Expoziţia “Mineralia” revine la Târgu-Mureş Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 602 Vizualizări

Expoziţia “Mineralia” revine la Târgu-Mureş

În perioada 23-25 iulie 2021, între orele 10.00 – 18.00, la Secția de Etnografie și Artă Populară din Târgu-Mureș va avea loc ediția anuală și estivală a expoziției MINERALIA. Tema de anul acesta a expoziției MINERALIA este ”Chihlimbarul”.

Chihlimbarul a fost folosit încă din timpurile preistorice, ca bijuterie sau obiect de cult.  Unele bijuterii de chihlimbar din Egiptul antic, care s-au păstrat, au o vechime de peste 6.000 de ani. Încă din Evul Mediu, chihlimbarul de Marea Baltică a fost apreciat în întreaga Europă.

Timp de trei zile, mureșenii vor putea admira strălucirea cristalelor, a pietrelor prețioase și semi prețioase în curtea interioară a sediul Muzeului din Piața Trandafirilor nr. 11. Intrarea este liberă.

Coordonatorii expoziției MINERALIA sunt, ca de fiecare dată, Andrei Gorduza, inginer geolog și Angela Săplăcan, muzeograf geolog.

Muzeul Județean Mureș, gazda expoziției MINERALIA, alături de organizatori, vă propun o incursiune in minunata lume a mineralelor, cristalelor, pietrelor fine şi a pietrelor preţioase. Agat, cuart, turcoaz, jad, malachit, lapis lazuli, ametist, jasp, tanzanit, geode, perle, coral, amoniţi şi chihlimbar, ȋn forma lor naturală sau ȋn bijuterii minunate.

Chihlimbarul, numit și „ambră”, este o substanță de origine organică, răsină fosilă, de culoare galbenă, transparentă, translucidă sau opacă, cu incluziuni translucide sau opace. Cea mai importantă regiune unde se găseste chihlimbar este țărmul Mării Baltice, fiind extras ȋn Polonia, Estonia, Letonia sau Lituania. Ȋn România, singurul loc unde a fost găsit chihlimbar este ȋn judeţul Buzău, comuna Colţi. A fost numit și “rumanit” datorită culorii sale mai roşiatice. Unele incluziuni îi pot conferi culoare albăstruie sau verzuie, așa cum este chihlimbarul din Republica Dominicană. Aceste pietre sunt exemplare rare și foarte scumpe.

Vârsta chihlimbarului este apreciată la până la 200 milioane de ani. Provine din rășina arborilor de pe acele vremuri, care cu timpul s-a solidificat ca o substanță amorfă, fără să fie un mineralChihlimbarul este o substanță organică amorfă cu formula chimică C10H16O. Duritate mică (1 – 2,5 din 10 pe scara Mohs), solubilă în alcool, eter și benzină.

Una dintre operele de artă cele mai valoroase din istorie realizate din această piatră prețioasă este „Salonul de chihlimbar”, din Palatul Ecaterina de langa Sankt Petersburg. Decorațiunile de chihlimbar au fost făcute cadou în anul 1716 de regele Prusiei țarului Rusiei, Petru cel Mare.

Linkul evenimentului: https://fb.me/e/2n8CbkFmh

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE