordonat de prof. Cristina Drescan a fost pus pe coordonare, comunicare, mișcare și nu în ultimul rând distracție.

„Am avut o activitate având la bază coarda unde elevii au trebuit să se organizeze, să vadă strategic cum trebuie să se amplaseze, când și cum trebuie să pornească. De asemenea, am avut o activitate în cerc în care elevii trebuiau să găsească trei lucruri pe care le au în comun, dat fiind faptul că sunt din clase diferite. Astfel, dacă caută trei lucruri care le au în comun descoperă de fapt cât de multe lucruri au în comun, aspect care mai apoi îi ajută să se împrietenească, sau măcar să poată lucra împreună la orice sarcină care le-o trasează profesorul sau noi în timpul taberei”, a spus prof. Cristina Drescan.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Carduri sociale de alimente și mese calde. Cum pot fi obținute și care sunt categoriile de beneficiari?

Distribuie Persoanele defavorizate din Municipiul Târgu Mureș care beneficiază de tichete sociale electronice pentru alimente …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.