VIDEO: Soluții pentru Canalul Morii din Reghin Reghin
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1000 Vizualizări

VIDEO: Soluții pentru Canalul Morii din Reghin

Reprezentanții Asociației Unda Verde din Reghin au organizat joi, 12 august, la sediul Primăriei municipiului Reghin, o conferință de presă în care au prezentat concluziile vizitei efectuate la Reghin de ing. Georg Hermannsdorfer ce a avut ca scop găsirea de soluții pentru amenajarea Canalului Morii.

Vizita expertului din Germania vine ca urmare a proiectului pilot ”Soluții bazate pe natură pentru amenajarea Canalului Morii din Reghin”, derulat de Asociația Unda Vedre cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – România, în cadrul programului finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Reprezentanții Unda Verde alături de expertul german, ing. Georg Hermannsdorfer, au ”scanat” vreme de câteva zile Canalul Morii scopul fiind găsirea de soluții pentru transformarea acestuia într-un curs de apă verde, viu și de ce nu, navigabil.

„Am promis municipalității reghinene la ultima dezbatere publică care am avut-o referitoare la amenajarea complexă a canalului Morii că vom veni cu soluții alternative. Ceea ce am făcut în aceste zile la Reghin a fost să parcurgem Canalul Morii aproape în întregime, să descoperim spații pe care prea puțini localnici le văd, zone extrem de frumoase și potrivite pentru sporturi de apă precum caiacul, și care din păcate nu sunt exploatate. În trecut, Canalul Morii avea mai multe funcții, pentru irigații și pentru producerea energiei. Astăzi, toate aceste funcții au dispărut, fapt pentru care a rămas doar un curs de apă care preia alți afluenți precum Pârâul Trandafirilor, Pârâul Temniței și Pârâul Agricultorilor. Încercăm să-i dăm un plus de valoare acestui curs de apă din mai multe motive. În primul rând, există foarte multe deșeuri în apă, atât scurgeri menajere cât și deșeuri aruncate de localnici. Atunci, unul din scopuri este acela de a preveni, și anume de a aduce oamenii pe apă să vadă efectiv ce este. Experiența trăită pe viu este una extrem de interesantă, mai ales din punct de vedere al sportului, ceea ce majoritatea încă nu o cunosc încă. Așa pot vedea la fața locului mizeria care există în apă, și astfel poate se vor gândi dacă e bine să nu arunce mizeria, sau să spună și altuia să nu o mai facă. Educația pentru mediu nu se face cu succes la cursuri, ea se face în primul rând prin experiență proprie. Și din acest motiv încercăm să punem în valoare Canalul Morii astfel încât el să devină navigabil. Mai mult de atât, dorim să creăm niște „coridoare verzi-albastre”, expresie folosită din ce în ce mai des pentru a utiliza cursurile de apă în beneficiul locuitorilor, pentru trasee pietonale, pentru trasee ciclo, trasee care fac orașul mai agreabil și mai accesibil. Pe lângă problemele de mediu, devărsări de ape murdare, avem și probleme urbanistice. Locuitorii au construit mult prea aproape față de mal, ce-i drept nu toate au autorizație de construire. Pur și simplu există garduri, ziduri și câteodată chiar clădiri care s-au construit în zonele de protecție ale apelor, fapt pentru care este nevoie de o disciplină în construcții mult mai sporită”, a precizat arh. Klaus Birthler.

Ghid practic

Un aspect esențial în alegerea expertului german o reprezintă activitatea acestuia, o parte din aceasta fiind cuprinsă într-o lucrare dedicată renaturării cursurilor de apă.

„Inginer Georg Hermannsdorfer are o experiență de peste 30 de ani în ce privește renaturarea cursurilor de apă în cadrul Administrației Bazinale din Bavaria, mai exact zona orașului Traunstein. El se află la final de carieră și a considerat oportun să vină într-o țară estică unde să-și împărtășească experiența pe care a dobândit-o în Germania. Am ajuns la domnia sa grație unei cărți scrise de el având ca subiect denaturarea cursurilor de apă, lucrare care sperăm ca în scurt timp să fie tradusă și în limba română. Este vorba de un ghid practic pentru intervenții de denaturări de cursuri de apă. Din acest motiv, cred că avem parte de un om extrem de valoros, dovadă și informațiile esențiale care ni le-a transmis în aceste zile petrecute la Reghin în ce privește amenajarea alternativă a malurilor Canalului Morii”, a spus arh. Klaus Birthler.

Odată identificate problemele, urmează etapa în care administrațiile publice, în parteneriat cu Apele Române, să găsească acele modalități de a rezolva problemele ridicate.

„Noi venim cu câteva soluții care țin de autoritatea publică locală și Apele Române, dacă le implementează sau nu. Venim cu un suport din experiența altor localități, respectiv modul cum au creat parteneriate cu Apele Române. De asemenea, trebuie văzut ce finanțări ar putea fi disponibile pentru acest aspect. Aici e nevoie și de un pic de muncă de management de proiect, ceea ce ține în mare parte de administrația publică locală. De exemplu, problemele urbanistice, soluțiile pentru a introduce un traseu pietonal ține de urbanism, ține de disciplina în construcții, de a retrage gardurile care se află în zona de protecție. Nu ține doar de noi, noi încercăm doar să arătăm o perspectivă care se poate materializa. Faptul că această conferință a fost găzduită de primărie este un semn că există deschidere pentru a implementa un astfel de proiect”, a spus reprezentantul Asociației Unda Verde.

Deschizători de drumuri

Printre cei prezenți la conferință s-a numărat și deputatul USR, Adrian Giurgiu, care a lăudat proiectul celor din Reghin, demers care ar trebui extins la nivel național.

„Chiar dacă Klaus și echipa sau sunt deschizători de drumuri aici la Reghin, vreau să se facă un drum bătătorit astfel încât să le fie celorlalți mult mai ușor să acceseze la rândul lor alte proiecte. Din impedimentele și greșelile care s-au întâmplat până acum doresc să ajungem să învățăm câte ceva astfel încât să putem crea un cadru legislativ care să permită astfel de acțiuni pozitive, să încurajeze atât legislativul cât și executivul să avem cât mai repede ecologizate și cât mai verzi aceste râuri urbane. La Reghin ne-au fost prezentate avantajele, atât pe partea de biodiversitate, cât și pe partea de locuri de muncă. Până la urmă e vorba de o bunăstare pe care natura ne-o dă dacă o respectăm”, a precizat deputatul Adrian Giurgiu.

 Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE