DOLIU în folclorul mureșean Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 13139 Vizualizări

DOLIU în folclorul mureșean

Cunoscutul și apreciatul organizator de evenimente de promovare a folclorului, Alexandru Rusu, fondatorul Asociației Culturale ”Casa Rusu Câmpia Transilvaniei”, s-a stins din viață în noaptea de 4 spre 5 august.

Trista veste a fost dată pe pagina de Facebook intitulată Casa Rusu Câmpia Transilvaniei, unde prietenii și cunoscuții lui Alexandru Rusu au scris numeroase mesaje de condoleanțe.

”Dumnezeu să îl odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei! Drum lin, Alexandru Rusu!”, a scris Ștefan Gojman, primarul comunei Grebenișu de Câmpie.

”Drum lin printre stele, în binecuvântarea Sfântului Duh și spre veșnicia amintirii tale! Condoleanțe familiei!”, a scris și Rudy Moca, om de radio și prezentator de evenimente culturale.

„Organizez evenimente de foarte mulți ani, dar mai frecvent în România de circa șapte ani de zile. De când am revenit din străinătate organizez astfel de evenimente, la fel cum am facut-o și peste granițele țării. Timp de 17 ani am trăit în afara țării, 15 ani în Spania, un an în Londra și un an în Germania. Am organizat afară diferite evenimente pentru frații noștri români, chiar am activat în cadrul unui post de radio și televiziune în zona Madridului unde aveam o oră pe săptămână o emisiune culturală unde prezentam tradițiile și obiceiurile din zona Transilvaniei. Pe românii de acolo i-am simțit  extrem de călduroși, am încercat să  organizez câteva evenimente folclorice acolo, exact cum am făcut-o și aici la Zau, cu sarmale, palanețe,  bunătăți specifice zonei noastre din Ardeal. Am încercat prin aceste evenimente  să-i adun laolaltă, în perioada în care comunitățile de români nu erau atât de mari ca și în prezent. Am fost surprins plăcut când toți au venit la evenimentele organizate de noi, acolo în zona Madridului”, spunea Alexandru Rusu în august 2018, cu prilejul unui interviu acordat cotidianului Zi de Zi.

Fondatorul Asociației Culturale ”Casa Rusu Câmpia Transilvaniei” a abosolvit trei facultăți, a fost de profesie inginer și a nutrit o mare dragoste pentru promovarea și conservarea tradițiilor populare.

„În  localitatea natală Tușinu, comuna Sânpetru de Câmpie am organizat în acest an prima ediție a Festivalului Palanețului, unde casa părintească am transformat-o într-un muzeu etnografic. Acum a venit rândul să ne implicăm în cadrul celei de a zecea ediții a festivalului „Peștișorul de Argint” de aici de la Zau. Domnul primar Iurian Alexandru i-a plăcut cum am organizat diferite evenimente, și astfel ne-a rugat să fim alături de dânsul cu tradițiile, obiceiurile și forma mea de a fi să organizăm acest eveniment. Sunt o persoană care, oriunde am fost în lume nu mi-am schimbat identitatea, de fiecare dată am încercat să rămân acel țăran simplu, eu fiind născut și crescut la țară, dar asta nu ma împiedicat să termin trei facultăți, eu fiind inginer la bază. Cu toate acestea, plăcerea mea este să duc aceste tradiții și obiceiuri mai departe, ele practic sunt lucrurile care ne reprezintă oriunde în lume”, spunea Alexandru Rusu în același interviu.

Redacția cotidianului Zi de Zi transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate.

Alex TOTH

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE