Home / Administratie / Spitalul Sovata-Niraj, situația actuală și proiecte de viitor

Spitalul Sovata-Niraj, situația actuală și proiecte de viitor

Distribuie

Cu o bună organizare și sprijin consistent din partea autorităților locale Spitalul Sovata-Niraj reușeste să deservească în condiții bune aproximativ 25.000 de oameni. Cea mai importantă noutate a ultimilor ani este deschiderea unui Compartiment de pneumologie. Reprezentanții spitalului ne-au oferit informații despre derularea activității.

Vă rugăm să ne descrieți în linii mari funcționarea Spitalului Sovata-Niraj?
Spitalul Sovata-Niraj se află situat la limita de județ Mureș- Harghita, în imediata apropiere a salinei Praid, deservind un număr de aproximativ 25.000 de locuitori ai orașului Sovata și zonele limitrofe, cu pondere relativ crescută a populației de peste 65 ani. Spitalul Sovata-Niraj s-a înființat în urma comasării prin fuziune a Centrului de Sănătate Sovata cu Centrul de Sănătate Miercurea-Nirajului. Activitatea principală a Spitalului Sovata Niraj constă în furnizarea de servicii medicale de spitalizare continuă pentru cazurile acute și cronice de medicină internă și pneumologie cu scop de diagnostic, tratament și de spitalizare de zi. În afara de servicii de spitalizare, unitatea mai asigură servicii ambulatorii în specialitatea de pediatrie, dermatologie, pneumologie, medicină internă, de ortopedie traumatologie, laborator de analize medicale și un laborator de radiologie. Structura organizatorică a Spitalului Sovata-Niraj pentru spitalizare continuă în specialitățile: medicină internă-acuți 12 paturi, medicină internă-cronici 5 paturi, pneumologie-cronici 8 paturi și la secția exterioară din Miercurea-Nirajului medicină internă-cronici 8 paturi. Investigațiile paraclinice care stau la dispoziția pacienților internați sunt: EKG, ex. radiologic, ecografie, spirometrie, Doppler arterial periferic, monitorizarea tensiunii arteriale, monitorizare EKG 24 ore, examinări de laborator. Camera de gardă este asigurată de medicii spitalului.

Care sunt principalele probleme întâmpinate în ultimii ani și dacă ați reușit să le rezolvați?
Probleme deosebite în unitatea noastră nu au fost decât cele obișnuite, pe care le-am putut rezolva cu succes datorită organizării interioare și bunei colaborări cu Primăria Orașului Sovata. În cursul anului 2020, în luna martie a început activitatea Compartimentului de pneumologie din cadrul spitalului, care este considerată ca o realizare importantă din punct de vedere a diversificării serviciilor medicale pentru populația deservită.

În ce măsură a fost afectată activitatea spitalului de Pandemie?
La începutul pandemiei activitatea a fost redusă conform reglementărilor impuse, dar în funcție de măsurile de relaxare apărute pe parcurs, am continuat furnizarea serviciilor medicale de specialitate, atât spitalizare de zi cât și ambulator.

Cum funcționează relația Spitalului cu autoritățile locale?
Spitalul Sovata-Niraj are a colaborare foarte bună cu Primăria Orașului Sovata. Clădirea spitalului este proprietatea orașului, autoritatea locală asigurând reparațiile majore ale imobilului. Orașul Sovata a avut o contribuție semnificativă în dotarea secției de pneumologie cu aparatură medicală și mobilier.

Care sunt principalele nevoi, aparatură, cadre medicale, etc., de acoperit în perioada următoare?
Lipsa de personal în laboratorul de radiologie și analize medicale, problemă care s-a remediat pe parcurs. Anul acesta ne-am propus dotarea laboratorului de analize medicale cu aparatură mai performantă pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor. Pe viitor vrem să extindem serviciile medicale cu cabinete de diabetologie, neurologie, urologie și pe termen lung intenționăm achiziționarea unui aparat nou de radiologie, respectiv achiziția de aparatură care ar putea îmbunătăți calitatea serviciilor de sănătate oferite populaţiei, astfel realizându-se noi tipuri de servicii.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.