INTERVIU. Investiții substanțiale în infrastructura și dotarea Spitalului Clinic Județean Mureș în perioada pandemiei Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1294 Vizualizări

INTERVIU. Investiții substanțiale în infrastructura și dotarea Spitalului Clinic Județean Mureș în perioada pandemiei

Ultimii doi ani au adus o creștere substanțială a veniturilor Spitalului Clinic Județean Mureș, cuantificat în ample investiții în infrastructura și dotarea cu aparatură și echipamente medicale. Este un aspect ce permite o creștere a serviciilor medicale existente, abordarea de tehnici noi. Toate acestea vor fi propuse de conducerea Spitalului la noua contractare cu Casa de Asigurări de Sănătate Mureș. Scopul principal al investițiilor îl reprezintă dezvoltarea permanentă a activității medicale și creșterea confortului pacienților. Dr. Ovidiu Gîrbovan, managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, a făcut o scurtă prezentare a sumarului de venituri pe anul 2020, dar și o amplă radiografie a investițiilor făcute și a obiectivelor pentru perioada următoare.

Reporter: Vă rog să punctați câteva dintre cele mai importante realizări din anul 2020 și prima parte a anului 2021 pe linia de dezvoltare a infrastructurii și dotării Spitalului Clinic Județean Mureș.

Dr. Ovidiu Gîrbovan: Anul 2020 a fost un an greu pentru toată lumea și mai ales pentru Spitalul Clinic Județean Mureș. A fost marcat de această pandemie, iar bugetul a fost în mare parte susținut printr-o serie de donații, din partea unor firme și chiar persoane fizice, care au ajutat spitalul în vederea realizării unor dotări noi, fiind posibilă înființarea unui nou punct de lucru în cadrul Laboratorului de analize medicale: biologie moleculară, dar și în realizarea circuitelor și, nu în ultimul rând, în lupta împotriva virsului SARS-CoV-2. Veniturile spitalului sunt cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli și sunt compuse din venituri din contractele încheiate cu CAS Mureș, venituri din contractele încheiate pentru finanțarea Programelor Naționale de Sănătate curative, finanțate prin Fondul Național de Asigurări de Sănătate, venituri din bugetul Ministerului Sănătății, venituri din bugetul de stat pentru finanțarea Programelor naționale de sănătate publică și acțiuni de sănătate, subvenții din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate în vederea acoperirii drepturilor și creșterilor salariale pe care le-am avut în anul 2020, fonduri privind finanțarea unor cheltuieli curente și de capital din partea Consiliului Județean Mureș, venituri de la bugetul de stat către bugetele locale pentru finanțarea aparaturii medicale și a echipamentelor de comunicații în starea de urgență și alertă, venituri de la bugetul de stat către bugetele locale pentru reparații capitale în sănătate, lucru care ne-a ajutat să putem face față solicitării de realizare a unor circuite separate pentru pacienți cât și pentru  personalul medical, venituri de la bugetul de stat din fonduri europene nerambursabile finanțate prin Programul Operațional Infrastructura Mare, Axa prioritară 9, Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, venituri proprii din diverse surse, servicii efectuate la cerere, cercetare etc, venituri din donații și sponsorizări și venituri din stimulent de risc. Astfel, putem spune că în cursul anului 2020 Spitalul Clinic Județean Mureș a avut venituri în valoare de 335.400,651 mii lei, care ne-au pemis să realizăm atât cerințele pe care le-am avut ca urmare a pandemiei, cât și să putem asigura salarizarea și sporurile aferente personalului.

Veniturile din contractul cu CAS Mureș au fost în valoare de 170.117 mii lei și gradul de realizare a fost de 87,97%. Având în vedere situația pandemică și aici mă refer la cele două luni în care a fost lockdown total, când doar bolnavul COVID a fost preluat și spitalizat, ulterior a fost acea distanțare la nivelul saloanelor și ocuparea într-un grad aproape de jumătate a capacității spitalicești non COVID atât pe spitalizare continua, cât și pe ambulatoriu și spitalizări de zi, toate au dus la o realizare mai mică a contractului cu CAS Mureș.

De la bugetul de stat am avut alocat un total de 55.130 mii lei din care am absorbit 52.044, 163 mii lei, deci un grad de realizare de aproape 95%, lucru care ne-a permis realizarea unor programe de sănătate dar și dotările primite ulterior.

Din donații și sponsorizări am avut 2.728 mii lei din care s-au cheltuit 2.727, 764 mii lei, deci 99,99% au fost absorbiți și folosiți de către spital.

Alte venituri sunt subvenții de la bugetul local pentru finanțarea cheltuielilor curente din domeniul sănătății – 2.150 mii lei, sume din bugetul de stat către bugetele locale pentru finanțarea altor investiții în sănătate – 9.865 mii lei, ce s-au folosit pentru finalizarea lucrărilor de la Clinica de Oncologie care va fi curând dotată cu mobilier, paturi aferente, în așa fel încât să putem să o deschidem luna aceasta. În total, capitolul alte venituri a fost în valoare de 138.513 mii lei absorbiți într-un procent de 96,53%.

Cheltuielile totale au fost de 363,772 mii lei, din care 235,341 mii lei cheltuieli personal din care au fost făcute plăți în valoare de 232.781,491 mii lei. Cheltuielile de personal au fost cel mai greu de dus în această perioadă, inclusiv cu sporurile aferente. Absolut toată lumea a primit salariile întregi, plus sporurile aferente.

Rep.: Dar în ceea ce privește investițiile, dotarea cu aparatură și echipamente medicale?

O.G.: Legat de investiții au fost câteva lucruri importante care s-au realizat de la începerea pandemiei, mai ales proiectele și lucrările care erau în derulare. Am fost oarecum încetiniți în derularea lor din cauza pandemiei. Să nu uităm că două luni nu a lucrat nimeni în afara spitalelor, lucru care ne-a întârziat finalizarea lucrărilor la multe obiective. Dar odată cu începutul anului 2021 am reușit să finalizăm o mare parte din ceea ce am avut în vederea cheltuielilor de capital. Aș aminti aici următoarele investiții: proiectare și execuție de construcție, reabilitare energetică și lucrări conexe la Clinica de Oncologie, unde s-au finalizat lucrări în valoare de 11.460 mii lei; proiectare și execuție parcare din imobilul din 1 Decembrie 1918. Este vorba de parcarea de la Poli 2, care a fost finalizată, fondurile au provenit din bugetul local; un lift la Clinica Boli Infecțioase 1; reparații capitale și extindere clădire cu 2 niveluri pentru activități medicale în clădirea din str. Gheorghe Marinescu nr.1. Este vorba despre acea clădire neterminată, s-a reușit să ajungem în stadiu de DALI, urmează proiectarea și execuția lucrărilor.

De asemenea, s-au achiziționat ecografe la secția nefrologie, echipament de radiologie mobil cu detector wireless, soft de administrare citostatice, licențe program suport soft pentru administrarea citostaticelor, post asistent operator și inversor imagine pentru microscop operator oftalmologic, modul cu fluorescență pentru sistemul complex de detecție noduli santinelă. De asemenea, am făcut un DALI în vederea reabilitării clădirii din Hunedoarea nr. 29, avem în vedere reabilitarea acestei clădiri pentru mutarea secției de Boli Infecțioase 2.

Alte investiții sunt: aparat de anestezie la blocurile operatorii – 2 bucăți, masă de operație, 2 bucăți, la secția de Urologie pentru că cele vechi aveau câțiva zeci de ani și nu au mai fost înlocuite, ecograf portabil, un echipament radiologic digital la Pneumologie, s-au făcut studii de fezabilitate pentru o clădire de Terapie Intensivă doar pentru Boli Infecțioase. Încă de la începutul pandemiei am propus crearea unei construcții modulare, dar la vremea respectivă nu a fost posibil. Ulterior nu am abandonat ideea și în urmă cu câteva luni am primit vestea că suntem trecuți pe o listă de așteptare la nivelul Companiei Naționale de Investiții pentru finanțare ca să realizăm această investiție. Alte lucruri primite, din partea Ministerului Sănătății, sunt o stație centrală de monitorizare compatibilă cu 8 monitoare, extractor automat acizi nucleici pentru aparatul de Real Time PCR achiziționat din donații, ventilatoare mecanice pentru Terapie Intensivă – 16 bucăți, kit format din consolă cu 3 injectomate și 1 infuzomat, 15 paturi ATI, 2 module opțional debit cardiac compatibil cu monitor de funcții vitale, monitor funcții vital – 16 bucăți, tot în vederea dotării Terapiei Intensive pentru COVID, defibrilatoare – 15 bucăți din fonduri europene nerambursabile.

Anul trecut am avut șansa ca echipa formată din angajați ai serviciilor Administrativ, Achiziții, Finaciar – Contabilitate să înțeleagă, să se ambiționeze și să obțină fonduri europene. Au conlucrat și am câștigat un proiect în valoare de 10 milioane de euro care la ora actuală este în derulare și deja încep să se vadă rezultatele. Au sosit 2 ambulanțe, am adus 20 de bucăți de electroardiografe pe secțiile unde nu erau -Infecțioase, Medicină Internă etc, urmează să sosească 2 CT-uri. Au început lucrările pentru amplasare, unul va fi amplasat la Poli 2 și altul îl va înlocui pe cel vechi.

A fost o atenție deosebită privind ventilatoarele, astfel încât am mai primit și din partea unor societăți comerciale și fundații. Și prin Asociația spitalului s-au obținut donații și s-a reușit să se achiziționeze echipamente.

Rep.: Având în vedere investițiile făcute putem spune că spitalul este pregătit pentru a face față unui nou val al pandemiei de COVID-19, dar și unei alte pandemii în caz că ar veni?

O.G.: Este pregătit pentru că nu am modificat circuitele. Am modificat doar o autorizație de funcționare în vederea scăderii numărului paturilor pentru COVID la ora actuală și creșterea numărului de paturi în vederea asistenței medicale non COVID. Dacă va fi nevoie vom reveni din nou la structurile anterioare astfel încât să facem față unui nou val, care sperăm să fie de o intensitate mai mică decât cele care au fost sau poate să nu mai fie deloc.

Rep.: Odată cu intrarea în vigoare a noului Contract Cadru, cu ce propuneri de noi servicii medicale veți merge la contractare la Casa de Asigurări de Sănătate?

O.G.: Avem în vedere creșterea capacității de radioterapie. Cu un CT în plus vom crește rata serviciilor de ambulator și spitalizări de zi în vederea investigațiilor de computer tomograf. Având în vedere dotarea cu aparatură modernă intenționăm să creștem numărul serviciilor prestate, pe fiecare specialitate să abordăm tehnici noi, totodată ne dorim creșterea calității serviciilor prestate. Ne-am propus să demarăm un nou program de sănătate cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mureș, programul pentru tratamentul cancerului de sân. Am demarat și realizat achiziția parțială de echipamente în acest sens. Acesarea acestui program a reprezentat una dintre preocupările noastre mai vechi. Dar trebuia să găsești oamenii, finanțarea. Avem partea de oncologie, partea de chirurgie, atât pentru intervenția chirurgicală, dar și pentru refacere și protezare. În anul 2020  am derulat un subprogram și o acțiune prioritară – finanțări noi: Suprogramul de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare – teste RT-PCR; Acțiuni prioritare pentru monitorizare, tratament și îngrijirea pacienților critici cu infecții emergente și reemergente.

Sigur că preocupările noastre sunt de dezvoltare permanentă a activității medicale, dar și creșterea confortului pacienților. Din acest motiv avem în vedere renovarea sau reabilitarea unor spații pentru saloane, unde există anumite deficiențe să le remediem.

Rep.: În ultimii ani investițiile la Spitalul Clinic Județean Mureș în aparatură și echipamente medicale au cunoscut un trend ascendent. Ați făcut un bilanț cu cât au crescut serviciile medicale, complexitatea cazurilor rezolvate?

O.G.: În fiecare an facem acest bilanț, iar trendul este ascendent. Gradul de dificultate a cazurilor a crescut de la 1,3 la 1,5, serviciile medicale au crescut, dar nu în foarte mare măsură, cu 5-10%, dar investițiile au crescut foarte mult. Bugetul alocat investițiilor a crescut de 3-4 ori în fiecare an, în ultimii doi ani, și aici trebuie să subliniez faptul că pentru acest lucru au lucrat echipe întregi. Am avut sprijinul consilierilor județeni care nu au făcut nicio diferențiere, nici pe culoare politică. Am participat la câteva ședințe de Consiliu Județean, unde au fost propuse spre aprobare diferite acțiuni ale spitalului în vederea dotărilor, și vreau să le mulțumesc foștilor și actualilor consilieri județeni care au votat pentru, lucru care se și vede de fapt în aceste realizări.

A consemnat Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE