Concertele zilei a 5-a la ”Harmomia Cordis” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 262 Vizualizări

Concertele zilei a 5-a la ”Harmomia Cordis”

Penultima zi din cadrul Festivalului Internațional de Chitară ”Harmonia Cordis” programează în această seară, începând cu ora 19, recitalurile susținute de Marcel Nickmann (Ungaria), Pavlovits Dávid (Ungaria), Nejc Kuhar (Slovenia/Austria) și Alexandr Misko (Rusia).

Marcel Nickmann, pasiune pentru barocul franncez

Marcell Nickmann s-a născut la Budapesta, Ungaria, și a început studiul chitarei clasice la vârsta de 14 ani cu profesorul Sándir Árok. Acesta a participat la concursuri locale și naționale de chitară obținând numeroase premii, printre care și oportunitatea de a interpreta alături de Orchestra Camerală Haydn. Din anul 2016 studiază chitara cu profesoara Andrea Bozóki la Universitatea din Szeged, iar din anul 2018 cu Dávid Pavlovits. Acesta a absolvit studiile universitare de licență în anul 2019, și în același an a obținut premii la competiții importante cum ar fi premiul 2 la Concursul Internațional de Chitară Tallin din Estonia și premiul 2 la Concursul Internațional de Chitară Harmonia Cordis. Marcell Nickman activează și pe teritoriul muzicii de cameră alături de partenera lui de duo Dóra Cserenyec, alături de care au interpretat mai multe lucrări în premieră. De asemenea Marcell este pasionat și de muzica veche, acesta realizând mai multe transcripții ale unor lucrări din perioada barocă franceză. În luna octombrie a anului 2020 Marcell Nickmann obține cel mai important premiu al carierei sale de până acum, premiul 1 la Concursul Internațional de Chitară din Szeged, premiu care îi oferă oportunitatea de a participa în programul Eurostrings în anul 2021.

Marcel Nickmann (Ungaria)

Pavlolits Dávid, o persoană „genială”

Pavlovits Dávid  este artistul cu una dintre cele mai creative personalități din tânăra generație a chitariștilor.  La 17 ani a început să studieze chitara. După 3 ani de studii a câștigat concursul internațional de chitară din Polonia. Presa din Polonia îl consideră o persoană „genială”. A studiat chitara și compozița la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Szeged sub îndrumarea profesorului de chitară Roth Ede. Este licențiat al universităților de muzică Darmstadt, Mainz Gutenberg și Musikhochschule din München. A participat la cursuri de masterclass la profesorii Tilman Hoppstock, Olaf Van Gonnissen, Walter Schumacher, Lajos Huszár, Heinz-Wieland Kurz, Grigorz Gruzman. Din 1993 a participat la numeroase concursuri de muzică. Între ele se numeră concursul de muzică din Zorby (Polonia), a 13-a ediție a concursului international de chitară din Esztergom, concursul de muzică din Budapesta, concursul de chitară din Creta și concursul de compoziție din Viareggio. În 1999 a fost onorat cu premiul “Kodály Zoltán” pentru compozițiile sale. Din 1996 predă chitară, teorie muzicală și istoria muzicii. În prezent este profesor la Universitatea de Muzică din Szeged. Din 1994 până azi a susținut concerte în toată Europa. Frecvent primește invitații ca membru al juriului în cadrul diferitelor concursuri de chitară și pentru a susține cursuri de măiestrie.

Pavlovits Dávid (Ungaria)

Nejc Kuhar, interpret, compozitor, profesor

Nejc Kuhar a absolvit studiile de masterat în interpretare muzicală la clasa profesorului Alvaro Pierri și în compoziție la clasa profesorilor Reiner Bishof și Christian Minkowitsch la Conservatorul din Viena. În anul 2018 își incepe studiile de doctorat în muzică sub îndrumarea profesorului și compozitorului Steve Goss. A obținut numeroase premii ca și interpret și compozitor, premii întâi în Germania, Italia, China, Turcia, Statele Unite ale Americii, și de asemenea este finanțat prin burse obținute de la Ministerul Culturii din Slovenia și de la Fundația Gallus. Compozițiile sale au răsunat în interpretarea sa și a altora în cele mai importante săli de concerte din lume, iar acestea au fost publicate la diverse edituri cum ar fi Les Production d’Oz/Doberman-yppan (Canada), Trekel (Germania) și Berben (Italia). Unele lucrări au fost incluse în CD-ul său de debut intitulat “String Modulations”. Nejc concertează în formulă solo și într-un duo de chitară-vioară alături de Moeko Sugiura, susține conferințe și cursuri de măiestrie și jurizează concursuri în diferite țări ale lumii. Momentan acesta predă chitară clasică la Conservatorul Joseph Haydn din Eisenstadt și la Conservatorul din Viena.

Nejc Kuhar (Slovenia/Austria)

Alexandr Misko, adept al stilului fingerstyle

Alexandr Misko este un chitarist modern de tip fingerstyle, de o nouă generație, uimitor. Rusul în vârstă de 22 de ani susține deja concerte în toată lumea și a apărut adesea la televizor în țara sa natală și în alte țări. Trăgând influențe de la muzicienii care au fost pionieri și au extins acest stil de chitară, Misko reușește să pătrundă pe noi culmi, fără a pierde niciodată din vedere muzica de bază. Este un interpret pasionat și energic care a continuat să lanseze patru albume solo, în timp ce abordarea sa organică a editării muzicii i-a adus un număr de fani susținători din întreaga lume. În 2015, videoclipul său cu o melodie originală „Guitar & Pen Tapping Song” a obținut rapid peste un milion de vizualizări, motiv pentru care a fost invitat să apară în cadrul binecunoscutului analog rusesc al unui talk-show american „Jimmy Kimmel Live!”. În ianuarie 2017, videoclipul lui Alexandr Misko cu coverul piesei lui Michael Jackson „Billie Jean” a câștigat peste 30 de milioane de vizualizări pe Facebook, ceea ce a fost primul pas mare pentru a intra pe scena mondială a chitarei și i-a permis să cânte pe aceeași scenă la showcase-ul Guitar Summit din Germania cu muzicieni remarcabili precum Jon Gomm, Guthrie Govan, Tobias Rauscher și Maneli Jamal. În decembrie 2017, Misko a lansat cel de-al doilea album al său „Beyond The Box”, iar primul single extras de pe înregistrare („Careless Whisper” de George Michael) a obținut peste 80.000.000 de vizualizări în decurs de o lună pe Facebook și YouTube acumulate. Numărul abonaților lui Alexandr pe canalul său de YouTube crește exponențial, iar acum are peste 600.000 de urmăritori. Toate acestea au pus lucrurile în mișcare pentru ca Alex să își ducă show-ul solo în întreaga lume. În noiembrie 2019 a lansat cel de-al treilea album al său „Roundtrip”, iar pe 21 ianuarie 2020 a împărțit scena cu un remarcabil harpist rus Alexander Boldachev la renumita sală Carnegie Hall din New York City. Povestea muzicală a lui Alexandr este uimitoare și simplă în același timp. A început să cânte la acest instrument la vârsta de 12 ani, făcând chitară clasică cu un profesor particular timp de 3 ani în orașul său natal Krasnodar. După ce a făcut cunoștință pe internet cu stilul modern de a cânta la chitară numit „Fingerstyle”, a început să îl învețe pe cont propriu. Din 2016 a lansat 4 albume și a susținut în mod activ concerte în întreaga lume cu spectacole solo, predând, înregistrând muzică, iar în octombrie 2018 a primit titlul de „Chitaristul anului”, conform revistei britanice de renume „MusicRadar”. Un stil unic, o prezentare foarte muzicală și tehnică, cuplate cu lucrări originale, fac ca muzica lui Alexandr să fie accesibilă oricărui ascultător. Limbajul muzicii sale este universal și pe înțelesul publicului de oriunde din lume.

Alexandr Misko (Rusia)

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE