Home / Reghin / FOTO-VIDEO: ”Cupa prieteniei”, pledoarie adusă șahului la Reghin

FOTO-VIDEO: ”Cupa prieteniei”, pledoarie adusă șahului la Reghin

Distribuie

Iubitorii șahului și-au dat întâlnire sâmbătă, 14 august, la Reghin, cu prilejul ”Cupei prieteniei”, competiție de șah organizată de Clubul Sportiv Juvenes din Târgu Mureș și găzduită de Restaurantul Aurora.

„Ne bucurăm că după această perioadă marcată de tot felul de restricții ne-am putut întâlni din nou aici la Reghin la acest turneu dedicat tuturor jucătorilor, inclusiv celor neligitimați, fapt care a permis o participare largă, respectiv 39 de jucători din Reghin dar și din alte județe precum Bistrița sau Harghita. Aceștia s-au întrecut la cele 20 de mese pe care le-am pus la dispoziție pentru acest concurs. Au fost partide intens discutate, s-au înregistrat și surprize venite în special din partea celor nelegitimați care au obținut rezultate foarte bune în fața unor jucători mult mai bine cotați. Ne-am bucurat foarte mult de găzduirea de care am avut parte la acest concurs, mulțumim pe această cale celor de la Restaurantul ”Aurora”. Bucuria a fost completată de faptul că am reușit aici la Reghin, orașul meu natal, să putem organiza o nouă competiție de șah, prilej să-mi revăd o parte din prieteni și cunoștințele mai vechi”, a declarat Marius Călin Cherecheș, vicepreședintele C.S. Juvenes.

Susținere pentru ”sportul minții”

Locația gazdă a competiției s-a dovedit a fi una extrem de primitoare, grație administratorului acesteia, Adrian Todoran. „Mă încântă această idee de a găzdui această competiție de șah, să mai facem ceva nou și inedit pentru municipiul Reghin. Se poate sta pe terasă la o bere, dar în același timp se poate face și sport, cel al minții în cazul de față, într-un astfel de spațiu precum este cel din cadrul Restaurantului Aurora. Unul din organizatori, Puiu Șerban, fost coleg de liceu, a venit cu propunerea să găzduim acest turneu de șah, propunere care am acceptat-o cu cea mai mare plăcere. Pe viitor sperăm să mai avem parte de astfel de concursuri, la fel cum dorim să diversificăm activitățile care se pot face într-o astfel de locație cum ar fi cursuri sau repetiții de dansuri, ateliere de pictură sau desen. Suntem deschiși la astfel de activități care să aducă un plus pentru activitatea culturală reghineană”, a declarat Adrian Todoran, administratorul Restaurantului Aurora.

Tinerii, atrași către șah

Printre cei implicați în organizarea „Cupei prieteniei” s-a numărat și Puiu Șerban, care a subliniat munca din spatele organizării unei competiții de șah, precum și rolul jucat de CS Juvenes în promovarea șahului în rândul tinerilor.

„După o pauză de un an și jumătate am reușit să reînnodăm competițiile de șah la Reghin prin această primă ediție a ”Cupei Prieteniei”. După turneul Open Târgu Mureș organizat în luna iulie, am găsit această oportunitate de a face acest turneu la Reghin destinat tuturor jucătorilor, nu doar celor legitimați. Legat de munca din spatele unui astfel de concurs, să aranjezi sala, să montezi câteva mese de șah cu tot cu ceasuri, e o muncă care durează o zi, în schimb partea de organizare implică multă muncă, să găsești o locație, să găsești prieteni care să te ajute în acest sens, muncă care poate dura chiar și două, trei luni de zile. După găsirea locației, lucrurile sunt mult mai ușor de rezolvat. Contează de asemenea relația foarte bună care o avem cu CS Juvenes. Marius ne-a ajuta foarte mult cu achiziția de seturi de table, ceasuri pentru a putea dezvolta baza de junior și copii în special. Ei sunt targetul nostru de fapt, fără să neglijăm și seniorii. Contează foarte mult faptul că aparținem de un club, respectiv CS Juvenes din Târgu Mureș, nucleul acestuia fiind prezent și la concursul de la Reghin. De asemenea, contează foarte mult și relațiile care ți le faci mergând la alte turnee, astfel se leagă o relație, noi mergem la turneele lor, ei vin la ale noastre, aspect care contează foarte mult”, a precizat Puiu Șerban.

Teodor Anton, câștigătorul concursului

La startul competiției s-au înscris 39 de competitori, care au avut de disputat 7 runde în sistem elvețian, durata unei partide fiind de 12 minute plus 3 secunde bonus/ mutare/ jucător începând cu prima mutare.

La general, pe primul loc s-a situat Teodor Anton, urmat în clasament de Cristian Petru Leuca (locul 2), Vasile Adrian Velcherean (locul 3), Vasile Strugari (locul 4) și Ferenczi Sandor Levente (locul 5).

La Feminin, competiția a fost câștigată de Szasz Aida. La seniori peste 65 de ani, pe primele locuri s-au situat Anton Gheorghe (locul 1), Radu Gheorghe (locul 2) și Dumitru Husar (locul 3).

Mezinii competiției, cei cu vârsta sub 12 ani, l-au avut câștigător pe Nagy Attila A. (locul 1), Ștefan Șerban (locul 2) și Tudor Vețian (locul 3).

„A fost un turneu foarte fain. Mi-a plăcut organizarea, scurt și la obiect, totul a mers rapid. Sper ca astfel de concursuri să continue și în perioada următoare. În ce privește nivelul competiției, mi-ar fi plăcut să fie un pic mai ridicat, dar una peste alta e ok. E un bun început după această perioadă de pandemie. Pentru perioada următoare, în toamnă ar trebui să aibă loc Superliga unde cel mai probabil voi participa. Șahul din păcate pentru mine în ultimii ani a devenit mai mult un hobby, sport care m-a ajutat foarte mult în tinerețe, în special în perioada junioratului, în tot ceea ce am făcut. Să nu mai vorbesc de faptul că mi-a oferit posibilitatea să călătoresc foarte mult, să văd lumea. Oricât de hobby ar fi, șahul pentru mine reprezintă ceva extrem de important, are un loc special în sufletul meu”, a precizat Anton Teodor, câștigătorul „Cupei Prieteniei” la șah.

Perspective pozitive pentru șahul reghinean

Perspectivele șahului la Reghin se leagă de viitoarele competiții organizate de CS Juvenes menite să stimuleze interesul tinerilor față de șah.

„Noi suntem un club care stimulează participarea de masă, dorim să avem o participare din toate categoriile, inclusiv jucători amatori. Este foarte important ca ei să joace șah, să poată să-și dezvolte acest hobby. Asta ne dorim să obținem, atât la Reghin cât și la Târgu Mureș și în alte locuri unde mai suntem prezenți. Ne bucurăm foarte mult că la acest concurs de la Reghin am avut 23 de jucători neligitimați care de altfel nu ar fi participat la un alt concurs. Ne bucurăm că au fost aproape de noi. Pe viitor ne dorim să mai avem astfel de concursuri, 2-3 la Reghin și vreo 3-4 la Târgu Mureș. Sperăm ca în iarnă să mai putem face încă un concurs aici, la Reghin”, a conchis Marius Călin Cherecheș.

bsh

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

UPDATE: Mureș – Percheziții într-un dosar de ”abuz de încredere” la o firmă de transport rutier. Trei bărbați, reținuți!

Distribuie Polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.