Finanțare de 70.000 de lei pentru Festivalul Văii Nirajului Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 103 Vizualizări

Finanțare de 70.000 de lei pentru Festivalul Văii Nirajului

Aleșii județeni au aprobat, în data de 24 iunie, cu prilejul unei ședințe ordinare de lucru, acordarea unei finanțări în valoare de 70.000 de lei, din bugetul Consiliului Județean mureș, pentru organizarea de către

Asociaţia Microregiunea ”Valea Nirajului”, în Miercurea Nirajului, în perioada 30 iulie – 2 august, a evenimentului Festivalul Văii Nirajului – Zilele Patrimoniului Cultural.

Redăm, în rândurile de mai jos, descrierea evenimentului din anexa care a însoțit proiectul de hotărâre al Consiliului Județean Mureș:

”Obiectivul principal al proiectului este promovarea și conservarea patrimoniului cultural imaterial și material ca un mijloc important de consolidare a legăturilor cu lumea satului, diversificarea ofertei turistice a microregiunii și creșterea atractivității zonei prin organizarea unui eveniment cultural complex, anual.

Principalele activități propuse spre realizare sunt:

1. Seminarul Turism rural în Microregiunea Târnava Mică (10 septembrie 2021) Această activitate va avea loc în incinta Castelului Rhédey și vor fi invitați reprezentanții sectorului public din microregiune, ONG-uri implicați în conservarea și protecția patrimoniului cultural material, instituții culturale de pe Valea Târnavei Mici și experți în domeniul turismului, reprezentanți ai GAL Târnava Mică – Bălăușeri Sărățeni.

Temele, care vor fi prezentate și în jurul cărora se vor iniția dezbateri vor fi următoarele:

· Prezentarea obiectivelor turistice din localitățile Microregiunii;

· Prezentarea obiceiurilor și tradițiilor din localitățile Microregiunii;

· Viziune: rolul turismului rural asupra dezvoltării Microregiunii Târnavei Mici;

· Proiecte de viitor.

Seminarul va fi urmat de un eveniment special: prezentarea cu ajutorul ghidului turistic a expoziției de bază al Castelului Rhedey.

2. Târgul produselor meșteșugărești (11 septembrie 2021)

Serie de evenimente în aer liber organizată în orașul Sângeorgiu de Pădure, cu participarea artizanilor, meșteșugarilor, producătorilor de produse agricole locali și din microregiune cu scopul promovării turismul local, a produselor tradiţionale locale, a meşteşugurilor tradiţionale şi nu în ultimul rând a artei populare. Cei interesaţi vor avea ocazia nu numai să admire munca meşterilor artizani, ci vor avea prilejul de a se implica și de a participa activ la diferitele ateliere și vor putea trăi experiența lucrului manual, vor învăța cu ajutorul meşterilor cum se confecţionează diferitele obiecte artizanale. Prin aceste activități dorim să atragem atenţia participanților și în mod special a tinerilor asupra importanţei de a conserva tradiţiile populare, de a transmite cunoştinţele meşterilor artizani către generaţia tânără, nu numai pentru a oferi o alternativă tinerilor pentru petrecerea timpului liber cu o preocupaţie creativă, dar și pentru a demonstra că însușirea unui meșteșug tradițional poate constitui și o sursă de venit alternativă în mediul rural.

În cadrul târgului expozanții vor putea prezenta produsele proprii (meşteşugăreşti şi/sau de artizanat). De asemenea, beneficiarii prezenţi la târg vor putea organiza la standul propriu pentru vizitatorii interesaţi sesiuni de ateliere de lucru. În cadrul atelierelor de lucru artizanii şi meşteşugarii vor explica şi demonstra practic cum se

pregătesc şi se obţin produsele lor: covoare ţesute manual, covoare înnodate, confecţionarea iilor, tapiserii, ştergare; împletituri – sfoară, nuiele, fibre vegetale; ateliere de olărit, ţesut, broderie, dantelărie, ceramică tradiţională şi decorativă, iconografie, confecţionarea de păpuşi folclorice, încondeierea ouălor, confecţionarea măştilor, prepararea culorilor vegetale şi vopsirea materialelor tradiţional, confecţionarea articolelor din piele, din fier, articolelor din sticlă, articolelor din lemn; atelier de restaurare; atelier de prelucrarea lemnului şi mic mobilier artizanal, creaţie bijuterii etc. Atelierele de lucru menţionate şi altele din acest domeniu trebuie să respecte tradiţia populară atât în ceea ce priveşte modul de prelucrare a materialelor folosite, cât şi în produsul final. Evenimentul va căpăta o arie gastronomică prin degustarea culinară organizată din mâncăruri tradiționale pregătite de-a lungul zilei în aer liber. Programul cultural va fi asigurat pe scena evenimentului de prin ansambluri populare și concerte de muzică ușoară și populară. Scopul este propunerea unei serii de spectacole de teatru, dansuri și muzică valoroase atât din punctul de vedere al ținutei artistice cât și din perspectiva diversității stilistice. Artiștii reprezentând toate genurile muzicale (muzică populară tradițională, muzică clasică, muzică ușoară) vor oferi un cadru cultural în aer liber ideal pentru a atrage spectatori atât din microregiune cât și de pe întreaga rază a județului Mureș, respectiv un public numeros provenind din mediul urban (Târgu-Mureș). Această activitate va avea și un caracter intercultural, întrucât în cadrul ei se prezintă dansuri si cântece din culturi diferite, dar care conviețuiesc pe aceste meleaguri.

Evenimentul se va bucura de o mediatizare largă și continuă prin următoarele canale, mijloace de informare:

· prin sistem informatic: pagina web, social media (Facebook);

· conferință de presă la lansarea proiectului la care vor fi invitați reprezentanții mass mediei scrise și electronice din microregiune și județ;

· comunicat de presă, interviuri și anunț în presa scrisă, respectiv ziare microregionale și județene;

· spoturi publicitare difuzate prin radio;

· diseminare prin evenimentele culturale;

· realizare afișe de publicitate și banner informativ.

La realizarea materialelor de promovare se va respecta regulamentul privind elementele de identitatea vizuală a finanțatorului.”

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE