VIDEO-FOTO: Cinste și respect pentru valorile Iernutului Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 652 Vizualizări

VIDEO-FOTO: Cinste și respect pentru valorile Iernutului

Conducerea Primăriei orașului Iernut a acordat sâmbătă, 14 august, Diplome de Excelență, premii în bani și flori cuplurilor care în acest an au sărbătorit 50 sau 51 de ani de căsătorie, celor mai buni elevi, dascălilor aflați la final de carieră precum și Seniorilor care au împlinit respectabila vârstă de 95 de ani. Ceremonia a fost organizată în Parcul Central al orașului și a fost inclusă în programul ediției din acest an a Zilei Orașului Iernut.

Potrivit primarului orașului Iernut, Ioan Nicoară, ediția din acest an a Zilelor Orașului Iernut s-a rezumat la o singură zi, din cauza pandemiei de COVID-19, și a fost o ediție ”cu mai puțin fast și mai multă liniște”, respectiv ”de suflet”.

”N-am putut să trecem în acest an fără a face puțin sărbătoarea orașului chiar dacă într-o formulă mai strânsă, aprobată de Consiliul Local am gândit o zi în care să ne gândim puțin la orașul nostru. Asta pe de o parte pentru că au trecut doi ani de când nu ne-am întâlnit în această formulă de a sărbători și pentru că pandemia ne-a învățat să trăim un pic altfel”, a afirmat Ioan Nicoară.

”Am hotărât să omagiem câteva valori din localitatea noastră”, a adăugat primarul orașului Iernut.

Zece Seniori, la ”Vârsta de Aur”

Cel mai emoționant moment al ceremoniei l-a constituit acordarea diplomelor sugestiv intitulate ”Vârsta de Aur” unor Seniori din Iernut care au împlinit venerabila vârstă de 95 de ani: Lucreția Mărginean (Sfântu Gheorghe, 95 de ani), Elena Matei (Iernut, 95 de ani), Eugen Hamar (Iernut, 95 de ani), Maria Grindean (Sălcud, 95 de ani), Sanda Sona (Iernut, 96 de ani), Emilia Bordean (Iernut, 96 de ani), Marioara Maghiaru (Iernut, 97 de ani), Szekeres Iuliana (Iernut, 97 de ani), Victoria Andreica (Sălcud, 98 de ani) și Kovacs Cătălina (Iernut, 99 de ani).

”Dragoste, muncă, toleranță, cumpătare, credință. Mulți dintre noi le consideră niște cuvinte goale, din păcate, cuvinte lipsite de conținut, dar să știți că sunt cuvinte și principii solide care au condus viața acestor oameni. Dacă nu ar fi dragoste, dacă nu ar fi muncă, dacă nu ar fi înțelegere, toleranță, sigur că multe cupluri s-ar destrăma iar viața noastră s-ar transforma într-o continuă ceartă. E nevoie de cumpătare, e nevoie de înțelegere, de compromis câteodată, pentru că altfel nu se poate”, a spus primarul orașului Iernut.

Dintre aceștia, a fost prezentă doar doamna Elena Matei care a destăinuit câteva din secretele vârstei de 95 de ani.

”Nu zice ceterașul, că aș putea să joc”, a spus, în glumă, doamna Elena Matei.

”Credința în Dumnezeu. Nu este zi, dimineața, seara, și acum de doi – trei ani încontinuu toată ziua citesc cărți de rugăciuni, Biblie”, a răspuns nonagenara din Iernut la întrebarea referitoare la secretul longevității.

18 ”Cupluri de Aur”

În aplauzele audienței, au fost premiate 18 ”Cupluri de Aur”, o parte dintre acestea fiind prezente la eveniment, în timp ce absenții au fost reprezentați de alți membri ai familiei: Budik Ladislau și Irma (Iernut), Vasile și Ana Cornea (Iernut), Gheorghe și Maria Deteșan (Iernut), Nicolae și Lucreția Dordea (Sălcud), Traian și Ileana Dumbrăvean (Cipău), Alexandru și Iuliana Hidi (Cipău), Ioan și Violeta Lazăr (Iernut), Ion și Victorița-Dorina Motoroga (Iernut), Augustin și Samfora Negruț (Oarba de Mureș), Petru și Aurelian Pop (Iernut), Nicolae și Lucreția Popa (Sălcud), Gheorghe și Aurora-Ana Radu (Iernut), Emil și Elena Răchită (Iernut), Ioan și Elisabeta Rodica Roman (Iernut), Teodor și Silvia Sand (Sfântu Gheorghe), Constantin și Letiția Eugenia Stuparu (Iernut), Miron și Maria Tiuca (Deag), Traian și Maria Țandea (Iernut).

”În 14 august 1971 m-am căsătorit la Luduș și astăzi am împlinit 50 de ani de căsătorie”, a declarat Vasile Cornea, fost primar al orașului Iernut, care a donat suma de bani primită către Asociația Rază de Soare din localitate.

”În primul rând munca, munca înnobilează, eu din copilărie și până acum am lucrat, și acum încă lucrez, am o activitate, iar familia este respectată, familia face parte din viața mea, soția, am și o fată care lucrează în București, întotdeauna am avut grijă de familie”, a dezvăluit Vasiel Cornea două din secretele care au contribuit la împlinirea celor cinci decenii de căsătorie.

Educația, premiată

Grija administrației locale din Iernut pentru susținerea educației a fost din nou evidențiată prin premierea elevilor cu rezultalele cele mai bune la învățătură la finalul anului școlar 2020-2021. Astfel, au fost premiate Larisa Ioana Biriș (Liceul Tehnologic Iernut, medie de absolvire de 9,52) și Alexia Sorana Cândea (Școala Gimnazială Iernut, medie de absolvire de 9,99).

La același capitol, al educației, au fost premiate și următoarele cadre didactice aflate la final de carieră, ambele pensionate în decursul anului 2021: Marcel Dubencu (Liceul Tehnologic Iernut) și Magyaros Elisabeta (Școala Gimnazială Iernut).

După ceremonie, în Parcul Central din Iernut cei prezenți s-au bucurat de reprezentația ”Farsa jupânului Pathelin”, spectacol regizat de îndrăgitul actor și regizor Liviu Pancu.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE