Home / Editorial / Concediu de odihnă în țară sau în străinătate?! Schimbările climatice și valul al patrulea ne dau planurile peste cap?

Concediu de odihnă în țară sau în străinătate?! Schimbările climatice și valul al patrulea ne dau planurile peste cap?

Distribuie

Este o vară toridă de-a dreptul. E toridă și prin prisma termometrului care arată niște valori care par neverosimile, atât la noi în țară, cât și în țările în care obișnuiește românul să-și petreacă tradițional concediile, Grecia și Turcia.

După un început de vară rece, umed, mai degrabă specific universului poetic bacovian, parcă nu prea aveai chef să te gândești la concediu. Totuși, au venit și niște vești bune în ceea ce privește pandemia, adică scăderi semnificative ale numărului de infectări venite la pachet cu o rată bună de vaccinare și parcă iar ne-a venit pofta de concediu. Unde mai pui faptul că venim și după o perioadă lungă de opreliști cauzate de pandemie. Totul era minunat, dar ca și în basme a apărut balaurul, cu două capete de data aceasta.

Valul al patrulea al pandemiei a început să-și facă tot mai simțită prezența și încet, încet, tot mai multe zone turistice de interes pentru noi au început să se coloreze, galben pentru început și roșu la scurt timp. Și așa pe nesimțite ne-am trezit a fi sau a nu fi în concediu în străinătate. Desigur, sunt opțiunile clasice, România sau Bulgaria, care e în străinătate, dar parcă e ca acasă. 

Dileme, dileme și iar dileme.

Să rămânem în România? Da, pentru că e aproape, nu avem nevoie de teste, vaccinuri, asigurări, vigniete și alte mici accesorii care-ți pot mari bugetul. Nu, pentru că serviciile sunt, adică nu sunt, totul este scump și unde mai pui că e o aglomerație de nedescris. Deci pentru liniștea ta și a familiei tale decizi că totuși Grecia sau Turcia e ceea ce-ți dorești și dintr-o dată apare al doilea cap al balaurului, incendiile. Și uite așa, parcă nu ne era destulă pandemia, mai vine o năpastă pe noi, schimbările climatice. Cum să mai mergi în concediu, când stai și tu liniștit la plajă și deodată telefonul îți sună din țară și afli de la prieteni că ești într-o mare primejdie…

”Cum sunteți?! Am auzit că e dezastru acolo, pandemie, zonă roșie și puzderie de incendii, v-au evacuat?!”.

Rămâi perplex, cu gura deschisă și berea caldă, dar liniștit, înconjurat de oameni relaxați și rămâi beneficiarul unor servicii pe măsura banilor pe care îi plătești.

Concluzia? Nici un balaur cu două sau mai multe capete nu ne poate da planurile de concediu peste cap. Fie că ți-ai propus să te bucuri de el în țară, fie că ți-ai propus să mergi în străinătate, fă-ți bagajul și du-te! Nu lăsa canalele de social media și fake news-urile să îți influențeze viața. Pandemiile vin și trec, ne obișnuim cu ele. Schimbările climatice le resimțim aproape în fiecare zi și suntem până la urmă nevoiți să trăim cu ele.

Concediul de odihnă e al nostru și-l facem acolo și cum ne dorim noi, nu cum și-ar dori alții!

Marius MORAR

P.S. Grăbiți-vă, că azi mâine se termină Untoldul si pe urmă…


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.