GastroEtnoArt, proiect pentru promovarea tradițiilor culinare din Mureș Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 490 Vizualizări

GastroEtnoArt, proiect pentru promovarea tradițiilor culinare din Mureș

Aleșii județeni au aprobat recent, cu prilejul unei ședințe ordinare de lucru, acordarea unei finanțări în valoare de 10.000 de lei, din bugetul Consiliului Județean Mureș, pentru derularea proiectului GastroEtnoArt.

Nouă filme documentare

Proiectul se desfășoară în perioada 1 iulie – 30 august, este implementat de Asociația Culturală ”Tradiții Mureșene” și își propune să prezinte în imagini video, fotografii și texte, tradiții culinare reprezentative ale tuturor zonelor etnografice ale județului Mureș.

”Vor fi prezentate ingredientele și metodele de preparare a rețetelor specifice fiecărei zone etnografice, completate de elemente de tradiție locală. Proiectul presupune realizarea a nouă filme documentare, cu cele mai reprezentative elemente de cultură gastronomică ale celor 102 unități administrative-teritoriale de pe raza județului Mureș incluse în cele nouă zone etnografice, care vor fi postate pe pagina web a proiectului. De asemenea, se vor realize și difuza nouă documentare, în variantă podcast audio, pe un post regional de radio, dar și un film documentar general, care va sumariza cele nouă filme documentare, pe cele nouă zone etnografice, care va fi difuzat pe un post național de televiziune – în acest moment, nu există un ghid video gastro-turistic al județului Mureș, iar proiectul de față va reprezenta primul pas în vederea creării acestuia”, se precizează în anexa care însoțește Expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Rețete tradiționale din fiecare localitate mureșeană

Totodată, în descrierea proiectului se mai menționează că seria de activități din cadrul proiectului va reflecta povestea celor mai reprezentative legende și rețete tradiționale din cele 102 unități administrativ-teritoriale de pe raza județului Mureș.

”Fiecare zonă etno-geografică a județului Mureș va fi reprezentată de cea mai veche rețetă păstrată de oamenii locului. Cultura este supusă procesului globalizării, influențat de accesul facil la produse culturale foarte diverse, aparținând altor țări și culturi. Produsele locale, privite din perspectivă culturală, în special cele gastronomice, prin replicarea și producerea lor în alte locuri, riscă să-și piardă din calitatea și amprenta culturală originară”, se arată în document.

Ambasadorul proiectului, care va apărea în toate suporturile de promovare, este dr. Mihaela Bilic, probabil cel mai cunoscut și apreciat medic nutriționist din România.

”Proiectul va include, în imagini video, fotografii și texte, ingredientele și metoda de preparare, completate de elemente de tradiție locală, a celor mai semnificative episoade din cultura gastronomică a mureșenilor. Proiectul GastroEtnoArt va aduce în fața oamenilor, prin storytelling, legende și povești, care vor scoate în evidență frumusețea tradițiilor culturale mureșene”, se mai arată în descrierea proiectului.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE