Povestea unei „File din poveste…” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 826 Vizualizări

Povestea unei „File din poveste…”

Alexandru Daniel Botoșer s-a născut în frumoasa comună Papiu Ilarian unde a urmat cursurile Școlii Gimnaziale după care a absolvit Liceul Energetic din Iernut. Desăvârșirea profesională a continuat la Școala de maiștri, iar în prezent este salariatul Termocentralei din Iernut. Până aici nu se pare că a avut nicio legătură cu orașul Luduș, dar s-a căsătorit cu o ludușeancă devenind și el cetățean al frumosului orășel de la confluența Pârâului de Câmpie cu Mureșul.

Acum, Alexandru Daniel Botoșer s-a integrat total în atmosfera orașului și recunoaște că „Ludușul m-a ajutat, am ajuns să îl iubesc și am simțit  că trebuie să îi restitui ceva din ceea ce am primit, trebuie să fac ceva în zona culturală”. Pentru concetățenii săi, pentru soție și pentru copilul lor, Alexandru Daniel Botoșer a inițiat un proiect de suflet pe care l-a numit

„Luduș. Filă din poveste”.

Alexndru Daniel Botoșer a constatat că despre orașul său iubit Luduș nu s-a compus cântece, nu s-au scris poezii, într-un cuvânt nu a fost inclus în opere artistice. Este adevărat că presa scrisă sau vorbită face referiri la activitățile de zi cu zi, dar doar atât nu este suficient în opinia sa. Și atunci, în urmă cu aproape doi ani, navigând pe internet a avut o revelație descoperind un poet din Piatra Neamț, polițist de meserie pe nume Marius Coșerariu. Acesta a înființat grupul „Eu cred” de muzică folk în care activează vreo 40 de copii la categoria începători și încă 50-60 la categoria avansați. Pe lângă aceasta, polițistul – poet a tipărit și trei volume de poezii proprii.

„L-am contactat pentru că mi se părea un om potrivit proiectului meu, mi-a răspuns și a acceptat ideea mea, chiar dacă nu a fost niciodată în Luduș. Mi-a cerut câteva date despre oraș, i-am răspuns că suntem situați între Târgu Mureș și Cluj Napoca, i-am dat câtev amănunte despre economia, religiile, componența etnică și așezarea orașului și asta a fost totul”, spuneAlexandru Daniel Botoșer.

„Nu am avut obiecții”

„Marius Coșerariu mi-a cerut să nu îl presez, că îmi face melodia pe un text scris de el și într-o seară am primit melodia la care nu am avut nicio obiecție”, spune Alexandru Daniel Botoșer.

De fapt a fost o problemă atunci când s-a folosit termenul de rrom sau țigan. Pentru a fi totul în ordine s-a luat legătura cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, apoi pentru mai multă acuratețe, pentru a nu leza sentimentele etniei în cauză, s-a vorbit și cu profesorul Rudi Moca, un reprezentant al rromilor din oraș. Nu s-a obținut un răspuns clar, dar ținând cont că nu se urmărea nicio discriminare sau atitudine ofensatoare, problema a fost depășită.

Pentru partea de interpretare a piesei muzicale s-a apelat la profesorul Ioan Șopterean care a găsit câțiva copii talentați. Aceștia, alături de consacrații Ciprian și Mihaela Istrate, Simona Puiac, Monica Pârlea, Cristina Costea, Iulia Lung, Mihai Botoșer și Mihai Coșerariu au asigurat coloana sonoră a clipului înregistrat la Vlad Bucur Studio din Tîrgu Mureș și Dany din Piatra Neamț. Filmările au fost făcute de artiștii profesioniști Marius Popa din Luduș și Alin Glod din Turda, imagini pline de culoare și prospețime.

„Rămân recunoscător lui Marius Coșerariu pentru faptul că el, ca moldovean, a reușit să prezinte  atât de frumos orașul nostru, iar noi aveam datoria să găsim imagini la fel de frumoase, de interesante. Și le-am găsit!”, spune Daniel Botoșer care adaugă: „Am căutat să găsim o poveste, un fir principal cu care să brodăm o istorie vie, cu personaje reprezentative”.

Pe firul poveștii apare fata în alb, apoi o fată de etnie maghiară și un băiat de etnie rromă, toți trei contribuind la formarea unui buchet de flori dus prin biserică și prin oraș. În roluri semnificative apare preotul Ilie Dăian, coloneii în rezervă Gheorghe Popa și Sever Popovici, fiecare dintre ei ilustrând credința în biserică și în apărătorii patriei, alături de cei care activează în economie.

Proiectul „Luduș. Filă din poveste” inițiat de Alexandru Daniel Botoșer se înscrie într-un act cultural remarcabil, realizat din inimă pentru inimi, nu doar pentru ludușeni și poate fi văzut on line pe canalul You Tube.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE