Home / Administratie / Cetatea sighișoreană, o nouă „față autentică”

Cetatea sighișoreană, o nouă „față autentică”

Se cunoaște de multă vreme faptul că Cetatea Medievală din Sighișoara a început să cadă pradă timpului, intemperiilor și… neatenției. Într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi, Bogdan Burghelea, viceprimarul Municipiului Sighișoarei, a specificat faptul că Tronsonul 7 al zidului Cetății, cel mai afectat de trecerea vremurilor, este în curs de reconstrucție.

„Tronsonul 7 din zidul Cetății, chiar partea care a stat o perioadă destul de îndelungată parțial dărâmată, parțial proptită cu niște bucăți de lemn se află acum în stadiul de refacere. Cel târziu până în luna octombrie va fi terminată. Până în momentul de față, lucrarea arată foarte bine”, a declarat Bogdan Burghelea.

Mai mult decât atât, administrația actuală plănuiește o refacere completă a tuturor clădirilor din cetate, dar și a străzilor din jurul ei și poate chiar și o remodernizare a clădirilor care nu se află în administrația Primăriei municipiului.

„Desigur, există dorința și există în lucru împreună cu Institutul Național al Patrimoniului un plan pe termen mai lung și mai amplu, dar acesta presupune mai mult timp. Planul presupune o fază a unui concurs internațional de proiecte pe care îl va organiza Institutul Național al Patrimoniului. După ce se va organiza acest concurs, se va identifica cea mai bună soluție pentru Sighișoara și se va trece în etapa următoare de găsire a finanțării și refacerea efectivă. Proiectul vizează Cetatea în ansamblul ei. Noi vom interveni în principal la bunurile care fac parte din patrimoniul Municipiului: Zidurile, turnurile, chiar dacă nu toate aparțin municipiului, spațiile publice, piețe. În ceea ce privește clădirile care sunt proprietate privată, acolo trebuie lămurit în ce fel vom putea noi (administrația n.r.) interveni sau dacă restaurarea va putea fi finanțată din bani publici. Chiar dacă nu, sigur există soluții, deși la ora actuală nu există o variantă definitivă. Dar ideea de bază rămâne, o restaurare de ansamblu a Cetății și chiar a împrejurimilor ei, întrucât există căile, potecile care legau Orașul Vechi de Cetate sau potecile din jurul Cetății care ar trebui de asemenea restaurate”, a conchis viceprimarul Sighișoarei.

Alex PĂTRAȘCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Demonstrații de Ziua Pompierilor

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Horea” al judeţului Mureş a prezentat luni, …