Home / Administratie / VIDEO: Atacurile de urși pun în gardă autoritățile locale și județene

VIDEO: Atacurile de urși pun în gardă autoritățile locale și județene

Distribuie

Evenimentele ultimelor zile la nivelul comunei Gornești, respectiv decesul unei persoane cauzată de atacul unui urs au pus în garda autoritățile locale, respectiv Primăria Gornești. Alături de deputatul UDMR Kolcsár Károly, reprezentanții Primăriei Gornești au organizat marți, 27 iulie, o conferință de presă, prilej de a trage un semnal de alarmă vizavi de siguranța cetățenilor, tot mai expuși la atacurile urșilor din ultima vreme.

„Este inadmisibil într-o societate ca viața unui animal să fie mai presus decât cea a unui om. Câte tragedii trebuie să se întâmple să înțelegem faptul că nivelul populației a unui animal sălbatic aflat în vârful lanțului trofic din țara noastră trebuie reglat artificial! Trebuie să se înțeleagă că în zona noastră creșterea oilor și a vacilor este un mod de supraviețuire pentru unele familii. Turma de oi și cireada de vaci nu se pot ține în living, ci numai în pășuni care se învecinează inevitabil cu zone forestiere și desișuri. De ce se urmărește dispariția acestei datini de pe meleagurile noastre?”, se arată în motivarea organizării conferinței de presă de către reprezentanții Primăriei Gornești.

Kolcsár Gyula: „Cred cu tărie că viața unui om nu este egală cu viața unui animal”

Evenimentul tragic din noaptea de 24 iulie, când atacul urșilor asupra animalelor de la stână sau ferme s-a sfârșit, din păcate, cu pierderea unei vieți omenești în localitatea Teleac, a fost momentul în care autoritățile din Gornești au decis să ia atitudine.

„Avem probleme iminente care au ajuns la cote maxime în ultimele zile și care creează disconfort în rândul populației. Județul Mureș, din păcate, a dat a doua victimă de urs în cursul dimineții de sâmbătă, ultima fiind înregistrată în comuna noastră, în satul Teleac. Un biet bătrân de 80 de ani și-a trăit ultimele clipe de viață în chinuri, încercând să-și ajute băiatul la stâna din Teleac. Din păcate, problemele nu se opresc aici, care nu au început doar în ultimele zile. Astfel de probleme nu sunt doar în comuna Gornești, ci și Valea Mureșului, Valea Nirajului și, din păcate, și zona de câmpie se confruntă cu această problemă a urșilor. Chiar în cursul acestei zile s-a dat o avertizare prin RoAlert despre prezența unui urs în localitatea Teleac, la fel cum și azi noapte ursul a rupt un gard electric și a intrat într-un grajd cu animale, de asemenea în Teleac. La Ilioara, ursul a creat disconfort prin intrarea în grădinile oamenilor. Nu se mai poate, de aceea ne-am întâlnit în cadrul acestei conferințe ca să încercăm să sugerăm calea și pașii care trebuie urmați. Cred cu tărie că viața unui om nu este egală cu viața unui animal, iar acest proces îl putem opri doar dacă în cel mai scurt timp ne apucăm de recoltarea și diminuarea populației, exact cum se face în țările civilizate unde se recoltează anual undeva la 10-15 % din numărul de urși”, a precizat Kolcsár Gyula, primarul comunei Gornești.

Kolcsár Károly: „Viața omului este mai presus de tot”

La rândul său, deputatul UDMR Kolcsár Károly a subliniat necesitatea luării de măsuri care să protejeze viața oamenilor.

„Nu sunt vânător, sunt de profesie medic veterinar. Iubesc animalele, iubesc natura, dar mai mult îmi iubesc semenii. Consider că în viața mea am ajutat atât animale, pe care le-am tratat, fiind medic veterinar, cât și oamenii, dar consider că nimic nu este mai presus decât viața omului, nici ursul, nici ONG-urile și nici anumiți politicieni. Viața omului este mai presus de tot. Când am devenit parlamentar, am jurat cu mâna pe Biblie că voi respecta Constituția țării care garantează dreptul la viață, la integritatea corporală și a bunurilor cetățenilor. Toți politicienii responsabili trebuie să avem în vedere acest lucru. M-am născut și am copilărit în comuna Gornești, respectiv în satul Periș, cunosc foarte bine care era situația acum 30 de ani, dacă nu și mai bine, și nu accept lecții de la nimeni, de la București sau din alte locuri, să-mi explice cum ar trebui să trăim noi. În trecutul apropiat nu am avut astfel de probleme în comuna Gornești și cred că nici în județul Mureș. Populația de urși s-a înmulțit foarte mult, neacceptabil de mult. Trebuuie neapărat să facem niște pași pentru a readuce situația la normal”, a spus Kolcsár Károly.

Deputatul UDMR a lăudat noua ordonanță a ministrului Tánczos Barna, demers considerat ca fiind unul insufficient în a rezolva problema urșilor

„Este lăudabil devotamentul politicienilor UDMR de la toate nivelurile dar și a altor politicieni care au văzut cu ce probleme ne confruntăm și împreună am încercat să găsim o rezolvare. De asemenea, este lăudabilă inițiativa ministrului Tánczos Barna care a reușit să promulge o ordonanță de urgență care rezolvă parțial această problemă a urșilor. Această ordonanță rezolvă problema doar pe moment, cele stringente. Nu este perfectă deoarece se poate aplica doar în intravilanul localităților. Tragediile care s-au întâmplat cauzate de acești urși, inclusiv cele din ultimele zile din județul Mureș, toate au avut loc în extravilan. De aceea spun că această situație trebuie reglementată. De asemenea, trebuie avut în vedere reglementarea numărului de urși, să găsim acea cale de mijloc în care ursul și oamenii pot să coabiteze. Pentru asta trebuie să identificăm care este acel număr, acea populație de urși care poate exista pe meleagurile noastre”, a precizat Kolcsár Károly.

Mai mult de atât, deputatul UDMR a precizat că intenționează să propună un proiect de lege care să aducă modificări, respectiv lărgirea spre zonele extravilane a reglementărilor privind urșii.

„Tot auzim de la ONG-uri că oamenii sunt de vină că populația de urși s-a înmulțit și că noi le-am distrus habitatul. Sunt ferm convins că nu este așa. Chiar și dacă ar fi așa cum zic ONG-urile, trebuie să fim pragmatici, să vedem care este situația de fapt. Trebuie să luăm măsuri urgente, în cel mai scurt timp. Măsurile care se fac acum sunt tardive, deja suntem în al 12-lea ceas. După ce va începe sesiunea parlamentară, sunt hotărât să depun un amendament prin care această ordonanță de urgență a guvernului va fi amendată, în sensul că se poate aplica și în extravilan. Sunt hotărât să depun un proiect de lege prin care se poate reglementa reducerea numărului de urși. Va fi foarte greu, fapt pentru care fac apel la toți politicienii responsabili din țara asta să ne ajute. În caz contrar vom plăti cu vieți omenești și dări extrem de scumpe pe care nu le merităm”, a precizat deputatul UDMR.

Acesta nu s-a ferit să le adreseze o invitație celor care se declară „apărătorii” urșilor.

„Pentru acei politicieni care sunt împotriva reglementării numărului de urși. Ce vor ei să facem? Îi invit să vină în comuna Gornești, în Teleac sau Ilioara și să ne ajute. Chiar cum e nevoie de ajutor la familia răposatului cioban ucis de urs care azi va fi înmormântat. Băiatul său a rămas singur și ar avea nevoie de ajutor. Haideți atunci ONG-iștilor și ajutați. Stați o zi, o săptămână la stână și vedeți care este viața reală, nu cea văzută de la etajul 10 dintr-un bloc din București. Oare vrea cineva dinadins să distrugă agricultura țării, să ne distrugă tradițiile, turismul, oieritul, zootehnia? Are cineva acest scop ca țăranii să-și vândă animalele, să nu ne mai ocupăm de agricultură, să mergem în țările mai dezvoltate și să strângem sparanghel și alte chestii? Oare acesta să fie scopul cuiva? Oare vrea cineva ca noi doar să importăm și să fim dependenți din ce în ce mai mult de alimentele de bază pe care să le importăm în totalitate? Oare vrea cineva să nu ne mai putem bucura de pădurile noastre, să nu mai putem face o drumeție? Oare acesta e scopul ca toată lumea să fie speriată, să stea în casă și să se uite doar la televizor? Eu cred că nu. Nu vrem să trăim în astfel de condiții”, a menționat Kolcsár Károly.

Péter Feren: „Soluția este să eliminăm acei urși care periclitează viețile și bunurile”

Prezent la conderință, președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc s-a declarat indignat de situația actuală, subliniind importanța luării de măsuri în cel mai scurt timp.

„Este inacceptabil pentru mine ca un urs să omoare o ființă umană. Cred că nu putem să nu reacționăm la astfel de situații, la astfel de tragedii. Cred că trebuie să acționăm foarte ferm în contextul în care doar în două zile au fost curmate două vieți din județul Mureș. Să nu uităm că în 2019 au fost alte două vieți pierdute, printre care cea a colegului nostru, secretarul Primăriei Măgherani. Astfel de tragedii din păcate se întâmplă. Sunt bucuros că guvernul a înțeles necesitatea luării unor măsuri de urgență, reușind ca în termen scurt să adopte o ordonanță de urgență care a și apărut luni seara în Monitorul Oficial. E nevoie ca acest lucru să fie urmat și de alte măsuri. Chiar dacă trebuie să protejăm animalele, în primul rând trebuie să protejăm oamenii. Trebuie să găsim o soluție de echilibru. Pentru mine este inacceptabil ca locuitorii acestor așezăminte din Mureș sau acei turiști care vin în zonele noastre să trăiască tot timpul în pericol, cu frică, pentru că efectiv nu mai au curajul să iasă din casă. Urșii care vizitează aceaste zone trebuiesc înlăturați. Specialiștii ar trebuie să ne spună cum se va putea face acest lucru. Altă soluție eu nu văd. Decizia în această problemă a urșilor trebuie să fie în primul rând în interesul comunității. Soluția este să eliminăm acei urși care periclitează viețile și bunurile. Chiar aș fi mai dur, cred că este vorba aici de subminarea unor ramuri economice. Este o crimă împotriva națiunii, crimă împotriva populației”, a menționat președintele Consiliului Județean Mureș.

Deputatul liberal Crisrian Chirteș a cerul luarea de măsuri pentru stoparea atacurilor de urs, mult peste cele prevăzute de actuala legislație.

„Nu vreau să vorbesc în calitate de om politic, ci mai degrabă de inginer silvic care pe băncile facultății a învățat ce înseamnă gestionarea faunei cinegetice, ce înseamnă comportamentul ursului. Acest animal se află în vârful lanțului trofic, nu are dușmani naturali și se înmulțește atâta timp cât îi permite singurul său adversar din istorie, omul. Or, noi i-am permis ursului să se înmulțească necontrolat. Neavând boli și dușmani naturali, vă imaginați ce se poate întâmpla. Sunt două tipuri de măsuri, proactive și reactive. Din 2016, de când cu ordonanța privind interzicerea vânătorii la urs doar cu derogare, am executat doar măsuri active. Este bună această ordonanță dată de ministrul Tánczos Barna, însă din punctul meu de vedere este o măsură reactivă. Parlamentul împreună cu guvernul și asociațiile de vânătoare, cu specialiștii de la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, cu profesioniștii din Romsilva și cei de la ocoalele private și, nu în ultimul rând, cu societatea civilă trebuie să gândim de azi încolo măsuri proactive, de preîntâmpinare”, a spus Cristian Chirteș, senator PNL.

Ioan Lazăr: „Ordonanța dată de Ministerul Mediului pe noi nu ne mulțumește chiar deloc”

Situația existentă în zona comunei Gornești vizavi de numărul de urși existent a fost subliniată de către Ioan Lazăr, președintele A.J.V.P.S. Mureș.

„În ce privește fondul cinegetic Gornești, în urmă cu 15 ani foarte rar vedeai câte un urs, și acela în trecere. În schimb astăzi, pe fondul Gornești există circa 30-40 de urși stabiliți. S-a spus aici că au fost undeva la 134 de reclamații, iar paznicul de la fondul de vânătoare de la Gornești este sunat aproape în fiecare zi în care se semnalează un atac de urs, de multe ori cu pagube care nu sunt declarate. Nu există zi în care să nu avem probleme cu ursul. Actuala ordonanță dată de Ministerul Mediului pe noi nu ne mulțumește chiar deloc pentru că e vorba de protecția omului doar în intravilan, pe când problemele cela mai mari sunt în extravilan. Dacă un cetățean merge pe jos la Petrilaca sau la Iara și este atacat de urs, noi trebuie să așteptăm o derogare care poate să dureze câteva zile sau chiar săptămâni bune până putem să ajungem să împușcăm acel urs. Sper ca guvernul să-și dea seama că e afectată nu doar populația civilă de urs, e afectată inclusiv fauna, și aici mă refer la căprior, porcul mistreț, absolut toate animalele sunt afectate de către urs în momentul de față. Noi putem ajuta guvernul să facem un recensământ, să se știe exact numărul de urși, asta în cazul în care se și dorește. Așteptăm de la dânșii un semn și sperăm că vom conlucra”, a precizat Ioan Lazăr.

Ce spun victimele atacurilor de urs?

Printre cei prezenți s-au numărar și fermieri din comuna Gornești, mulți dintre ei victime ale atacurilor de urs, care au pus degetul pe rana deschisă de către urs, încă nesoluționată de către reprezentanții instituțiilor statului român. Printre aceștia s-a numărat și Marcel Luca, fermier din localitatea Teleac, care a ridicat problema despăgubirilor celor care au avut de suferit ca urmare a atacurilor de urs.

„Pentru ce să mai trimitem tot felul de dosare dar tot degeaba, ne răspund doar ca să scape de noi. Am făcut tot felul de adrese și niciun răspuns sau ne-au spus că nu au timp să se ocupe de noi. Dincolo de acest tratament de care avem parte, gândiți-vă că avem controalele APIA. Vin și ne găsesc parcela distrusă de aceste animale sălbatice și ne taie de la subvenție. Mai mult, vin la animale. Gândiți-vă că ursul ia oaia, o duce într-un tufiș, iar eu nu am niciun crotaliu după ea. Medicul veterinar dacă nu are o dovadă clară, nu poate să facă o necropsie. Atunci vine APIA și-mi ia crotaliu cu crotaliu și-mi găsește lipsă 10% din animale, fapt pentru care îmi dublează penalitatea pe motiv că nu am numărul de animale pentru care am cerut sprijin financiar. Dacă depunem o adresă la primărie, nu avem documente care să dovedească animalele luate de urs și atunci ce putem face? Mă bucur că sunt persoane care vin și ne spun că încearcă să rezolve această situație. S-a spus aici de prevederile Constituției, că dreptul la viață în România e garantat. Întreb ca un simplu cetățean: în acest moment e respectat acest drept la viață? Mai degrabă e respectat dreptul la viață al ursului. Am ajuns, din păcate, într-o situație penibilă, protejăm ursul și nu protejăm oamenii. A avut loc o explozie la Azomureș, imediat s-a făcut urgent o comisie să rezolvăm problema. În schimb, la noi sunt omorâți oameni de către urs iar noi așteptăm ordonanța care să aibă efecte peste o lună, peste un an și până atunci poate mai mor zece oameni. Nu se constituie nicio celulă de criză pentru a se putea rezolva această problemă direct. De ce nu există posibilitatea ca pe plan local să se ia o decizie, nu să vină Bucureștiul sau Păun sau mai știu eu ce ONG să-și dea cu părerea dacă să omorâm sau nu ursul? Câți oameni trebuie să mai moară, câți mai trebuie să sufere dintre cei care produc pâine pentru țara asta, iar alții să-și dea cu părerea în locul nostru?”, a spus Marcel Luca.

Despre pericolul urșilor a vorbit și Ciprian Nădășan, crescător de animale din localitatea Teleac, comuna Gornești.

„Zi de zi ne confruntăm cu problema urșilor, inclusiv în cursul acestei nopți ursul și-a făcut apariția, a intrat într-o gopsodărie, chiar dacă aceasta era dotată cu gard electric. A rupt gardul, a intrat în grajd la animale. Chiar în ziua în care a fost ucis consăteanul nostru, la o stână de-a noastră ursul a dat târcoale de era să omoare ciobanul. Efectiv, a luat o oaie în ziua mare. Avem gard electric iar noaptea suntem cât de cât mai protejați. Baiul e că au ajuns urșii să vină ziua în amiaza mare. Oamenii au început să prindă frică, fug efectiv din cauza ursului care nu mai are nicio frică de om. Nu e vorba de un singur urs, în aceeași zi vedem trei, patru urși, ursoici cu câte trei, patru pui, fenomen care acum câțiva ani era de neconceput. Dacă nu se iau măsuri atunci nu știu unde vom ajunge. Satele oricum se depopulează pentru că nu mai poți face nici cultură mare, plus că nu mai putem să creștem animale. Asta este ocupația noastră de bază și dacă nu o vom mai putea practica, atunci fain frumos vindem animalele, mergem la oraș pentru că acolo se pare că e mullt mai ușor. Acolo putem să privim ursul la grădina zoologică cât e de frumos, fară să avem vreo frică că ne face ceva rău. În zona în care locuim lucrurile nu sunt chiar așa de simple cum le văd unii de prin alte părți care își tot dau cu părerea”, a declarat Ciprian Nădășan, crescător de animale din localitatea Teleac, comuna Gornești.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTOREPORTAJ: ”Gala Aniversară Zi de Zi 20 de ani” în peste 250 de imagini

Distribuie Cotidianul mureșean Zi de Zi și-a sărbătorit cele două decenii de activitate în cadrul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.