Iubitorii șahului invitați la „Cupa prieteniei” Reghin
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 338 Vizualizări

Iubitorii șahului invitați la „Cupa prieteniei”

Iubitorii șahului din Reghin și nu numai, sunt invitați sâmbătă, 14 august la ”Cupa prieteniei”, competiție de șah organizată de Clubul Sportiv Juvenes din Târgu Mureș, care va fi găzduită de Restaurantul Aurora din Reghin, (str.Apelor nr.4). Printre cei implicați în fenomenul șahistic mureșean este și reghineanul Marius Călin Cherecheș, vicepreședinte în cadrul  C.S. Juvenes, care ne-a împărtășit câteva din gândurile sale  legate de șahul reghinean și mureșean precum și despre competiția de sâmbătă de la Reghin.

Marius Călin Cherecheș, vicepreședinte C.S. Juvenes

Reporter: De unde această pasiune pentru șah?

Marius Călin Cherecheș: Am început să joc șah pe la 6-7 ani. Tatăl meu juca cu unchiul meu în vacanțe, și, uitându-mă la ei am început să  învăț acest sport. Ulterior am jucat la un concurs de șah într-o tabăra de vară și apoi cu prietenii și colegii în internat și în cămin, în perioada facultății.

Rep. Cum era prezent acest sport în perioada tinereții tale?

Marius Călin Cherecheș: Nu știu să fi fost vreo mare organizare în ceea ce privește șahul în Reghin în anii ’80 sau cel puțin eu nu am fost la vreun club sau concurs în acea perioadă. M-am legitimat după ce am ajuns la Târgu Mureș la clubul ASA, undeva prin clasa 9-a. Pot spune că la Târgu Mureș exista o comunitate importantă de șahiști la acea vreme.

Rep.: Cine au fost cei  care te-au făcut să îndrăgești șahul?

Marius Călin Cherecheș: Îmi amintesc de o carte a Elisabetei Polihroniade din perioada copilăriei în care erau prezentați campionii mondiali. Am fost impresionat de Garry Kasparov și de povestea lui Bobby Fischer. De aceea, mi-am dorit mult să pot să câștig partidele cu unchiul meu care venea în vacanță la noi, în fiecare vară.

Rep.:Cum a început povestea ta la C.S. Juvenes?

Marius Călin Cherecheș: Din motive personale am petrecut ceva vreme la Viena. Acolo am văzut un club de cartier unde am jucat și eu. La respectivul club mergeau tot felul de jucători, foarte buni sau mai slăbuți, așa ca mine. Fiecare își găsea locul și putea să petreacă timp jucând șah cu un coleg de club, la un bistro din cartierul respectiv. Când am revenit la Târgu Mureș am vrut să fac așa ceva și la noi. Îl cunoșteam pe Dan Mașca care  mi-a spus că are secție de șah la Juvenes. Am spus că vreau să ajut și așa a început legătura mea cu Juvenes. În prezent avem peste 40 jucători legitimați, organizăm 5-6 concursuri pe an, la Târgu Mureș și la Reghin. Ne întâlnim în fiecare miercuri seara la Casa Berii și socializăm.  Cei mai buni dintre noi participă și la Campionatele Naționale. Avem un antrenor care face antrenamente pentru copii – maestrul internațional Dániel Barátosi, coordonatorul secției de șah.

Rep.: Care au fost momentele marcante ale acestui club de a lungul anilor?

Marius Călin Cherecheș: Suntem un club tânăr. Ne mândrim cu faptul că suntem un club privat. Am organizat două ediții ale turneului Open Târgu Mureș în 2019 și acum o lună în 2021 cu peste 100 participanți din toată țara. Open Târgu Mureș este unul dintre cele mai puternice turnee din țară și probabil cel mai important din această zonă. Am mai organizat în fiecare an ”Pion Campion”, concursuri de șah rapid sau șah blitz. Am participat la Campionatul Național pe echipe în divizia B cu echipe formate exclusiv din jucători mureșeni. Sperăm să participăm și anii viitori în formatul nou de organizare.

Rep.: Vine acest turneu la Reghin, orașul tău natal. Ce aduce el inedit ?

Marius Călin Cherecheș: În primul rând, cred că suntem singurul club care organizează concursuri de șah la Reghin. Am avut un concurs de șah rapid la începutul anului 2019 și acum suntem doar a doua oară, din cauza pandemiei. Ne propunem să organizăm măcar două concursuri în fiecare an la Reghin și ne bucurăm că avem un mare ajutor în organizare din partea lui Puiu Șerban care se ocupă de tot ce este necesar la nivel local.  De data aceasta, concursul este deschis tuturor jucătorilor, aceasta fiind de fapt partea specială, chiar și jucătorii care nu sunt încă legitimați pot să participe. Sperăm ca prin aceste concursuri sa-i motivăm să vină aproape de șah.

Rep.: O invitație pentru iubitorii acestui sport să se înscrie la ”Cupa prieteniei”

Marius Călin Cherecheș: Știu că sunt mulți jucători de șah, unii la nivel de amatori ca și mine și cred că oportunitatea mare este să vină la acest concurs și să întâlnească alți pasionați cu care pot să creeze legături pentru viitor. Șahul este foarte frumos și indiferent care este nivelul, ne face plăcere să jucăm. Concursul va fi pe terasă la Restaurantul Aurora, lângă Piața Mică din Reghin, în aer liber și sunt sigur că ne vom distra pe cinste.

A consemnat Alin ZAHARIE

Cupa prieteniei – concurs de șah rapid

Structura turneului: Open general pentru jucători legitimați și nelegitimați

Ședinta tehnică: 14 August 2021, ora 9:30; tragerea la sorți se va efectua cu ajutorul programului Swips (https://www.swips.eu) Prima rundă va începe la ora 10.

Sistemul de joc: Turneul se va desfășura pe durata a 7 runde – sistem elvețian

Durata partidei: 12 minute + 3 secunde bonus/mutare/jucător începând cu prima mutare

Taxă de participare: 20 lei

Premii:
General:
Locul 1 – 200 lei + cupă + diplomă,
Locul 2 – 150 lei + diplomă,
Locul 3 – 100 lei + diplomă,
Locul 4 – 50 lei + diplomă,
Locul 5 – 50 lei + diplomă
Feminin
Locul 1 – 50 lei + cupă + diplomă
Seniori peste 65 de ani:
Locul 1 – 50 lei + cupă + diplomă,
Locul 2 – diplomă,
Locul 3 – diplomă
Băieți sub 12 ani –
Locul 1 – cupă + diplomă,
Locul 2 – diplomă,
Locul 3 – diplomă
Fete sub 12 ani
Locul 1 – cupă + diplomă,
Locul 2 – diplomă,
Locul 3 – diplomă

Criterii de departajare: Vor fi anunțate la ședința tehnică

Înscrieri: Baratosi Daniel – email baratosidaniel@gmail.com , telefon 0754402297; Șerban Vasile – email: handibel1971@yahoo.com, telefon 0745085795, sau în ziua concursului cel târziu până la ora 9.30.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE