Acoperiș nou pentru Biblioteca ”Teleki-Bolyai” din Târgu Mureș Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 271 Vizualizări

Acoperiș nou pentru Biblioteca ”Teleki-Bolyai” din Târgu Mureș

Aleșii județeni au aprobat joi, 29 iulie, într-o ședință ordinară de lucru, realizarea de către Biblioteca Județeană Mureș a investiției “Reparații acoperiș la Biblioteca ”Teleki-Bolyai”, la imobilul situat în municipiul Târgu Mureș, strada Bolyai nr. 17, identificat în CF nr. 126041/Târgu Mureș, care face parte din domeniul public al Județului Mureș, aflat în administrarea Bibliotecii Județene Mureș.

Comoară de peste 200.000 de volume

Potrivit Referatului de specialitate privind acordul pentru realizarea lucrării “Reparații acoperiș la Biblioteca ”Teleki-Bolyai” de către Biblioteca Județeană Mureș, memoriul tehnic pentru realizarea lucrării a fost întocmit de către SC Proiect SRL, iar categoriile de lucrări de intervenţie propuse sunt lucrări de demontări parțiale, lucrări de înlocuire/ reparații elemente degradate și lucrări de refacere.

”Regimul de înălțime al clădirii existente este subsol parțial, parter și etaj, adică clădire cu două niveluri supraterane. Suprafața construită a parterului este de circa 1.513 de metri pătrați, iar suprafața desfășurată este de 2.407 de metri pătrați”, se arată în document.

Autorii memoriului tehnic au făcut și alte precizări importante despre viitoarea investiție.

”Constucția expertizată a fost construită în mai multe etape, începând cu secolul XVII, când s-a construit aripa din stânga. Clădirea veche a fost extinsă între anii 1799-1802 cu o aripă în stil baroc. Construcția astfel rezultată ajunge la o formă simetrică în plan de forma literei U, cu o curte interioară, cu coridoare deschise și arcade spre curte. Clădirea bibliotecii adăpostește peste două sute de mii de volume, printre care multe unicate și rarități bibliofile. Clădirea existentă a fost reparată și renovată de mai multe ori de-a lungul existenței. Cele mai semnificative și documentate intervenții au fost executate în anul 1962 – reabilitarea instalații termice și sanitare și între anii 2004-2007 – reabilitare finisaje exterioare, tîmplării, drenarea apelor pluviale, etc. Beneficiarul nu a putut pune la dispoziția echipei de elaboratori Cartea tehnică completă a construcției, care să conțină proiectul inițial, dar există proiectul de intervenții privind intervențiile mai sus menționate. În absența Cărții tehnice complete, se pot face referiri numai la constatările de pe teren concretizate în relevee și poze, precum și la informații colectate prin discuțiile purtate cu reprezentanți ai beneficiarului”, se menționează în document.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE