Home / Reghin / Tabăra de vară ”Back in Town”, pepiniera de talente a copiilor reghineni

Tabăra de vară ”Back in Town”, pepiniera de talente a copiilor reghineni

Distribuie

La Reghin a devenit o tradiție ca în perioada verii cei mici să se bucure de evenimentele de vară organizate de Monica Maerean. Nu face excepție nici anul 2021, luna august programează alte trei serii din cadrul minitaberei organizate de Monica, denumită sugestiv „Back in Town”. Despre toate acestea și nu numai în interviul care urmează.

Reporter. Pentru început să facem cunoștință. Cine este Monica Maerean?

Monica Maerean: Sunt psiholog de meserie, specializată pe psihoterapie de cuplu și familie. Am făcute mai multe cursuri, dintre care aș vrea să amintesc în special unul, dat fiind faptul că lucrez foarte mult cu copiii, și anume cursul de teatru social, Teatru playback. M-am specializat și pe partea de teatru, nu doar pe partea de psihologie. De-a lungul anilor, cu precădere în ultimii patru ani, am dezvoltat mai multe proiecte de dezvoltare personală. În acest sens, am făcut parteneriate cu unități de învățământ din Reghin și din Sibiu, oraș unde am găsit o deschidere foarte mare pentru astfel de proiecte.

Rep.: Altă componentă importantă este cea a atelierelor. Ce ne poți spune despre ele?

M. M.: În ultimii patru ani am făcut foarte multe ateliere, în special în zilele de sâmbătă și duminică, la Reghin dar și în Târgu Mureș, ateliere pe diverse teme. Amintesc aici un ciclu de ateliere „History” unde am început cu perioada dinozaurilor și am continuat până în zilele noastre. De asemenea, am făcut ateliere de experimente ștințifice, construcții lego, cam tot ce-și doreau copiii, ca urmare a feedback-ului primit de la ei. Astfel, am încercat să-i dau o formă acestui feedback, să-l transform într-un atelier în care copilul dacă vine să și plece cu ceva din atelierul respectiv. Vine, se simte și bine, socializează, își face noi prieteni, dar în același timp pleacă și cu un bagaj de cunoștințe. Toate aceste lucruri le-am făcut prin joc și subtil cumva, astfel le-am introdus informații noi pe lângă bagajul de cunoștințe cu care veneau de acasă.

Rep.: Care este povestea taberei de vară de la Reghin?

M.M.: Organizez această tabără de vară la Reghin deja de patru ani de zile. Am făcut și la Târgu Mureș în baza unui parteneriat cu Școala Populară de Artă unde făceam în fiecare vară tabere. Am mai avut un parteneriat cu Primăria Târgu Mureș în urma căruia am făcut Tabăra de vară în Cetate. În ce privește Reghinul, oraș unde am început aceste tabere de vară, în urmă cu patru ani exista la nivel de oraș o singură tabără de vară, una cu tradiție, cu o vechime pe piață, dar care era singura la nivel de Reghin. La un moment dat am vrut să o înscriu pe fetița mea în această tabără și efectiv nu mai erau locuri, deși sunasem cu mult timp înainte. Am zis ok, dacă tot am aceste specializări și dacă tot am atât de mult contact cu copiii, de ce să nu organizez și eu o tabără, să poată să ajungă să participe și alți copii, în condițiile în care Reghinul nu e un oraș mare, iar posibilitățile de distracție și tot ce înseamnă dezvoltare pentru copii sunt destul de limitate. Așa se face că am început aceste tabere de vară în care am încercat să combinăm atât partea educativă, cât și partea de distracție. I-am spus ”Back in Town” ediției din acest an pentru că anul trecut fiind pandemie, nu am reușit să organizăm tabăra, fapt pentru care am ținut să remarcăm prin titlu faptul că tabăra se întoarce în oraș (Back in Town). Făcând multe alte activități cu copiii, a fost necesar să deschid un spațiu la Reghin, ”Joy”, în zona centrală a orașului în care să țin toate aceste lucruri, spațiu la care am fost nevoită să renunț din cauza pandemiei. Pentru acest an am fost nevoită să închiriez un alt spațiu de la „Castelul basmelor” situat în imediata apropiere a Cartierului Libertății, vis a vis de Supeco”, locul unde se vor organiza serile minitaberei de vară „Back in Town” din luna august. Dacă totul merge bine, dacă vom scăpa și de aceste restricții, intenționez pe viitor să deschid un alt spațiu în care să pot desfășura activitățile educative cu copiii.

Rep.: Cum va fi structurată tabăra ”Back in Town” din luna august?

M. M.: Am avut organizate trei serii în luna iulie după care am avut câteva săptămâni de pauză din cauză că am fost extrem de oboșiți, în condițiile în care e destul de epuizant să lucrezi cu un număr atât de mare de copii. În luna august urmează alte trei serii: 2 – 6 august, 9 – 13 august și 16 – 20 august. În fiecare serie sunt alți copii. Sunt și copii care au fost la alte serii, le-a plăcut foarte mult și acum revin în tabără. Sunt acceptați la aceste serii copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani. Spre bucuria mea sunt copii care au participat anii trecuți la tabără și care au crescut mari, iar acum se implică ca voluntari în buna organizare a acestor tabere. Efectiv vor să mă ajute în activitățile care se desfășoară cu ceilalți copii.

Rep.: Care ar fi aceste activități?

M. M.: Avem un parteneriat cu cei de ISU, iar copiii, ca parte educativă, învață cum trebuie să se comporte într-o situație în care sunt singuri acasă și izbucnește un incendiu. De asemenea, vor vedea cu ajutorul celor de la ISU cum arată o autospecială de intevenție, cum se stinge un incendiu. Avem un parteneriat și cu Poliția Reghin prin care lucrăm foarte mult cu copiii pe partea de educație rutieră. Pentru luna august am vorbit cu cei de la Salvamont Mureș să vină să le facă copiilor o demonstrație despre cât de util este un câine, care este rolul acestui animal în ceea ce privește căutarea unei persoane pierdute sau accidentată pe munte. Tot pentru luna august, am vorbit cu cei de la Kickbox Reghin care vor veni în ziua de luni, 1 august, și vor face o demonstrație în fața copiilor despre ce înseamnă acest sport. Ce este foarte inedit, în cadrul acestor tabere fetițele vor face balet, în timp ce băieții vor face fotbal cu un antrenor profesionist pe terenul sintetic.

Rep.: Ajută faptul că sunt multe activități?

M. M.: Sunt copii care au tot felul de talente. Părinții sunt conștienți de acest lucru, dar sunt și copii extrem de talentați care încă nu au fost remarcați de părinții lor. Prin acest număr mare de activități, aceste talente ale copiilor pot fi mai ușor descoperite și puse în valoare.

Rep.: Care este rolul și importanța unei asemenea tabere pentru copii?

M. M.: Fiind această perioadă în care mulți copii au stat doar în casă ca urmare a pandemiei, ei au posibilitatea să iasă, își regăsesc prietenii, socializează, leagă prietenii noi și, nu în ultimul rând, învață lucruri noi. Fac anumite lucruri care, de regulă, nu le fac împreună cu părinții. Este extrem de important pentru ei faptul că lucrează pe grupe. În aceste tabere învață să lucreze în echipă. În acest fel încep să prindă curaj, încep să se deschidă. Au fost copii care erau foarte retrași când au venit în tabără, iar pe parcursul taberei s-au comportat dezinvolt. Pe partea de dramatizare s-au comportat foarte bine. La acest segment de teatru, ei primesc un subiect sau un cuvânt din care trebuie să se transforme într-un regizor, într-un actor sau scenograf, să construiască o adevărată poveste pe care ei la rândul lor trebuie să o joace. Aceste activități în echipă îi stimulează extrem de mult, iar faptul că echipa lor este declarată câștigătoare contează foarte mult pentru ei.

Rep.: Care este cea mai mare satisfacție pentru un organizator de astfel de evenimente?

M. M.: E clar că niciodată nu poți să mulțumești pe toată lumea, la fel cum niciodată nu o să te iubească toată lumea. E clar că nu poți zice că produsul pe care îl oferi este cel mai bun de pe piață, dar dacă eu reușesc să stârnesc în cele cinci zile cât ține o serie a unei tabere, o emoție, să imprim în mintea unui copil ceva educativ, să sădesc ceva bun în acel copil, înseamnă că eu mi-am făcut cu adevărat treaba.

Rep.: Ce urmează?

M. M.: Văzând cât de multe lucruri descoperă copiii în aceste tabere, văzând câți copii sunt descoperiți având anumite talente, mă gândesc ca pe viitor, în funcție de cum decurge această pandemie să deschid un fel de centru de mentorat pentru copiii din Reghin în care să se lucreze cu specialiști care să scoată din acești copii abilitatea dominantă pe care aceștia o au, pe care să se lucreze, astfel încât acești copii să crească personal și să se dezvolte în direcția respectivă.

A consemnat Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.