Harmonia Cordis 2021, ofertă generoasă pentru iubitorii muzicii Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 863 Vizualizări

Harmonia Cordis 2021, ofertă generoasă pentru iubitorii muzicii

Au mai rămas puține zile până când Festivalul Internațional de Chitară Harmonia Cordis își va deschide porțile pentru cea de a XVI-a ediție, eveniment care va avea loc la Târgu Mureș în perioada 10-15 august. Despre ediția din acest an a festivalului ne-a vorbit Beke István Ferenc, preşedintele Asociaţiei Harmonia Cordis, organizatorul celui mai prestigios festival de chitară din Europa de Sud-Est.

Reporter: Când ați început pregătirile pentru cea de a XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Chitară Harmonia Cordis?

Beke István Ferenc: Încă din luna octombrie a anului trecut am început pregătirile pentru ediția din acest an. În acest sens, am purtat discuții cu invitații din festival. Cu Yamandu Costa din Brazilia am discutat încă de la ediția trecută a festivalului când ne-am exprimat dorința să-l readucem la Harmonia Cordis dat fiind faptul că prezența sa anul trecut a avut un impact foarte mare, dovadă streamingul concertului său care a numărat  undeva la 30.000 de vizualizări. El va concerta încă din prima zi de festival, marți, 10 august, în Cetatea Medievală. Cum mai avea niște concerte în Europa, am reușit să-l aducem și în acest an, motiv în plus pentru spectatori să vină în Cetate încă din prima seară de festival.

Yamandu Costa

Rep.: Care sunt locațiile ediției din acest an ale festivalului?

B.I.F.: Concertele ediției din acest an vor avea loc în Cetatea Medievală, care vor începe la ra 19. Tot în Cetate, dar în Bastionul Tăbăcarilor va fi amenajat un muzeu al festivalului în care dorim să prezentăm publicului  fiecare ediție a festivalului prin afișe, tricouri, programul de festival la toate cele 15 ediții anterioare, astfel încât publicul să poată vedea o mică parte din istoria Harmonia Cordis, respectiv artiștii care au concertat aici de a lungul timpului. De asemenea, în acest muzeu vor fi expuse și o serie de instrumente care poartă semnătura artiștilor care au concertat pe scena festivalului, printre care chitări semnate Al Di Meola sau Vicente Amigo.

Altă locație a festivalului este Palatul Culturii. Aici, în seara de miercuri, 11 august va avea loc finala Concursului Internațional de Chitară Harmonia Cordis. Ca în fiercare an, vom avea șase finaliști Alexandru Grecu (România), Miloš  Vuković (Serbia), Ovidiu Pintilie (România), Jovan Mihajlović (Serbia), Bernadett Karácsony (Ungaria) și Viktor Duknić (Serbia).

Tot în Palatul Culturii vor avea loc o serie de workshop-uri (Tehnică pentru Chitară Clasică și Flamenco, Muzică Fingerstyle, Chitară Fretless)  cu invitați de marcă precum Samuelito (Franța), Alexandr Misko (Rusia) și Genk Erdoğan (Turcia).

Tot în Palatul Culturii, dar în Sala Mică, în ziua de miercuri, 11 august, în intervalul 16:00-18:00 vom avea o inedită expoziție de chitare ale lutierului Vasilis Sigletos. Acest renumit lutier oferă în fiecare an premiul cel mare câștigătorului Concursului Internațional de Chitară Harmonia Cordis, respectiv o chitară în valoare de 5.000 de euro. Este a treia ediție în care câștigătorul va primi un astfel de premiu. În acest an premiul va fi acordat câștigătorului de către Kostas Sigletos, fiul lutierului grec.

Pe lângă concertele din fiecare seară, Cetatea Medievală, respectiv Bastionul Dogarilor va găzdui în perioada 11-13 august  o expoziție de instrumente de percuție organizată de percuționistul Asztalos Zsolt în care publicul va putea vedea și încerca nenumărate instrumente de percuție care pot fi achiziționate  la fața locului.

Rep.: O componentă de tradiție a festivalului o reprezintă cursurile de măiestrie.

B.I.F.: Nu lipsesc din acest an cursuri individuale de măiestrie care vor fi găzduite și în acest an de  Universitatea de Arte din Târgu Mureș. Pentru acest an avem înscriși un număr de 30 de cursanți,  atât din România cât și din Ungaria. În general, sunt studenți care studiază chitara și care vin la aceste cursuri să-și îmbogățească nivelul de cunoștințe. Este și o rampă de lansare pentru ei, mulți dintre foștii cursanți la Harmonia Cordis au revenit ca și soliști invitați în festival cum e cazul lui Dávid Orosz și Radu Vâlcu, ultimul fiind prezent și în acest an în festival alături de cvartetul său care va concerta în seara de 13 august în Cetatea Medievală.

Rep.: Sunt invitați care în acest an vin în premieră la Harmonia Cordis?

B.I.F.: Unul dintre cei care vin pentru prima dată la Harmomia Cordis este Alexandr Misko din Rusia, adept al stilului Fingerstyle. Abordează atât compoziții proprii cât și prelucrări care le interpretează într-un stil aparte. Artistul ne-a și fost recomandat de Jon Gomm, protagonistul ediției Harmonia Cordis din anul 2017. De asemenea, Lovro Peretić din Croația care vine în premieră la Târgu Mureș din postura de  câștigător a mai multor concursuri internaționale. La fel și Steve Cowan  din Canada și Francisco Luis din Portugalia, nimeni altul decât câștigătorul de anul trecut al Concursului Internațional de chitară Harmonia Cordis. Tot aici trebuie amintit Nejc Kuhar care va fi prezent pe scena festivalului cu un recital foarte interesant de muzică balcanică.

Alexandr Misko

Rep.: Cât de greu este să păstrați acest festival în viață, el fiind deja la cea de a 16-a ediție?

B. I.F.: Lucrăm practic tot anul pentru a putea organiza acest festival. După cum se știe, intrarea la acest festival este liberă, fapt pentru care noi trebuie să scriem proiecte peste proiecte pentru a putea asigura finanțarea acestui festival, majoritatea banilor vin prin aceste proiecte care le facem. Este practic un proiect la care lucrăm în continuu.

Rep.: Reușiți și în acest an să veniți cu o ofertă foarte atractivă pentru spectatori, de la concrete, workshopuri, expoziții și nu în ultimul rând cursuri de măiestrie.

B. I.F.: De precizat că Harmonia Cordis din acest an nu înseamnă doar concerte de chitară clasică, avem recitaluri de fingerpicking style, flamenco, gipsy jazz, fusion jazz, jazz clasic. În ce mă privește, voi avea în seara zilei de miercuri 11 august, un concert de muzică argentiniană  alături de Székely Alpár, vioară, recital care va marca 100 de ani de la nașterea lui Astor Piazzolla. Ca și concluzie, venim la ediția din acest an cu multă muzică de calitate, artiști de renume și nu în ultimul rând cu expoziții care,  cu siguranță vor fi pe placul iubitorilor muzicii.

A consemnat Alin ZAHARIE

Programul Festivalului Internațional de Chitară Harmonia Cordis 2021

Ziua 1-a,  10.08.2021

 • 19:00–22:00 Concerte – Cetatea Medievală

BABȚAN-VARGA FLÓRIÁN (RO)

GABRIEL GUILLÉN (VE/AT)

JÉRÉMY JOUVE (FR)

YAMANDU COSTA (BR)

Babțan Varga Florian

 Ziua a 2-a,  11.08.2021

 • 10:00-13:00 Cursuri Individuale de Măiestrie – Universitatea de Arte

 • 10:00-13:30 Finala Concursului Internațional de Chitară Harmonia Cordis – Palatul Culturii

ALEXANDRU GRECU (RO) 

MILOŠ VUKOVIĆ (RS) 

OVIDIU PINTILIE (RO) 

JOVAN MIHAJLOVIĆ (RS) 

BERNADETT KARÁCSONY (RO/HU) 

VIKTOR ĐUKNIĆ (RS)

 • 16:00-18:00 Expoziție de chitare ale lutierului Vasilis Sigletos – Palatul Culturii Sala Mică

Invitat: KOSTAS SIGLETOS (GR)

 • 19:00–22:00 Concerte – Cetatea Medievală

CASSIE MARTIN (FR)

VENTI CHIAVI GUITAR TRIO (HU)

BEKE ISTVÁN FERENC – guitar (RO) & SZÉKELY ALPÁR – violin (RO)

PUSZTAI ANTAL BAND (HU/AT/RO)

Pusztai Antal

 Ziua a 3-a, 12.08.2021

 • 10:00-13:00 Cursuri Individuale de Măiestrie – Universitatea de Arte

 • 16:00-18:00 Expoziție de instrumente arhaice – Palatul Culturii Sala Mică

Invitat: LŐRINCZI GYÖRGY (RO)

 • 19:00–22:00 Concerte – Cetatea Medievală

CRISTINA GALIETTO (IT)

FRANÇOIS-XAVIER DANGREMONT (FR)

CSÁKI ANDRÁS (HU)

ANTON BARANOV (RU)

FRANÇOIS-XAVIER DANGREMONT

Ziua a 4-a, 13.08.2021

 • 10:00-13:00 Cursuri Individuale de Măiestrie – Universitatea de Arte

 • 16:00-18:00 Workshop de Tehnică pentru Chitară Clasică și Flamenco– Palatul Culturii Sala Mică

Invitat: SAMUELITO (FR)

 • 19:00–22:00 Concerte – Cetatea Medievală

FRANCISCO LUÍS (PT)

STEVE COWAN (CA)

LOVRO PERETIĆ (HR)

RADU VÂLCU QUINTET (RO)

Radu Vâlcu Quintet

Ziua a 5-a, 14.08.2021

 • 10:00-13:00 Cursuri Individuale de Măiestrie – Universitatea de Arte

 • 16:00-18:00 Workshop de Muzică Fingerstyle – Palatul Culturii Sala Mică

Invitat: ALEXANDR MISKO (RU)

 • 19:00–22:00 Concerte – Cetatea Medievală

MARCELL NICKMANN (HU)

PAVLOVITS DÁVID (HU)

NEJC KUHAR (SI/AT)

ALEXANDR MISKO (RU)

Nejc Kuhar

 Ziua a 6-a, 15.08.2021

 • 16:00-18:00 Workshop de Chitară Fretless – Palatul Culturii Sala Mică

Invitat: CENK ERDOĞAN (TK)

 • 19:00–22:00 Concerte – Cetatea Medievală

GIRÁN PÉTER (HU)

CENK ERDOĞAN (TK)

ANTOINE BOYER (FR)

SAMUELITO (FR)

Samuelito

Evenimentul este susținut cu suma de 50.000 de lei din bugetul Consiliului Județean Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE