Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani” revine în luna august Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 568 Vizualizări

Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani” revine în luna august

În perioada 20-22 august va avea loc la Tîrgu Mureș cea de-a IV-a ediție a Festivalului Regal de Opera „Virginia Zeani” – o ediție atipică, organizată pentru a asigura continuitatea în perioada restricțiilor, după cum afirmă organizatorii. Deschiderea festivalului va avea loc pe 20 august și va prilejui un concert dedicat Aniversării Zilei Naționale a Republicii Ungare.

„Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani” sărbătorește, pe 20 august, Ziua Națională a Republicii Ungare în spațiul solemn al Bisericii Reformate din Cetate. Un concert excepțional de orgă va fi urmat de prețioasa Misă a lui Mozart, partitură a cărei grație sporește sub puternica baghetă a dirijorului Traian Ichim. Desemnat cel mai bun dirijor român la Gala Operelor din 2015, Traian Ichim este doctor în studiul artelor și culturologie, titlu obținut la Institutul Patrimoniului Cultural din cadrul Academiei de Știinţe din Republica Moldova. De asemena, este lector universitar doctor al Facultății de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” Brașov. Pianistul Zsolt Garai, alături de muzicieni de prim rang ai Operei din Brașov sau Cluj-Napoca sunt invitați, alături de un public iubitor de frumos, într-un univers acustic înălțător și plin de grație, menit să unească sunete, culturi și lumi, într-un nou spațiu, al esențelor”, afirmă organizatorii.

Punctul culminant al festivalului va avea loc în data de 22 august, la Palatul Culturii, unde se va desfășura spectacolul “Elixirul dragostei”. „Programat în eleganta sală a Palatului Culturii din Târgu Mureș, spectacolul se bucură de participarea extraordinară a unui tenor cu “voință de fier și abilități muzicale excepționale”, Ștefan von Korch, unul dintre cei mai apreciați muzicieni din România, aplaudat pe scene din Zürich, Berna, Frankfurt, Bratislava sau Viena. La rândul ei ovaționată la Budapesta, Londra, Berlin sau Toronto, soprana Katalin Kolcsár aduce în fața publicului o poveste de iubire frumoasă, spumoasă și suficient de puternică încât să dăinuie până anul viitor”, afirmă organizatorii.

Festivalul „Virginia Zeani” se implică în campania de strângere de fonduri pentru reconstrucția Filarmonicii de la Chișinău. Continuând o tradiție a relațiilor de excelență, Festivalul “Virginia Zeani” devine, începând de anul acesta, principal partener în România al Filarmonicii de la Chișinău, colaborare care, pe lângă obiectivele culturale, vizează campania de strângere de fonduri pentru reconstrucția centrului basarabean, distrus în totalitate de un incediu la mijlocul anului 2020. „Într-o ediție specială, menită să asigure continuitatea într-o perioadă de restricții, celebrăm anul acesta valorile europene și diversitatea orașului Târgu Mureș, prin evenimente dedicate spațiului maghiar și celui basarabean. Lansăm, totodată, o serie de noi parteneriate cu instituții culturale din cele două țări, colaborări care vor îmbogăți constant oferta artistică a edițiilor viitoare. Având în vedere specificul unei competiții lirice, un parcurs extrem de riguros de pregătire și, totodată, un proces deosebit de sensibil la impredictibilitate, concursul „L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition” va rămâne anul acesta cu porțile închise. Folosim cu înțelepciune acest răgaz, pentru a proiecta cu mai multă creativitate ediția de anul viitor”, afirmă Marian Jurgiu, directorul general al Festivalului Internațional de Operă “Virginia Zeani”.

Evenimentul este finanțat cu suma de 50.000 de lei din bugetul Consiliului Județean Mureș.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE