Leonard Azamfirei (PSD) cere înăsprirea sancțiunilor pentru agresarea personalului sanitar Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 406 Vizualizări

Leonard Azamfirei (PSD) cere înăsprirea sancțiunilor pentru agresarea personalului sanitar

Senatorul social-democrat Leonard Azamfirei, a reacționat vineri, 20 august, pe pagina sa de Facebook, în urma apariției în mass media a unei știri despre agresarea unui echipaj SMURD într-un cartier târgumureșean.

Redăm, în rândurile de mai jos, textul integral asumat de prof. dr. Leonard Azamfirei, vicepeședinte al Senatului României și rector al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș:

”Ieri seară, în jurul orei 20, un echipaj SMURD Târgu Mureș a fost agresat în timpul unei intervenții solicitate la dispeceratul 112. Paramedicii au acordat primul ajutor unei persoane de sex feminin care prezenta o plagă la nivelul mâinii stângi, iar cel care s-a prezentat drept soțul pacientei a încercat să spargă geamul și oglinda de la portiera autospecialei SMURD, a distrus ușa laterală, a adresat injurii personalului medical sosit la fața locului și apoi i-a agresat fizic. Paramedicii de pe ambulanță au cerut sprijinul Poliției și, până la venirea echipajului solicitat, s-au retras pentru a toaleta și pansa plaga pacientei.

Cât de greu este oare să acorzi primul ajutor unei paciente după ce tocmai ai fost bătut de soțul acesteia?

Poate veți spune că incidentul este unul izolat și de aceea nu merită prea multă atenție, dar dacă veți privi imaginea de ansamblu, situația generală arată cum nu se poate mai rău. De pildă, 85% dintre medici au fost agresați verbal la locul de muncă, iar 10,5% susțin că au suferit agresiuni fizice în unitățile medicale, potrivit unui studiu realizat în 2015 de Fundația Colegiului Medicilor din București. Majoritatea cadrelor medicale aleg totuși să nu depună plângere împotriva agresorilor, arată același studiu.

Organizația Internațională a Muncii estimează că 25% din actele de violență la locul de muncă au loc în sectorul sănătății. Aproximativ 50% dintre medici au fost amenințați iar 4% au fost atacați fizic. Un pacient din 25 care beneficiază de asistență primară este potențial violent, iar amenințările pot apărea la o consultație din 500, potrivit OIM. Ca și în cazul studiului realizat de către Colegiul Medicilor din București, datele trebuie actualizate și interpretate cu prudență, deoarece personalul sanitar nu raportează și nici nu denunță majoritatea incidentelor violente. Cele mai frecvente agresiuni sunt cele verbale (62%), urmate de cele fizice (25%) și de amenințări (6%). Agresiunile au loc preponderent în sectorul public (aproape 85%) și numai 15% în cel privat.

Incidentul de la Târgu Mureș nu este unul izolat. Vedem tot mai des breaking news-uri în care colegi de-ai mei își desfășoară activitatea cu riscul de a plăti cu propria integritate fizică. Acest fapt este complet inacceptabil.

Agresarea cadrelor medicale și a personalului din sistemul sanitar este pedepsită cu închisoarea în funcție de gravitate, potrivit Legii 212 din 2012. Astfel, amenințarea săvârșită contra unui medic, asistent medical, șofer de autosanitară, ambulanțier sau contra oricărui alt membru din personalul sistemului sanitar, aflat în exercițiul funcțiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercițiul funcțiunii, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Pentru lovire sau orice act de violență, agresorii riscă între 6 luni și 3 ani de închisoare, în timp ce vătămarea corporală se pedepsește cu închisoare de până la 6 ani, dar nu mai mică de 6 luni. Cea mai mare pedeapsă cu închisoarea este prevăzută pentru vătămare corporală gravă a personalului din sistemul sanitar, de la 3 la 12 ani.

Poate că a venit timpul ca agresiunile săvârșite împotriva personalului medical să fie sancționate mai aspru, cu pedepsele prevăzute de lege pentru aceste infracțiuni, iar limitele acestor pedepse să fie majorate cu o treime, la fel ca și în cazul celor comise asupra unui polițist sau jandarm. Nimeni nu își poate imagina că personalul medical, asemenea angajaților MAI, va fi protejat cu echipamente speciale sau că va fi inițiat în tehnici de autoapărare pentru a se proteja de abuzuri și agresiuni fizice, dar trebuie să sancționam ferm actele de violență împotriva celor care au menirea de a salva vieți.

Până la această oră, știrea despre agresarea echipajului SMURD Târgu Mureș a trecut în umbra celor care relatează situația dramatică din Afganistan sau dramoletele dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban.

Pe cine indignează acest incident? Cine protejează cadrele medicale? Chiar și după 24 de ore, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, este fără reacție.”

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE