VIDEO, FOTO: Bust al ”Luceafărului”, în Sângeorgiu de Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1771 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Bust al ”Luceafărului”, în Sângeorgiu de Mureș

Un bust al Poetului Național al României, Mihai Eminescu, a fost dezvelit, binecuvântat și sfințit duminică, 15 august, pe strada Căminului din comuna Sângeorgiu de Mureș, în fața Bisericii Ortodoxe ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Inițiativa aparține unui Comitet alcătuit din Biserica Ortodoxă ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”, Biserica Ortodoxă ”Sfântul Nicolae” și Asociația Culturală ”Sfântu Gheorghe” Sângeorgiu de Mureș, entități coordonate de preotul paroh Eugen Bărăian, preotul paroh Gigel Roată și Ilarie Gh. Opriș.

Bustul ”Luceafărului” poeziei românești a fost realizat de sculptorul Ion Vlasiu și turnat în bronz, în anul 1993, de maestrul Petru Suciu. Lucrarea are înălțimea de 138 de centimetri, lățimea la bază de 72 de centimetri, cântărește 300 de kilograme și a fost dezvelită și sfințită de Praznicul Adormirii Maicii Domnului.

”Astăzi se împlinesc 150 de ani de la serbarea pe care Poetul nostru Național, tânăr student fiind la Viena, alături de ceilalți studenți români care se găseau la studii la Viena, au organizat o serbare de suflet la Mănăstirea Putna, în județul Suceava, în Bucovina noastră cea minunată, plină de codri și de câmpi”, a afirmat preotul paroh Eugen Bărăian, care a avut onoranta misiune de moderator al evenimentului.

”Academia Română și Patriarhia Română au instituit această zi să fie marcată de sărbători întru amintirea acelei serbări de la Putna din 1871”, a completat preotul paroh Eugen Bărăian.

Sat Cultural al României

Primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, ing. Sófalvi Sándor  Szabolcs, a recunoscut că simte o mare bucurie deoarece comunitatea pe care o gospodărește este un exemplu de multiculturalitate în județul Mureș și chiar în România, în cea mai mare comună mureșeană aflându-se și statuia lui Petőfi Sándor și cea a lui Mihai Eminescu.

”Am o bucurie aparte în suflet că pot fi aici astăzi și mă simt onorat că am putut dezveli împreună bustul marelui poet național Mihai Eminescu. Vă afirm că prin acest lucru comuna noastră a devenit mult, mult mai bogată. Acum suntem și noi pe lista celor zeci de localități din țară, și nu numai, care se pot mândri cu o statuie a lui Mihai Eminescu”, a subliniat ing. Sófalvi Sándor Szabolcs.

Grație evenimentului organizat duminică, 15 august, s-a reconfirmat faptul că acordarea de două ori a titlului de Sat Cultural al României comunei Sângeorgiu de Mureș nu au fost simple întâmplări, ci o recunoaștere a diversității culturale existentă în localitatea gospodărită de primarul Sófalvi Sándor Szabolcs.

”E o laudă adusă dumneavoastră dragi sângeorzeni, români, maghiari și romi, pentru că atât de activi sunteți din punct de vedere cultural că spun ”jos pălăria” față de dumneavoastră. Coruri multe, poeți mulți, scriitori, sculptori, fotografi, pictori, o grămadă de personalități care mă fac să mă simt mândru nu numai aici în Sângeorgiu de Mureș, dar și când mă duc în alte județe și când mă duc la București, și de multe ori mă duc la București, și nu întâmplător comuna Sângeorgiu de Mureș a primit de două ori titlul de Sat Cultural al României, poziția doi pe țară”, a punctat primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, care a mulțumit inițiatorilor și autorilor proiectului, reprezentanților celor două parohii din localitate, Asociației Culturale ”Sfântu Gheorghe” și tuturor celor care au contribuit financiar, inclusiv reprezentanților Consiliului Local.

Aprecieri din partea prefectului

Totodată, ing. Sófalvi Sándor Szabolcs a lecturat un mesaj transmis comunității din Sângeorgiu de Mureș de către Mara Togănel, prefectul județului Mureș.

”Admir efortul tuturor celor implicați în acest proiect și la fel cum am afirmat și cu alte ocazii susțin eforturile administrației locale de a promova multiculturalitatea în comuna Sângeorgiu de Mureș. Cred că aceste eforturi fac parte dintr-un peisaj al normalității și al bunei conviețuiri în comunitățile din județul nostru. De asemenea, exemplu dat aici, la Sângerogiu de Mureș, ar trebui să fie replicat în tot mai multe localități mureșene”, a fost mesajul prefectului Mara Togănel.

Exemplu de conviețuire și multiculturalitate

La eveniment a fost prezent și Kovács Mihály-Levente, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, care a transmis felicitări tuturor celor care s-au implicat și au contribuit la așezarea bustului Poetului Nepereche pe strada Căminului din Sângeorgiu de Mureș.

”Mă bucur să fiu astăzi împreună cu dumneavoastră cu ocazia dezvelirii bustului poetului Mihai Eminescu. Cu această ocazie doresc să felicit comunitatea locală și administrația comunei Sângeorgiu de Mureș pentru că dovedesc încă o dată că sunt un exemplu de conviețuire și multiculturalitate. Mă bucur că acest proiect a fost realizat și doresc să mulțumesc Asociației Culturale ”Sfântu Gheorghe” din Sângeorgiu de Mureș, celor două parohii ortodoxe din Sângeorgiu de Mureș, precum și celor care prin donațiile lor au făcut posibil evenimentul de astăzi. În ultimii ani această comunitate a arătat cu fiecare prilej, cu fiecare sărbătoare, că atunci când există respect pentru cultura și obiceiurile fiecărei etnii se pot realiza lucruri mari”, a arătat Kovács Mihály-Levente.

Patriot ”în cel mai nobil sens al cuvântului”

În mesajul transmis celor prezenți, deputatul PSD Dumitrița Gliga a subliniat atât semnificația zilei de 15 august, cât și faptul că înainte de a fi un poet genial Mihai Eminescu a fost un patriot în adevăratul sens al cuvântului.

”Nu întâmplător dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu are loc într-o zi cu semnificație deosebită, ziua în care o celebrăm pe Sfânta Fecioară Maria, o sărbătoare care a depășit de mult cadrul ecumenic, religios, devenind de la Junimea lui Eminescu încoace și o sărbătoare a unității noastre naționale, o sărbătoare a credinței în apartenența la același neam”, a menționat președintele interimar al social-democraților din județul Mureș.

Referindu-se la unele aspecte mai puțin cunoscute din activitatea ”Luceafărului”, deputatul Dumitrița Gliga a afirmat că Mihai Eminescu a fost o ”prezență activă la toate frământările sociale și politice ale epocii”.

”Atunci când privim, întotdeauna când trecem pe aici, statuia lui Eminescu de la Sângeorgiu de Mureș, este bine să știm că Luceafărul Limbii Române a fost, înainte de toate, un luptător și un patriot în cel mai nobil sens al cuvântului”, a afirmat deputatul Dumitrița Gliga.

Etalon de respect reciproc

În alocuțiunea sa, deputatul UDMR Kolcsár Anquetil-Károly a mărturisit că a fost, este și va fi un promotor al valorilor precum multiculturalismul și toleranța interetnică existente în Sângeorgiu de Mureș.

”Este o onoare pentru mine că pot să particip la acest eveniment, la această sărbătoare împreună cu dumneavoastră, la această sărbătoare de dezvelire a bustului marelui poet Eminescu. Mulțumesc pentru invitație atât domnului primar cât și organizatorilor și la momentul primirii invitației am răspuns fără echivoc că voi participa la acest eveniment. Particip la acest eveniment fiindcă mă simt bine în mijlocul acelor persoane care se respectă reciproc și aici în Sângeorgiu de Mureș cetățenii se respectă reciproc și datorită acestui respect este posibil ca bustul marelui poet Eminescu și bustul marelui poet Petofi să fie dezvelite în comună. Comuna Sângeorgiu de Mureș a devenit un exemplu de urmat, un etalon în județul Mureș, și nu numai, în toată țara, este un etalon de multiculturalism, un etalon de toleranță, este un etalon de respectarea valorilor creștine”, a transmis deputatul Kolcsár Anquetil-Károly.

Demers finalizat după aproape trei decenii

Președintele Asociației Culturale ”Sfântu Gheorghe” Sângeorgiu de Mureș, publicistul și omul de cultură Ilarie Gh. Opriș, a explicat motivele pentru care bustul lui Mihai Eminescu merită să fie amplsat în comuna Sângeorgiu de Mureș.

”Prin anul 1990, în luna iunie, la Deda a avut loc un simpozion Eminescu, unde academicianul Dimitrie Vatamaniuc, cel care toată viața a studiat manuscrisele poetului, a făcut o descriere a drumului poetului până la Târgu Mureș. A dormit la Deda, la familia Ceontea, a continuat drumul până la Petelea unde a dormit la moară. Fetele morarului s-au ocupat de el, preotul satului, Laslo Gheorghe, fiul preotului din Sângeorgiu de Mureș, când a auzit că este un tânăr din Bucovina a venit cu mâncare și merinde pentru drum. Următoarea oprire în ziua de 1 iunie 1866 o face la o cârciumă a unui evreu, Sirotzki Samuel, înainte de Mureș-Oșorhei, unde bea apă din izvor și este legitimat de doi călăreți cărora le explică că merge la școală la Blaj. Din documente am aflat că această cârciumă era la Sângerogiu de Mureș, la intersecția drumului național cu strada Căminului, loc numit ”La vamă”, unde suntem acum”, a informat Ilarie Gh. Opriș.

”În luna februarie 1992, sculptorul Ion Vlasiu avea atunci 84 de ani a fost la atelierul de turnătorie a familie Petru Suciu din Sângerogiu de Mureș unde a asistat la turnarea unor busturi și spunea să turnăm și un bust al poetului Mihai Eminescu pentru sângeorzeni, căci își va găsi loc și timp pentru a fi expus. După 29 de ani, bustul poetului și-a găsit locul potrivit, pentru eternitate, aici în fața bisericii pe această stradă frumos modernizată”, a completat Ilarie Gh. Opriș care a mulțumit tuturor celor care au contribuit la realizarea unui ”dar deosebit al generației noastre pentru viitor”: lui Lucian Cueșdean pentru plata avansului pentru bust, tuturor celor 72 de donatori cu sume între 500 și 3.000 de lei, Primăriei și Consiliului Local, familiei Suciu Petru, proiectantului Mariana Munteanu, inginerului Damian Ioan, juristului Valer Baba, consilierului local Ioan Fărcaș, fraților Simion și Cristian Szoverfi, lui Dorin Oltean care a donat tablă, domnului Cătană și pictorilor sângeorzeni și mureșeni.

La final, cei prezenți s-au bucurat de un reușit program artistic la care și-au adus contribuția: Zenovia Rusu, Leontina Pop, Andreea Doroczy, Vasile Muntean, Costi Dumitru și Vasile Cengher.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE