FOTO: Thriller politic în 7 acte la Teatrul Național. Ciprian Dobre, din nou acasă, în familia liberală Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 5553 Vizualizări

FOTO: Thriller politic în 7 acte la Teatrul Național. Ciprian Dobre, din nou acasă, în familia liberală

Avocatul Ciprian Dobre a câștigat sâmbătă, 7 august, alegerile interne pentru funcția de președinte al Partidului Național Liberal (PNL) Mureș. Conferința județeană de alegeri s-a desfășurat în incinta Teatrului Național din Târgu Mureș, pe o durată de aproximativ 10 ore, și a avut de toate: invitați de marcă, respectiv trei foști și actuali premieri ai României, dar mai ales mult suspans, ca într-un veritabil thriller hollywoodian cu final demn de Premiul Oscar, învingătorul depășindu-și contracandidatul, pe senatorul Cristian Chirteș, cu doar 3 voturi.

Prolog: Orban și Cîțu intră în scenă

La puțin timp după ora 11.00, prevăzută pentru începerea Conferinței județene de alegeri, în fața Teatrului Național și-a făcut apariția Ludovic Orban, lider al PNL și susținător al lui Cristian Chirteș, președintele în exercițiu al PNL Mureș. Președintele Camerei Deputaților s-a îmbrățișat cu Cristian Chirteș și cu deputatul Ervin Molnar, după care a făcut o mică ”baie de mulțime” printre liberalii aflați la rând să între în Teatru, a strâns mai multe mâini la întâmplare după care a făcut, tacticos, o pauză de țigară.

Aproximativ 10 minute mai târziu, în stația de autobuz din Piața Teatrului a descins premierul României, Florin Cîțu, aspirant la funcția de președinte al PNL și susținător al echipei lui Ciprian Dobre. Prim-ministrul României a fost întâmpinat de un ”comitet de primire” alcătuit din circa 15 persoane în fruntea cărora s-au aflat Ciprian Dobre, prefectul Mara Togănel și reputatul doctor Horațiu Suciu.

În fața Teatrului Național, premierul a fost întâmpinat și de Cristian Chirteș, cu care s-a îmbrățișat.

”Ce faci, Cristi?”, l-a întrebat, retoric, prim-ministrul României pe liderul de la acea dată al PNL Mureș.

Actul 1: Discursuri ”de încălzire”

Lucrările Conferinței județene de alegeri au debutat cu clasicele discursuri ale invitaților, deloc puțini la număr, nu înainte ca liderul PNL Mureș, Cristian Chirteș, să anunțe faptul că din 551 de delegați sunt prezenți în sală 519 (între timp, numărul lor a ajuns la 528), din 85 de organizații locale ale PNL Mureș.

Rând pe rând, au luat cuvântul Cristian Bușoi – europarlamentar, Ioan Turc – primarul municipiului Bistrița, Florin Roman – deputat și vicepreședinte regional, Virgil Guran – senator și Adrian Veștea – președintele Consiliului Județean Brașov.

”Prin implicarea președintelui Klaus Iohannis, prin implicarea Guvernului Ludovic Orban, prin implicarea extraordinară și de mare succes a premierului Florin Cîțu avem la dispoziție peste 80 de miliarde de euro cu care putem moderniza a bună parte din această țară”, a afirmat europarlamentarul Cristian Bușoi, care a remarcat și valoarea profesioniștilor liberali din Sănătatea mureșeană, fiind nominalizați în acest sens Horațiu Suciu și Theodora Benedek. Totodată, europarlamentarul liberal și-a mainifestat sprijinul pentru ”echipa Cîțu” și a promis că unul din obiectivele viitoare ale noii conduceri a PNL va fi realizarea, prin PNRR, a unei investiții în infrastructura de Sănătate în județul Mureș.

”Îmi doresc în primul rând, pe lângă multe alte lucruri, ca acest partid să-și clarifice doctrina. Eu cred că o clarificare doctrinară nu presupune bani, nu presupune acorduri cu Fondul Monetar Internațional, nici împrumuturi de Trezorerie. Eu cred că trebuie să ne asumăm condiția de partid național, de partid apărător al valorilor creștine și în același timp de partid proeuropean”, a subliniat Ioan Turc, care a spus despre Cristian Chirteș că ”face cinste filialei PNL Mureș.”

”Mesajul meu este unul de unitate și de pragmatism. Mie îmi place când suntem la alegeri curtați de toată lumea pentru că dincolo de unii care numără filiale la congres se trimit delegați în funcție de rezultate și întotdeauna rezultatele din Ardeal au fost atât de bune încât au fost decisive în stabilirea președintelui Partidului Național Liberal”, a spus Florin Roman care a avut și un apel pentru colegii de partid care duc lupta internă ”dincolo de niște limite”: ”să înțeleagă că mai important decât orice este ceea ce se va întâmpla în viitorii ani cu Partidul Național Liberal.”

”Votați pentru Mureș, votați pentru Ardeal!”, a mai îndemnat Florin Roman.

”Am spus-o de la început și o spun până la capăt, până la sfârșit, soluția pentru funcția de președinte al Partidului Național Liberal este Ludovic Orban”, a fost de părere Virgil Guran care a recunoscut că face parte din echipa lui Ludovic Orban.

”Cred că nu sunt în măsură să vă spun dumneavoastră care este persoana care să vă călăuzească organizația în următorii patru ani de zile, fiindcă cu siguranță dumneavoastră știți cel mai bine cine și-a adus aportul, cine s-a implicat în ultima perioadă, cine a fost alături de dumneavoastră și cine considerați de cuviință că poate să vă reprezinte în perioada următoare”, a punctat Adrian Veștea.

Pe scenă au fost prezenți și Adrian Oros – ministrul Agriculturii, Cristian Tudor Băcanu – deputat de București, Claudia Benchescu – subsecretar de stat, Dan Vîlceanu – deputat și Violeta Alexandru – deputat, care însă nu s-au adresat liberalilor mureșeni.

Actul 2: Alocuțiunile premierilor

În premieră pentru istoricul alegerilor interne ale PNL Mureș, la competiția electorală dintre fostul lider al filialei, avocatul Ciprian Dobre, și președintele în exercițiu, senatorul Cristian Chirteș, au fost prezenți și trei foști sau actuali premieri ai României: Emil Boc (actual primar al municipiului Cluj Napoca), Ludovic Orban și Florin Cîțu.

Continuitate liberală dorită de Emil Boc

”Sunt aici la invitația prietenului meu Ciprian Dobre, de care mă leagă o colaborare academică și după aceea administrativă, un om cu performanțe politice și administrative recunoscute”, a spus, în debutul mesajului său, actualul primar al municipiului Cluj Napoca.

”Poate mai mult decât niciodată România are nevoie de o continuitate liberală după 2024. Nu spun asta pentru că suntem toți din aceeași familie liberală și că toate momentele importante din istoria României au fost marcate și gestionate de liberali: de la 1859, 1877, decizia extraordinar de curajoasă a primului ministru Brătianu, liberal din 1816, de a intra în război pentru Transivania și pentru Marea Unire – nu trebuie să uităm niciodată că fără acea decizie a Guvernului liberal 1 Decembrie 1918 cu greu l-am fi putut avea”, și-a continuat expozeul despre importanța unității fostul șef al Guvernului României din perioada decembrie 2008 – februarie 2016.

Ludovic Orban, viziune pentru continuitate

”În ceea ce priveşte şansa PNL de a continua guvernarea după 2024, această şansă depinde de ceea ce facem. Când eşti la guvernare oamenii nu te judecă după vorbe, nu te judecă după impresia artistică, oamenii te judecă după ceea ce faci efectiv. Avem aproape 1.300 de primari. Obligaţia Guvernului şi a PNL este aceea de a susţine cel puţin două-trei proiecte importante, în special în domeniul investiţiilor din fonduri guvernamentale, fie printr-un nou Plan de Dezvoltare Locală sau, cum îi spune domnul Cîţu, Plan Naţional de Investiţii”, a precizat fostul premier al României în perioada noiembrie 2019 – decembrie 2020.

”Primarii PNL sunt cartea noastră de vizită, sunt cei care au capacitatea de a menţine PNL prin modul în care îşi pun în practică programele de dezvolare locală pe primul loc, pe poziţie de competiţie şi cu şansa de a putea câştiga alegerile din 2024”, a adăugat Ludovic Orban, care a vorbit și despre importanțe exploatării inteligente a resurselor, dar și despre competitivitatea economiei autohtone în contextul creșterii prețului la energie.

Florin Cîțu, apel la unitate

”Noi trebuie să fim uniţi. Suntem uniţi, dar trebuie să fim uniţi şi în continuare pentru că urmează bătălii grele în perioada următoare. Să rămâi la guvernare opt ani de zile nu este uşor, dar este un obiectiv ambiţios pe care vreau să ni-l asumăm cu toţii şi nu putem să-l atingem decât dacă suntem împreună ”, a precizat Florin Cîțu.

Premierul României a făcut apoi observația că unele principii liberale au fost uitate în ultimul an de zile. 

”Felicitări pentru ceea ce aţi făcut în ultimele campanii pentru că ştiu că nu e foarte uşor să fii liberal în această zonă, dar în acelaşi timp mai ştiu că va trebui să fie mai uşor pe viitor pentru că liberalismul şi ceea ce noi promovăm nu ar trebui să aibă graniţe şi peste tot în ţară auzim acest lucru: este greu aici, este mai greu decât în altă parte, dar dacă ne-am aduce de fiecare dată aminte de principiile pe care noi le promovăm şi sunt foarte simple şi au fost menţionate câteva aici, dar aş vrea să le menţionez pe celelalte pe care le-am uitat în ultimul an de zile – că proprietatea privată este sfântă, că antreprenorul este un erou. Noi suntem aici pentru a face lucruri pentru români, pentru cetăţeni. Dacă mergem cu acest mesaj de fiecare dată, eu cred că va fi foarte uşor şi acolo unde a fost greu să câştigăm bătălii”, a spus Florin Cîțu.

Actul 3: Raportul lui Cristian Chirteș

A urmat prezentarea unui scurt raport de activitate de către senatorul Cristian Chirteș pentru perioada aprilie 2017 – august 2021, care și-a depus apoi mandatul de președinte al PNL Mureș, după care conducerea Conferinței județene de alegeri a fost preluată de către deputatul Florin Roman.

”Trebuie să știți că PNL Filiala Mureș a evoluat constant. Constant și frumos, cu o echipă puternică, închegată. Când am preluat funcția de președinte al organizației județene aveam 74 de organizații locale, parțial funcționale. Unele nu mai funcționau, doar pe hârtie. Astăzi, aici în sală, suntem reprezentați de 85 de organizații locale statutare și funcționale”, a spus președintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.

”În anul electoral 2020 am obținut 26 de primari, 289 de consilieri locali, 9 consilieri județeni și 2 parlamentari, un senator și un deputat. Chiar dacă la alegerile locale din 2020 am înregistrat o scădere de 1,76% la Consiliul Județean în condițiile post-pandemie, totuși la președinția Consiliului Județean am crescut în 2020 față de 2016 de la 22,63 la 23,14, iar la alegerile generale am crescut față de 2016 cu 1,58% la Camera Deputaților și 2,23% la Senat. Apropo de alții care spuneau că nu am crescut. De asemenea, am reușit ca pe principalul nostru adversar politic în județul Mureș, PSD-ul, dintre partidele românești, să îl aducem de la 26,61% în 2016 la 15,8% în 2020”, a menționat senatorul Cristian Chirteș, potrivit căruia astăzi PNL este ”cel mai important partid românesc din județul Mureș” și datorită faptului că liberalii dețin funcții importante cum ar fi cea de prefect, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, viceprimar al municipiului Târgu Mureș și 18 viceprimari în unitățile administrativ-teritoriale ale județului.

Actul 4: Mesajele candidaților

Cei doi candidați la funcția de președinte al PNL Mureș și-au susținut apoi discursurile.

Ordinea alocuțiunilor a fost stabilită după criteriul alfabetic al numelui, asfel încât primul care s-a adresat delegaților liberali a fost Cristian Chirteș.

Apel la loialitate și onestitate

În mesajul său, senatorul Cristian Chirteș a fost de părere că liberalii nu au voie să se izoleze și a făcut apel la valori precum loialitatea și onestitatea.

”Cred în democrație. Cu toată puterea și ființa mea. Cred în loialitate, în cuvântul dat, în onoare și în puterea noastră de a fi sinceri. Democrația, loialitatea, onestitatea, sinceritatea trebuie să fie valorile care dau sens vieții noastre de liberali. Nu putem fi liberali fără să credem în ele, fără să le respectăm. Cred în dreptul fiecărui liberal de a fi el însuși, de a putea vorbi deschis în fața oricui din partid, indiferent ce funcție are, fără perdea și fără să se aplece”, a afirmat Cristian Chirteș, care a mai menționat că ”Partidul Național Liberal nu trebuie să fie un partid de stăpâni și supuși”, ”nu poți fi democrat în public și dictator acasă”, respectiv că ”am detestat întotdeauna jocurile de culise.”

Când asul din mânecă e un buchet de flori

Ce lovitură de teatru! Ciprian Dobre și-a început discursul cu o surpriză inspirat regizată și pusă în scenă, deplasânduse în sală pentru a oferi un superb buchet de flori unei colege care și-a sărbătorit ziua de naștere chiar în ziua alegerilor. Gestul avocatului a iscat un ropot de aplauze în sală, însă nu a fost foarte apreciat de duo-ul Cristian Chirteș – Ludovic Orban. În timp ce primul și-a apropiat palmele foarte timid, aproape simulând ceva asemănător unor aplauze, liderul PNL a rămas impasibil pe scaun, ca o stană de piatră.

”PNL Mureș pentru mine este acasă. Cred că pentru mulți dintre noi PNL Mureș este acasă. Cred că pentru mulți dintre noi filiala noastră este familia noastră”, a spus Ciprian Dobre, din CV-ul căruia amintim funcții precum cea de prefect, deputat, președinte al Consiliului Județean Mureș și președinte al PNL Mureș.

”Când luăm bătaie politică este vinovat managementul organizației. Nu putem să ne mai permitem ca PNL Mureș să nu fie prima forță politică. Din păcate, în județul Mureș nu numai că am pierdut alegerile în multe localități, dar am pierdut și zece primari. Dar am asistat în schimb la înțelegeri pe sub masă în județul Mureș, între PSD și UDMR, iar conducerea PNL Mureș nu a avut nicio reacție. Pot să fiu și mai explicit. PSD s-a înțeles cu UDMR să pună viceprimar la Reghin. Același lucru s-a întâmplat la Sighișoara, PSD din nou s-a înțeles cu UDMR. UDMR a pus viceprimar. Da, în niciunul dintre cele două municipii Partidul Național Liberal Mureș nu are viceprimar. Am să vă spun de ce. Pentru că PNL Mureș nu a avut forță de negociere”, a punctat avocatul liberal care a spus că ”e timpul să construim o forță politică ce nu stă cu mâna întinsă, o forță politică ce nu știe să stea în genunchi, o forță politică cu care nu te joci.”

Ciprian Dobre a mai dezvăluit că planul său prevede câștigarea în anul 2024, de către liberali, a funcțiilor de primar în Târgu Mureș, Reghin, Sighișoara și Târnăveni, a peste 30 de primării în județul Mureș, președinția Consiliului Județean Mureș și trei mandate de parlamentari, dar și introducerea apei potabile în zona de câmpie a județului Mureș.

”La noi acasă primarii sunt forța”, a conchis Ciprian Dobre care a prezentat principalele valori pe care le susține: competența, meritocrația, transparența și integritatea.

Nu în ultimul rând, Ciprian Dobre a adus mulțumiri publice pentru activitatea lor prefectului județului Mureș, Mara Togănel, și medicului Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Cardiologie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, ambii candidați la funcția de prim-vicepreședinte al PNL Mureș.

Actul 5: Vot și numărătoare ”la vedere”

În continuare, delegații prezenți și-au exprimat votul pentru funcția de președinte al PNL Mureș. Concentrați la votul extrem de important pe care urmau să îl ofere unuia dintre cei doi candidați, majoritatea liberalilor mureșeni ”au uitat” să se mai privească în ochi înainte de a intra în cabina de vot.

Încă o premieră pentru alegerile PNL Mureș, desigilarea urnei s-a făcut la vedere, pe scenă, în prezența audienței, de către deputatul Florin Roman, care a citit, nominal, fiecare vot exprimat.

Devoalarea voturilor nu a fost recomandată celor mai slabi de inimă, evoluția în timp real a scorului fiind pe atât de palpitantă pe atât de dramatică. Timp de aproape 10 minute, Sala Mare a Teatrului Național a semănat, la propriu, cu o imensă oală sub presiune, tensiunea fiind alimentată de scorul ”în timp real” dintre Ciprian Dobre și Cristian Dobre, care a avut următoarea evoluție: 7-0, 30-11, 50-27, 75-54, 99-78, 113-104, 139-132, 154-152, 173-169, 185-182, 190-190, 199-194, 206-209, 224-233, 239-239, 250-248 și, într-un final, 259-256.

Nimic nu era câștigat sau pierdut, deoarece pe durata numărătorii deputatul Florin Roman a pus deoparte 13 buletine de vot considerate a fi ”cu probleme.” Teancul respectiv de voturi de pe masa comisiei a fost apoi analizat împreună cu cei doi candidați, iar decizia luată de comun acord a fost anularea acestora.

A urmat o renumărare finală care l-a dat învingător, la 3 voturi distanță, pe Ciprian Dobre.

Actul 6: Lacrimi și fair-play

Spectacolul politic din Casa Thaliei Mureșene a continuat cu discursul celui învins, senatorul Cristian Chirteș, respectiv cu mesajul câștigătorului, avocatul Ciprian Dobre.

”Ciprian Dobre, felicitări! Asta înseamnă competiţia adevărată, asta înseamnă Partidul Naţional Liberal. Din 1999 am dus multe împreună, am şi câştigat, am şi pierdut, contează să rămânem mai departe uniţi. Voi rămâne alături de orice echipă va ieşi în această după amiază. A fost un festival al democraţiei”, a spus Cristian Chirteș.

”Ne-am dat seama cât de puternică este filiala Mureş a PNL. S-a făcut o diferenţă de trei voturi. Atribui această diferenţă de trei voturi dumneavoastră, care sunteţi cei care aţi câştigat, astăzi, filiala Mureş, fiecare organizaţiei, fiecare membru al PNL. Fiecare este câştigătorul alegerilor de astăzi. Mulţi dintre colegi ne-au spus amândurora că, după alegeri, vrem să rămânem uniţi. Prin aplauzele dumneavoastră şi prin diferenţa de voturi foarte mică de voturi, cele pe care i le-aţi dat lui Cristi şi celui care vă vorbeşte, aţi demonstrat că suntem deja un partid puternic, suntem deja o forţă politică în judeţul Mureş. Şi cred că astăzi am câştigat o forţă în care primarii vor fi vârfuri de lance, iar Cristi şi cu mine vom fi antemergătorii care vom deschide judeţul Mureş, care vom face posibil ca toate bătăliile electorale din 2024 să le câştigăm”, a afirmat Ciprian Dobre.

Actul 7: Birou Politic Județean nou

Conferința județeană de alegeri a PNL Mureș și-a continuat cursul, cu alegerea prim-vicepreședinților, a vicepreședinților și a membrilor Biroului Politic Județean, demers care s-a finalizat, nu fără tensiuni și chiar renumărări de voturi, după ora 21.00.

Astfel, delegații au decis ca în următorii patru ani Biroul Politic Județean al PNL Mureș să aibă următoarea structură: Mara Togănel (care a obținut 395 de voturi fiind cel mai votat candidat) și Horațiu Suciu – prim-vicepreședinți, Alin Coman, Alin Ciprian Belean, Ionuț Budian, Nicolae Sorin Megheșan, Constantin Fiscu, Ovidiu Georgescu, Horea Șarlea și Alexandru Gyorgy – vicepreședinți, Marius Baciu, Dan Bândea, Marius Cerghizan, Nicolae Bumb, Theodora Benedek, Mircea Todoran, Victor Prodan, Ionuț Cengher, Alexandru Sânpetrean, Sorin Pădurean, Dan Iernuțan, Ioan Mocean, Alexandru Măgheran, Doru Cătană, Alexandru Lupa – membri și Mircea Mariș – trezorier.

Text și foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE