Dumitrița Gliga, pledoarie pentru proiectele Mureșului de tranziție verde Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 227 Vizualizări

Dumitrița Gliga, pledoarie pentru proiectele Mureșului de tranziție verde

Deputatul mureșean social-democrat Dumitrița Gliga, președinte al PSD Mureș, le-a adresat o întrebare ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor și ministrului Energiei, referitor la tranziția verde în România. Deputatul le-a solicitat celor doi, printre altele, să indice care sunt proiectele pe care le consideră esențiale în județul Mureș?

Deputatul PSD Dumitrița Gliga sintetizează în documentul adresat ministrului Mediului, Tánczos Barna, și celui al Energiei, Virgil Popescu, care este contextul internațional și european în domeniu.  

“După cum este cunoscut, în decembrie 2015, a fost adoptat Acordul de la Paris privind schimbările climatice, primul acord universal obligatoriu, din punct de vedere juridic, după Acordul – cadru de la Rio (sub egida ONU), din 1992, care a fost ratificat și de România, prin legea 57 /2017.

De asemenea, Pactul Verde european, lansat de Comisia Europeană, în decembrie 2019 și devenit, recent, în iunie 2021, după finalizarea procedurii legislative ordinare, Regulamentul european al climei sau „Legea europeană a climei”, conține prevederi juridice obligatorii în domeniul schimbărilor climatice, aplicabile direct și imediat fiecărui stat membru al UE. Acesta include obligativitatea adoptării de măsuri energice și eficiente privind reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră și eliminarea progresivă a tuturor subvențiilor directe sau indirecte pentru combustibili fosili, cu termen limită de implementare în decembrie 2025”, scrie deputatul mureșean în introducere.

În continuarea, parlamentarul PSD arată că scenariul amintit de Legea europeană a climei se aplică și județului Mureș, “considerat, conform Planului național integrat în domeniul energiei și al schimbărilor climatice 2021-2030, o zonă de investiții prioritară”. Concret, deputatul amintește de mai multe activități poluatoare, astfel: “în județul Mureș avem un producător de energie electrică pe bază de combustibili fosili” – (n.a. Termocentrala de la Iernut a Romgaz) – și o serie de activități poluatoare din unități de industrie chimică, energointensive și emițătoare de GES (n.a. cum este Azomureș). Ținând cont de aceste date, deputatul consider că: “județului Mureș ar trebui să-i fie acordată o atenție deosebită în repartizarea de fonduri pentru îmbunătățirea condițiilor de mediu. Mai mult, nu putem exclude din această discuție prevederile unui alt instrument financiar recent al UE, “NextGenerationEU”, a cărui componentă principală, „Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă”, vizează în mod direct schimbările climatice și „tranziția verde”. În acest scop, există programe precum „Fondul pentru Tranziție Justă”, destinate tocmai zonelor sau regiunilor vulnerabile din punct de vedere economic și social, așa cum este cazul județului Mureș și al regiunilor carbonifere ale țării”.

În această situație, față de cele prezentate, deputatul PSD Dumitrița Gliga le-a adresat miniștrilor Mediului, Apelor și Pădurilor și Energiei următoarele întrebări:

„- Care sunt demersurile concrete inițiate de guvern privind problematica schimbărilor climatice și a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, în acord cu ultimele evoluții în domeniu la nivel UE și internațional, precum și cu angajamentele și cu obligațiile asumate pe acest palier de către țara noastră?

– Având în vedere fondurile europene generoase alocate „tranziției verzi”, atât prin PNRR, cât și prin cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027, care sunt proiectele pe care le considerați esențiale în județul Mureș?

– Cum intenționați să vă asigurați că fondurile destinate „tranziției verzi” vor fi accesate în integralitate și vor contribui la îndeplinirea obiectivelor de mediu pe care România și le-a asumat în mod formal?”

Dumitrița Gliga ne-a mai declarat că a adresat aceste întrebări, în contextul în care județul Mureș a depus 93 de proiecte în valoare de 1,4 miliarde de euro, pentru atragerea de finanțări prin Programul de Tranziție Justă, și dorește să se asigure că ministerele de resort vor ține cont de acestea și tuturor acestor proiecte, alături de altele care mai pot fi depuse, le vor fi alocate fonduri. (S.G.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE