Proiecte noi pentru dezvoltarea comunităților din Deda Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 521 Vizualizări

Proiecte noi pentru dezvoltarea comunităților din Deda

Prioritățile la momentul actual la nivelul comunei Deda sunt investițiile care au în vedere infrastructura, axate pe cele trei componente esențiale, drumuri, apă și canal, domenii care beneficiază în prezent de o atenție sporită din partea conducerii primăriei.

„În comuna Deda se derulează un proiect de asfaltare a 6,5 kilometri de drumuri comunale, lucrare contractată cu o societate din Reghin. În acest moment se lucrează pe strada Gării după care va urma o altă stradă situată în imediata apropiere a Primăriei Deda. Acest proiect este unul care completează străduțele mici din comuna Deda, respectiv capetele de străzi care nu sunt asfaltate. Satul Pietriș are cea mai mare parte de asfalt care va trebui rezolvat. Aici, realizând și lucrările de canalizare, asfaltarea va fi făcută după ce vom rezolva investiția cu canalizarea. Lucrarea care se execută în această lună, respectiv asfaltarea pe o porțiune de un kilometru și jumătate, este finanțată din bugetul local, urmând ca diferența de 5,5 kilometri, să facă obiectul unui alt proiect. Sperăm să putem obține sumele necesare, cel mai probabil prin PNDR sau poate printr-un al treilea PNDL cu bani veniți de la Guvernul României”, a declarat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

La nivel de comunei toate străzile vor beneficia de asfalt, mai puțin străzile cele noi care au rezultat în urma construcției caselor de vacanță de pe Valea Bistrei.

„Acolo, după realizarea PUG-ului comunei Deda, intravilanul comunei a fost mărit ca și suprafață, în special pe Valea Bistrei unde sunt foarte multe construcții de case de vacanță, de viitoare pensiuni și unde s-au format străzi noi. Pentru acestea urmează să realizăm proiecte astfel încât și acestea să beneficieze de asfalt”, a declarat primarul comuei Deda.

Canalizarea, investiție prioritară Esențial pentru comuna Deda este proiectul de extindere a rețelei de canalizare menajeră si alimentare cu apă, investiție a cărei valoare se ridică la suma de 2.405.293 de euro.

„Canalizarea este a doua mare lucrare existentă la nivelul comunei Deda. În acest moment se lucrează pe trei puncte. Primul este pe Valea Bistrei. Avem aici o zonă de 5 kilometri unde în paralel se lucrează la introducerea unei conducte pentru apă potabilă pentru Bistra Mureșului De asemenea, Pietrișul este satul în care se lucrează la acest proiect de canalizare în totalitate. În ce privește Deda, aici porțiunea unde va fi realizată canalizarea este una mai mică deoarece aici există deja alți 14 kilometri de canalizare realizați în urma unui proiect în anul 2014. Lungimea totală a acestui proiect de canalizare la care se lucrează momentan este de 14 kilometri. Valoarea lucrării acestui proiect este de 2,5 milioane de euro. Proiectul este derulat prin PNDR. Din punctul nostru de vedere nu credem că acest proiect va fi finalizat în cursul acestui an. Am făcut o prelungire a contractului și pentru anul viitor. Ne-am luat măsuri de siguranță deoarece terenul pe care se lucrează la acest proiect de canalizare de pe Valea Bistrei este unul extrem de stâncos, plin de bolovăniș care îngreunează foarte tare lucrările la canalizare, spre deosebire de punctul de lucru de la Pietriș unde lucrările merg mult mai ușor ca urmare a pământului mai ok pentru astfel de lucrări. Avem realizați aproximativ 7 kilometri de canalizare din totalul de 14 kilometri, lucrări care merg foarte greu, în special pe Valea Bistrei unde constructorul întâmpină aceste greutăți legate de structura solului unde urmează să vină canalizarea. Ceea ce este îmbucurător este faptul că banii din fonduri propria îi avem și putem realiza cu succes acest proiect”, afirmă primarul Lucreția Cadar.

Alimentarea cu apă este de asemenea o investiție bifată cu succes la nivelul comunei Deda, ultima zonă care va beneficia de acest serviciu fiind Valea Pietrișului. „În ce privește apa la nivelul comunei Deda, spre bucuria noastră în acest an nu am avut probleme majore. A fost la începutul anului o situație în care au fost niște defecțiuni. Acestea fiind remediate, am realizat în momentul de față problema apei pe Deda, Bistra Mureșului și Filea, astfel încât nu au fost înregistrate probleme în această perioadă de secetă. Urmează să introducem apa pe Valea Pietrișului. Avem în acest sens un proiect făcut cu cei de la Aquaserv pe care sperăm să-l finalizăm cel târziu în primăvara anului viitor”, a spus primarul comunei Deda.

Investiție majoră în Educație

La capitolul învățământ, urmează în perioada următoare desemnarea constructorului pentru proiectul de extindere și modernizare a Liceului Tehnologic „Vasile Netea” din Deda.

„Așteptăm momentul în care vor demara lucrările la acest proiect după desemnarea constructorului. Ne-am așteptat ca lucrările să înceapă mai devreme dar au apărut ceva modificări în ce privește finanțarea, respectiv contribuția Primăriei Deda. În acest sens, s-a prelungit perioada de implementare a proiectului. Cu toate acestea, sperăm ca din toamna acestui an să înceapă lucrările. Avem asigurată finanțarea, plus că s-a și redus suma aferentă contribuției proprii. Aceasta a fost și ideea deoarece lucrările de execuție puteau fi cuprinse la partea de eligibilitate, și acest lucru l-am realizat în această perioadă, motiv pentru care începerea lucrărilor au suferit o amânare. Dat fiind faptul că vor urma lucrări la clădirea liceului, împreună cu conducerea școlii am pregătit spațiile necesare pentru elevi în noul am școlar de la Bistra Mureșului”, a precizat Lucreția Cadar. Grijă pentru sănătatea comunei

De la învățământ ajungem la sănătate, unde în capul listei se află noul dispensar medical uman din comuna Deda. „Se lucrează la viitorul dispensar medical uman din comuna Deda. Acestea au fost oprite o vreme pe considerentul că Inspectoratul de Stat în Construcții a stopat lucrările pe motiv că nu au fost executate lucrările conform cerințelor. Lucrările au fost reluate, se lucrează la partea de punerea fierului beton pentru placa ce urmează să fie turnată pentru primul nivel. Acest centru medical va avea două nivele și o mansardă în care vor funcționa doi medici de familie, un cabinet stomatologic și un laborator dentar. Contribuția noastră la această investiție va fi cea legată de partea de mansardă unde vor fi spațiul destinat personalului medical”, a subliniat primarul comunei Deda.

Centrul comunei, aranjat și pus la punct

Partea estetică a comunei fost bifată cu succes, centru comunei având din acest an o față complet nouă.

„Nu în ultimul rând, am finalizat lucrările de înfrumusețare a centrului comunei întinse pe o distanță de 650 de metri lungime și 6-7 metri lățime, în sensul în care a fost pus asfalt și au fost amenajate parcări. Am amenajat zona de centru a comunei unde avem instituții importante la nivel de comună, liceul, primăria, căminul cultural, biserica, noua grădiniță cu program prelungit, clădirea GAL-ului, astfel încât ne putem mândri cu un centru de comună frumos, extrem de estetic, cu arbori ornamentali, rigole betonate. Lucrările de asfaltare au fost undeva la 300.000 de lei din bugetul local, la care se adaugă și îndiguirea unei părți a Văii Caselor care trece prin centrul comunei și nu în ultimul rând betonarea albiei pârâului ce traversează centrul comunei”, a conchis primarul Lucreția Cadar.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE