VIDEO, FOTO: Seară de muzică preclasică la Biserica Săsească din Reghin Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1006 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Seară de muzică preclasică la Biserica Săsească din Reghin

Biserica Evanghelică C.A. Reghin a găzdui joi, 5 august un recital de muzică preclasică susținut de Erika Klemm (flaut și voce) și Irene Roth-Halter (orgă).

Repertoriul a cuprins pagini muzicale din creația compozitorilor Johann Lorentz (1610-1689) – Preludiu în re minor, Jacob van Eyck (1590-1657) – ”Amarilli mia bella” pentru flaut drept solo, Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) – ”Onder een linde groen” 4 variațiuni, Johann Sebastian Bach (1685- 1750) – ”Liebes Herz, bedenke doch”, Aria din Suita pentru orchestra în Re major, ”Kommt Seelen dieser Tage”, Bartolomeo de Selma y Salaverde (1595-1638) – Sonata pentru flaut drept și bas continuu, Juan Cabanilles (1644- 1712) – Batalla, Giovanni Battista Fontana (1571-1630) – Sonata a treia pentru flaut drept și orgă.

„Este un lucru deosebit, fascinant chiar, oameni care au trait acum câteva sute de ani, secolele XV, XVI și XVII a căror muzica va fi interpretată în această seară, continuă să transmită sentimentele și trăirile cele mai profunde ca și cum ar fi aici lângă noi. Acesta cred că este unul din marile avantaje ale muzicii, faptul  că omul are această condiție de ființă muritoare  dar care poate să transmită peste veacuri frumusețe prin muzica sa”, a precizat  Andrei Nădășan, organistul și responsabilul muzical al Bisericii Evanghelice din Reghin, în deschiderea recitalului susținut de Irene Roth Halter (orgă) și Erika Klemm (fagor, voce). Cea din urmă a precizat faptul că „pentru noi ca și muzicieni, acest concert se dorește a fi o laudă adusă lui Dumnezeu. Ne închinăm Lui prin muzica care o cântăm”, a spus Erika Klemm care a prefațat recitalul cu citirea Psalmului 122 a lui David intitulat „Bucuria finalului de pelerinaj”.

Erika Klemm (flaut drept, interpretare vocală) a studiat muzica timpurie la Conservatorul din Maastricht, Olanda unde a obținut un masterat în flaut  drept și pedagogie instrumentală și un masterat de concert, precum și la Conservatorul din Aachen. A studiat flaut drept cu Jerome Minis și a parcurs studiile vocale cu Gemma Visser. A cântat  adesea ca flautistă  împreună cu diferite formații muzicale din România  și străinătate. Susține concerte în România de 20 de ani, în principal cu ansambluri din București, Cluj Napoca și Sibiu. Acest lucru a adus-o pe scena Ateneului Român de mai multe ori ca și solistă.

Irene Roth-Halter(orga) vine din Elveția. După absolvirea liceului, a studiat pianul și orga  la Universitatea de Muzică din Zürich (pian cu H. Schicker, V. Pfenninger, orgă cu H. Gutmann și H. Vollenweider). La finalul studiilor a obținut, cu distincție, diplome de predare și concert. A urmat studile suplimentare la Lausanne cu A. Luy (orgă), E. Erkel și L. Nadelmann (pian). A lucrat ca organist la Thalwil și la Bazilica Sf. Ulrich din Kreuzinger, iar în 1999 a fost numită organist  la Stefankirsche, Constanța. A fost conferențiar universitar la Universitatea Pedagogică din Turgovia pe domeniul muzical (pian și orgă). În plus, Irene Roth-Halter se dedică unei activități concertistice atât în Elveția și străinătate, ca organist, pianist, clavecinist și muzician de camera în țări precum Germania, Italia, Ungaria, Austria, Olanda și România. Nu în ultimul rând, este câștigătoarea unor concursuri de burse (Migros), de pian (Fundația Duttweiler) și orgă (Nijmegen).

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!