Se scumpesc locuințele în Mureș? Mai cresc prețurile la materialele de construcții? Vești bune din piața imobiliară. O mică analiză Editorial
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4746 Vizualizări

Se scumpesc locuințele în Mureș? Mai cresc prețurile la materialele de construcții? Vești bune din piața imobiliară. O mică analiză

Dezvoltatorii imobiliari dar și investitorii individuali se regrupează după șocul puternic generat de scumpirile din vara acestui an. În câteva luni, majoritatea materialelor de construcții au crescut cu valori între 10 și 50%, lucru care a dat peste cap calculele dezvoltatorilor și a generat inițial o lipsă totală de predictibilitate vizavi de prețurile gândite pentru noile proiecte imobiliare.

Cât poți crește prețul final al unei case sau al unui apartament, pentru a rămâne în final profitabil după scumpirea materialelor de construcții și pentru a fi sigur că poți vinde ce ai construit? La ce preț să anunți vânzarea, neștiind ce costuri vei avea peste câteva luni?

După 4-5 luni de scumpiri și multe incertitudini se întrevăd câteva vești bune.

În primul rând există o oarecare stabilizare a prețurilor la principalele materiale: lemn, fier, polistiren, ultimul dintre ele înregistrând chiar mici scăderi de prețuri după ce a avut cele mai mari majorări (aproximativ 50%). La fier, cei care au putut plăti în avans marfa au prețurile securizate pentru o vreme, lucru care le permite să construiască cu mai multă siguranță.

O a doua veste bună este că prețul locuințelor a fost majorat, destul de puțin, adică undeva între 5 și 7%, cu un mic plus la case. Aici ar mai fi de spus că unii prognozau o scădere de prețuri, bazată pe o cerere mică. N-a fost așa.  

Aici trecem la al treilea semnal pozitiv, generat de cumpărători. În pofida scumpirilor, cererea de pe piața imobiliară rămâne ridicată, cel puțin aceasta este situația în județul Mureș, din ce spun dezvoltatorii locali. Chiar dacă nu mai este efervescența de dinaintea venirii pandemiei, solicitările de oferte au un ritm destul de ridicat, iar tranzacțiile sunt la cote bune.

Aceste tendințe sunt confirmate și de statistici, unde județul Mureș a înregistrat în luna iulie o creștere a vânzărilor de imobile și terenuri față de iunie (de la 922 de unități la 1.097).

Ce urmează? Nimeni nu poate face o prognoză clară, dată fiind existența pandemiei și posibilitățile ca această să influențeze capacitățile marilor producători de materii prime și transporturile, deci, în final prețurile, însă deocamdată norii negri pe care i-au desenat unii asupra pieței imobiliare nu s-au adunat. Dimpotrivă, în ciuda majorărilor de prețuri orizonturile par destul de însorite.

Florin Marcel SANDOR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE