Cum să faci față căldurii pe timpul verii Altele
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 90 Vizualizări

Cum să faci față căldurii pe timpul verii

În ultimii ani, verile sunt din ce în ce mai călduroase și disconfortul termic este resimțit în multe zone, mai ales în orașele foarte populate. Oamenii de știință analizat funcționarea organismelor celor care lucrează mereu în căldură puternică, cum sunt pompierii sau militarii, și au folosit informațiile pentru a furniza sfaturi și recomandări legate de protecția în perioadele caniculare. Toată lumea știe cât de importantă este hidratarea și că vara este indicat consumul a peste 2 l de apă pe zi, dar mai sunt și alte modalități ce te ajută să faci față căldurii toride.

Evită expunerea la soare în orele amiezii

Vara, în intervalul de timp 11.00-18.00, soarele este puternic și atmosfera zăpușitoare. Este perioada în care este recomandat să nu te expui direct razelor solare, mai ales la plajă, chiar dacă vrei să profiți din plin de zilele pentru care ai plătit. O insolație sau arsură te va reține în cameră și nu te vei mai putea bucura de vacanță. Ieși pe plajă dimineața și seara, folosește umbrelă, soluții de protecție solară și ține capul acoperit. Fă cumpărăturile pe cât poți dimineața sau seara, mai ales dacă ai o afecțiune sau o vârstă mai înaintată. Ține copiii departe de soare în acest interval al zilei, ducându-i în locuri de joacă acoperite, dotate cu aer condiționat.

Poartă haine adaptate temperaturii ridicate

Vara, hainele trebuie să ofere, pe lângă un aspect plăcut, și protecție față de căldură și radiații. Alege bluze simple, cu țesătură densă, prin care să pătrundă cât mai puțină radiație. Preferabile sunt materialele naturale ușoare, din bumbac sau in, dar sunt și materiale sintetice care au factor mare de protecție față de radiații. Tot pentru protecția față de factorii UV, sunt mai indicate hainele în culori închise, iar dacă vrei să te aperi de căldură, cele în culori deschise, mai ales alb. Este important ca pielea să respire, așa că evită obiectele de vestimentație mulate, cauciucate, accesoriile metalice sau curelele, cordoanele și orice duce la supraîncălzirea corpului. Dacă circuli prin soare poartă bluze largi, cu mânecă lungă și pantaloni scurti. Pentru femei fustele sau rochiile din materiale mai dense, dar vaporoase, sunt binevenite. Evită voalul, satinul, dantela sau accesoriile mari. Folosește ochelari de soare cu lentile de calitate și pălării, șepci sau șaluri, în acord cu ținuta.

Folosește creme și loțiuni de protecție

Există pe piață o varietate mare de produse de acest gen și poți alege ce este cel mai potrivit pentru tine, în funcție de pigmentația și tipul tenului. Nu uita că oricât de bune sunt și oricâtă încredere ai în firma producătoare, nu înseamnă că, dacă te-ai dat cu loțiune, poți sta la soare toată ziua, fără să pățești nimic. Cumpătarea este cea mai bună protecție și reține că trebuie să aplici loțiunea de câte ori ieși din apă, dacă ești la plajă sau la ștrand. La fel, dacă mergi prin soare, aplică crema pe toate locurile expuse, nu doar pe față, mai ales dacă porți tricou și pantaloni scurți sau fustă.

Alege să stai în natură cât mai mult timp

Dacă ai posibilitatea să petreci timp în natură, este cea mai bună alegere. La oraș te poți relaxa într-un parc, pe malul unei ape, curgătoare sau lac, iar verdeața  va avea rol de filtru și „aer condiționat”. Dacă ești fericitul posesor al unei grădini, petrece cât mai mult timp la umbra copacilor. Dacă nu, te poți duce în cea mai apropiată pădure, să stai la răcoare și să respiri aer curat. Pentru cei care lucrează într-un birou sau de acasă, dotează spațiul cu plante verzi, de mărimi mari, în special în dreptul ferestrelor, pentru a crea un filtru natural pentru căldură.

Odihna este importantă în această perioadă

Organismul, vara, are nevoie de mai mult timp pentru a-și regla temperatura și s-ar putea să observi că te simți obosit. Fă pauze scurte pe parcursul zilei, mai ales dacă ai un job solicitant sau lucrezi expus căldurii, dar foarte important este să te odihnești noaptea. Chiar dacă ziua este mai lungă și ești tentat să stai de veghe, află că organismul se va resimți. Așa că, pregătește patul cu cearșafuri răcoroase, într-o cameră care a avut ferestrele închise pe timpul zilei și acoperite cu draperii sau folie reflectorizantă, pornește aerul condiționat sau ventilatorul sau poziționează un cearșaf umed în dreptul geamului, dacă este orientat spre sud și odihnește-te suficient.

Alte sfaturi

  • Hrănește-te cu legume și fructe proaspete și nu consuma alcool sau cafea în cantitate mare.
  • Fă sport și menține-te în formă tot timpul anului. Un corp antrenat se va descurca mai bine cu căldura.
  • Adaptează corpul treptat. De când începe vara, aclimatizează corpul expunându-l treptat la căldură.
  • Chiar dacă e neplăcut, nu șterge transpirația de pe corp. Are rolul de a scădea temperatura.
  • Ai grijă de bătrâni, copii, persoane bolnave sau cu dizabilități. Sunt cei mai expuși riscurilor pe timp de caniculă.
Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE