FOTO-VIDEO: Reușită. Secția de Oncologie în straie noi Administrație
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 2863 Vizualizări

FOTO-VIDEO: Reușită. Secția de Oncologie în straie noi

Pacienții oncologici mureșeni vor beneficia în câteva săptămâni de tratament într-o clădire complet reconstruită și recompartimentată. Noua clinică dispune de 44 de locuri de spitalizare și de 15 locuri de tratament cu toate facilitățile unui unități medicale demne de secolul XXI. Investiția în noua Secție de Oncologie, cu o valoare de 12,7 milioane de lei, a fost inaugurată ieri de către conducerea Consiliului Județean (CJ) Mureș, cea a Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș și cea a Secției de Oncologie. Lucrările care au început în 2019 au fost executate de compania târgumureșeană Construct Mapcom.

Dr. Ovidiu Gîrbovan, managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, a anunțat ieri finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii Clinicii de Oncologie din Târgu Mureș și îndeplinirea unui obiectiv pe care și-l stabilise încă din vremea în care era directorul medical al unității spitalicești.

“Cea mai mare provocare a mea a fost când am văzut bolnavii de cancer care erau într-o clădire aproape improprie, cu o patologie în care de multe ori vorbim de supraviețuire de scurtă durată și nicidecum de vindecare decât în foarte puține cazuri, o clădire care nu asigura nici pe departe minimul de confort, pe care trebuie să îl aibă orice bolnav din România, lucru care m-a determinat să fie una din principalele priorități în ceea ce privește elaborarea unui plan de management”, adăugând că: “este un proiect care a avut în viziunea sa creșterea calității actului medical în general la nivelul spitalului dar în special la nivelul Clinicii de Oncologie, adresându-se în special bolnavului oncologic”.

Un alt argument al dr. Ovidiu Gîrbovan pentru a susține cu prioritate reabilitarea acestei clinici l-a reprezentat statistica europeană care este aceeași și în România, potrivit căreia mortalitatea prin cancer ocupă locul doi după cea din cauza bolilor cardiovasculare.

Noua clădire “face parte dintr-un ansamblu, în afară de această secție am mai construit și un buncăr în vederea începerii tratamentului radioterapeutic cu două aparate de radioterapie și nu cu unul ca până acum, este un bun câștigat pentru județul Mureș, dar în special pentru sănătatea pacienților oncologici”, a mai menționat managerul SCJ.

Investiția nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Ministerului Sănătății, respectiv al Consiliului Județean Mureș care coordonează acest mamut medical din 2009. În total, acestui obiectiv i-au fost alocate 12,7 milioane de lei, din care 10,25 milioane finanțare din partea Ministerului Sănătății, 1,6 milioane de lei din cea a CJ Mureș, iar diferența a fost asigurată din veniturile proprii ale spitalului și din sponsorizări.

Investițiile în sănătate – o prioritate

Unul dintre finanțatorii investiției a fost, cum aminteam deja, Consiliul Județean Mureș. Autoritatea județeană a fost reprezentată la evenimentul de ieri de întreaga conducere executivă, președintele Péter Ferenc și cei doi vicepreședinți – Kovács Levente și Ovidiu Georgescu.

“Este o zi deosebită și o zi specială pentru noi toți pentru că în sfârșit reușim după mult timp ca reabilitarea Clinicii de Oncologie să fie finalizată și în curând să poată fi preluată atât de către specialiștii noștri din medicină, cât și de către pacienți care vor putea beneficia de tratamente oncologice la cel mai înalt nivel. Pentru noi, pentru Consiliul Județean și pentru mine personal pot să spun că acest proiect era unul deosebit de important. (…) Investițiile în sănătate erau primordiale și acum cinci ani, și acum sunt și vor fi în continuare”, a declarat președintele CJ Mureș.

Cu emoție a participat la inaugurare și prof. univ. dr. Cornelia Togănel, șeful Secției de Oncologie. “Pentru noi este un moment deosebit, pe care îl așteptăm de mulți și vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost implicați și nu au fost puțini, atât Consiliului Județean, cât și echipei din conducerea Spitalului Clinic Județean Mureș care au transformat acest proiect într-un proiect de suflet după cum am spus, au făcut lucrurile cu multă dăruire, aș spune chiar cu multă dragoste, să iasă lucrurile cât mai bine, toate în beneficiul acestor pacienți care merită din partea noastră să le oferim în sfârșit condiții demne de tratament într-o unitate medicală”, a spus aceasta.

Chiar dacă Clinica de Oncologie va beneficia în curând de două aparate de radioterapie, necesarul de astfel de servicii nu este acoperit.

“Este o cerere atât de mare în sectorul de servicii de radioterapie încât este loc pentru toată lumea. Este important ca acești pacienți să aibă acces la servicii medicale în timp util. Perioada de așteptare, de programare să fie cât mai scurtă, pentru că este o boală care nu te așteaptă. Atunci, chiar și în aceste condiții și chiar având și noi două aparate, ele vor fi încadrate tot timpul. Este loc încă în acest domeniu pentru că au fost servicii vitregite de-a lungul anilor, fiind costisitoare ca investiție inițială, numărul centrelor de radioterapie din țară este încă foarte scăzut, deși au apărut multe centre private și au mai apărut centre de stat în alte orașe, și acum suntem departe încă de a acoperi cererea și nevoile de servicii de radioterapie”, consideră șeful Secției de Oncologie.

Pandemia a prelungit termenul de finalizare

Proiectul “Lucrări de construcții, reabilitare energetică și lucrări conexe la Secția de Oncologie” a fost demarat în 2019 și avea termenul de finalizare în decembrie 2020. “Din păcate a fost decalat termenul de finalizare al acestui proiect. În primul rând, un rol deosebit l-a jucat aici și pandemia, dar au fost și niște probleme de rezistență, de structură, a suferit anumite modificări acest proiect și din această cauză a fost decalat termenul de finalizare”, a subliniat președintele CJ Mureș.

“Suntem foarte mulțumiți că am contribuit la consolidarea și reabilitarea clădirii Secției de Oncologie a Spitalului Clinic Județean Mureș. La oricare din lucrările executate de către noi, conceptul de calitate și respectarea cerințelor din caietele de sarcini sunt prioritare. Alegerea procedeelor de execuție care să respecte toate prevederile proiectului tehnic și materialele utilizate au asigurat un lucru bine făcut. Contribuția noastră la această lucrare a cuprins: identificarea și intervenția asupra defectelor structurale constatate, refacerea în totalitate a înveliturii și a termosistemului, înlocuirea integrală a tâmplăriilor interioare și exterioare, refacerea tuturor finisajelor interioare cu soluții moderne agreate de sistemul sanitar, refacerea integrală a instalațiilor electrice, termice, sanitare, gaze medicale și montarea a două lifturi și a unei platforme de ridicare pentru persoane cu dizabilități. Verdictul real asupra calității muncii noastre va fi dat de către personalul medical aferent și pacienți. Noi avem încredere că va fi un verdict în concordanță cu efoturile noastre”, ne-a declarat Derzsi Szabolcs, șeful de șantier din partea constructorului –Construct Mapcom.

Recepția lucrărilor a avut loc recent, iar revenirea la activitatea normală va mai dura câteva săptămâni.

“A fost preluat acum o lună și jumătate – două luni și a început dotarea acestei clădiri și sperăm că pe parcursul a câtorva săptămâni toți pacienții vor fi internați în această clădire, iar personalul medical va prelua această clădire și își va relua activitatea”, a punctat Péter Ferenc.

Completând aceste informații, șeful Secției a spus că începând de astăzi vor fi aduse paturile, mai sunt de mobilat o parte din sălile de tratament, iar apoi “vom începe transferul dinspre clinica din Dâmbu Pietros unde funcționăm acum spre noul sediu. Pe aparatul de radioterapie și pe simulatorul pe care le avem am început să ne reluăm activitatea”.

Am avut ocazia și noi să vizităm clinica și chiar dacă nu este un loc în care îți dorești să ajungi, dacă se întămplă, e oarecum îmbucurător că vei pătrunde într-un mediu mai primitor, mai uman.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE