Filmul evenimentelor în explozia de la Azomureș prezentat de ISU Mureș Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 432 Vizualizări

Filmul evenimentelor în explozia de la Azomureș prezentat de ISU Mureș

În urma exploziei urmată de incendiu produsă pe Platforma Azomureș din Târgu Mureș în noaptea de 7 iulie, și anunțată la ora 1.03, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Horea” al județului Mureș au făcut public luni, 12 iulie, activitățile întreprinse în conformitate cu Planul de urgență externă elaborate în cazul producerii unor incidente la combinatul Azomureș.

Reacția conducerii ISU ”Horea” al județului Mureș a venit după ce jurnalista Ligia Voro, senior editor al cotidianului Zi de Zi, a solicitat public mai multor instituții din Târgu Mureș să prezinte modul în care au reacționat și acționat în noaptea exploziei, dar și în ziua următoare.

Redăm, în rândurile de mai jos, documentul remis presei de către conducere ISU ”Horea” al județului Mureș:

”1. Pune în aplicare planul de alarmare al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Horea” al Judeţului Mureş conform ordinului inspectorului şef.

– la ora 1.05, primul adjunct al inspectorului șef aflat la comanda Inspectoratului ordonă punerea în aplicare a planului creșterii capacității operationale, nivel IV Alertă Roșie la nivelul Detașamentului de Pompieri Târgu-Mureș precum și prealertarea celorlate subunități de intervenție din cadrul ISUJ Mureș (acesta presupune prezentare la sediul subunități a întregului personal operativ pentru încadrarea tehnicii de intervenție rămasă în subunitate).

2. Pune în aplicare procedurile de activare a CJCCI;

– Menționăm că de la instituirea stării de urgentă, CJCCI Mureș este activat parțial (faza de activare portocaliu) cu personal din cadrul ISUJ Mureș și reprezentanți ai altor instituții deconcentrate și descentralizate fiind prealertate celelalte instituții în cazul activării totale (faza de activare roșu).

3. Pune în aplicare schema de înştiinţare a forţelor implicate în intervenţie.

– Au fost inștiințate/alertate toate instituțiile cu rol principal și secundar în gestionarea situației de urgentă existente. (Ora 1.05 PAIS ordonă punerea în aplicare a planului de urgentă externă și solicitarea de date cu privire la situația meteorologică, iar la ora 1.07 reiterează informarea tuturor instituțiilor cuprinse în planul de urgentă externă). Totodată, s-a ordonat activarea grupei operative a Inspectoratului în vederea centralizării datelor de interes.

4. Trimite în zonă o echipă de evaluare a situaţiei.

– Ora 1.02, echipajul SMURD cu punctul de lucru la Azomureș SA, a început deplasarea spere locul unde s-a auzit bubuitura din propria inițiativă, ajungând în cel mai scurt timp posibil.

– Ora 1.15, au ajuns la locul evenimentului toate forțele din cadrul Detașamentului de Pompieri Târgu Mureș,

– Ora 1.19, primul adjunct al inspectorului șef în calitate de Comandant al Acțiunii începe deplasarea spre locul intervenției, ajungând la ora 1.24 pe platforma operatorului economic.

5. Execută cercetarea cu ajutorul grupei de cercetare chimică.

– Echipajul CBRN ajuns la locul intervenției efectuează măsurători specifice pentru determinarea existenței unor pericole pentru forțele de intervenție, angajați si cetățeni, iar la ora 1.27 s-a raportat către dispecerat și IGSU că nu există pericol pentru forțele de intervenție, angajați și populație, după care s-a ordonat transmiterea unui mesaj RO-ALERT de liniștire a cetățenilor.

6. Asigură transmiterea datelor de evaluare către CJCCI.

– Toate datele de interes au fost transmise de către șeful gărzii de intervenție și stingere (Comandantul Intervenției) și de către comandantul de subunitatete (care a preluat comanda de la GIS) și de către primul adjunct al inspectorului șef în calitate de Comandant al Acțiunii

Ora 1.15, IGSU înștiințează ISU Mureș privind prealertarea ISUJ din județele limitrofe.

Ora 1.35, se transmit rapoarte operative catre IGSU-DSU cu privire la faptul că nu sunt necesare alte forțe și mijloace.

7. Asigură localizarea şi lichidarea focarului chimic, împiedicarea deplasării norului toxic (perdea de apă) pe direcţia de extindere, precum şi executarea de alte acțiuni potrivite pentru micșorarea suprafeţelor de răspândire a substanţelor periculoase sau neutralizarea acestora.

– Începând cu ora 1.15, s-au executat toate operațiunile pentru localizarea și lichidarea incendiului, neexistând un nor toxic pe platformă.

8. Asigură căutarea-salvarea populaţiei afectate de efectele negative ale accidentului major produs.

– S-a cosntituit un binom de căutare-salvare de la ajungerea fortelor la locul intervenției, concomitent cu verificarea prezenței a personalului operatorului economic pe locurile de evacuare stabilite și s-a făcut schimbul de informații cu șefii locurilor de muncă.

9. Acordă asistenţă medicală de urgenţă cu ajutorul echipajelor SMURD.

– După identificarea unei persoane rănite, aceasta a fost evaluată de catre echipajul de pe Terapie Intensivă Mobilă și ulterior transportată la UPU SMURD de către o ambulanță SAJ, la locul intervenției fiind alocate inițial patru Echipaje de Prim Ajutor Calificat SMURD, o Terapie intensivă Mobilă SMURD cu medic, și patru ambulanțe de la Serviciul de Ambulanță Județean din care una cu medic.

10. Coordonează în teren acţiunile de intervenţie, prin centrul de conducere mobil.

– La sosirea echipajelor ISUJ Mureș la locul intervenției, s-a instituit un Punct de Comandă Mobil provizoriu pe platforma Azomureș, iar la ora 2.00 autospeciala Punct de Comandă Mobil din cadrul ISUJ Mureș era pusă în funcțiune pe platforma operatorului economic unde a avut loc incidentul, încadrată cu doi ofițeri și un subofițer.

11. Face recomandări privind menţinerea/ ridicarea situaţiei de urgenţă pe baza măsurătorilor din teren.

Măsurătorile efectuate în teren de către echipajul CBRN, prezentau valori normale, nefiind un pericol pentru populație.

12. La ordinul prefectului transmite tuturor forţelor de intervenţie sfârşitul situaţiei de urgenţă.

– Ora 2.45, incendiul era lichidat, rămânând în dispozitiv o autospecială de intervenție cu apă și spumă din cadrul ISUJ Mureș pentru asigurarea zonei.”

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE