Home / Business / Transfer investițional în ansamblurile rezidențiale

Transfer investițional în ansamblurile rezidențiale

Investițiile în alimentările cu energie electrică în creștere

Cum se schimbă optica în domeniul rezidențial din punct de vedere energetic, aflați din interviul acordat redacției noastre de către Claudiu Damian, directorul Sucursalei Mureș a Distribuție Energie Electrică România. Acesta subliniază tendința de creștere, ca soluție pentru încălzirea locuințelor, a utilizării energiei electrice.

Pactul Verde European va schimba optica în ceea ce privește utilizarea altor resurse pentru încălzirea locuințelor în locul combustibililor fosili. În acest context, cum răspunde sucursala pe care o coordonați noilor provocări?

Din datele noastre, am observat că utilizatorii au început să își monteze centrale electrice pentru încălzire, au început să folosească pompele de căldură, motiv pentru care solicitarea de aviz pentru o valoare a energiei mai mare, o putere instalată mai mare se întâlnește tot mai des. Sunt foarte multe solicitări care nu mai sunt pentru 5 kW puterea instalată, puterea utilizată în locuință, ci pentru 15-20, chiar 27 kW puterea instalată, pentru că, așa cum aminteam, consumatorii își alimentează pompele de căldură și au nevoie de putere suficientă pentru recircularea agentului termic în locuință și în pompa de căldură, respectiv tot mai mulți consumatori optează pentru centrale electrice în defavoarea încălzirii cu gaze naturale, respectiv pentru cuptoare, plite electrice ș.a.. Dincolo de decizia investițională, consumatorii iau în calcul și riscurile diferite pe care le implică alimentarea unei locuințe cu energie electrică în contrapondere cu cea pe gaz.

Investițional există vreo diferență?

Din punct de vedere al investiției, costurile sunt comparabile, atâta doar că investiția în instalațiile electrice oricum le faci și, nemaifăcând investiția și în branșamentele de gaze naturale, o parte din sumă este economisită.

Ceea ce este important de stabilit din start este dacă în zona respectivă poate fi asigurată întreaga putere solicitată pe fiecare locuință în parte și dacă investiția pentru realizarea instalației electrice pe o putere mai mare este rentabilă, în special în situația în care sursa de energie electrică nu se află în zonă ceea ce implică costuri ridicate și care nu pot fi suportate de către dezvoltatori.

Din datele pe care le dețineți, ați observat o tendință a investitorilor, dezvoltatorilor imobiliari de a migra spre alternativa de încălzire cu energie electrică a ansamblurilor de locuințe individuale și/colective nou construite? Putem vorbi deja despre o creștere vizibilă?

Sunt tot mai mulți investitori care solicită alimentarea locuințelor la o putere undeva la 20-25 kW. Am observat această tendință în ultimul an și jumătate – doi ani. Sunt dezvoltatori de cartiere rezidențiale care în urmă cu 2-3 ani au început cu investiții în alimentarea cu gaz și cu o putere instalată relativ mică, 4-5 kW, care, ulterior, s-au convins că e rentabilă investiția doar în instalațiile de furrnizare de energie electrică, ceea ce presupune, bineînțeles, o putere corespunzătoare pentru alimentarea locuințelor doar cu energie electrică.

Am avut discuții cu unii dezvoltatori care doresc să monteze inclusiv panouri fotovoltaice pe zonele de parcare pe care le au disponibile în zona ansamblului rezidențial, pe blocurile respective, panouri care să asigure o parte din consumul locuințelor. Dacă reușesc să își monteze și aceste panouri, locuința devine cu atât mai atractivă, din punct de vedere al prețului.

La acest moment, cât reprezintă sectorul rezidențial în activitatea sucursalei pe care o coordonați?

Ponderea sectorului rezidențial în funcție de consumul de energie electrică, mă refer la consumatorii alimentați în joasă tensiune, reprezintă undeva în jur la 60%.

Este o pondere care în ultima perioadă, datorită noilor dezvoltări, mai ales cartierele care se construiesc, și datorită faptului că în cadrul locuințelor crește consumul de energie electrică, consider că cifra va mai crește în favoarea casnicilor.

Care au fost efectele în activitatea sucursalei în raport cu aplicarea Ordinului nr. 59/2020?

Sunt foarte multe primării care și-au făcut planuri urbanistice zonale pentru zonele unde doresc să se dezvolte localitățile pe care le administrează și împreună cu noi au fost construite instalațiile de distribuție sau au fost făcute extinderile de rețea de joasă tensiune pentru toate locuințele respective. În funcție de rentabilitate și de calcule se stabilește cota fiecăruia, a primăriei și a noastră. Așteptăm în continuare să vină reprezentanții primăriilor ca să dezvoltăm împreună rețelele de distribuție pentru aceste zone conform legislației în domeniu.

Care sunt problemele, provocările pe care le întâmpinați în această activitate pe zona rezidențială?

Una dintre problemele principale este faptul că dezvoltatorii, investitorii întocmesc uneori studii, PUZ-uri, care nu sunt puse în aplicare în perioada imediat următoare, rămân 2-3-4 ani în așteptare, iar soluția stabilită la momentul avizării PUZ-ului s-ar putea să nu mai fie valabilă după câțiva ani, pentru că situația energetică din zonă se schimbă, pot să apară alți utilizatori, pot să apară firme care solicită alimentare cu energie electrică și s-ar putea să nu se mai respecte condițiile inițiale. Faptul că există un PUZ, ca studiu, este orientativ, documentul de care trebuie să ținem cont este avizul tehnic de racordare pe baza căruia se stabilește soluția de alimentare și se rezervă capacitatea de energie necesară.

În acest context, ce le recomandați viitorilor dezvoltatori, investitori, cât și consumatorilor potențiali, proprietari ai unei case, ai unui apartament?

Le recomand ca, înainte să înceapă investiția, să se informeze dacă acele condiții stabilite la momentul întocmirii PUZ-ului mai sunt valabile și în momentul în care doresc să construiască, pentru că dacă au trecut 1 an, doi-trei, s-ar putea să se fi modificat condițiile. De asemenea, să solicite emiterea avizului tehnic de racordare sau a proiectului de extindere de rețea sau a proiectului de alimentare ansamblu rezidențial și abia în momentul în care au fost stabilite acele condiții printr-un proiect sau printr-un aviz tehnic de racordare au o bază clară de pornire.

de Ligia VORO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Ziua Porumbului Dafcochim 2021. KWS, alături de fermieri

Tradiționala locație din incinta fermei Kodagro, aflată în Seuca, sat aparținător comunei mureșene Gănești, a …